Paul Hollywood te vodi kroz pripremu čipkastih palačinki

SHUTTERSTOCK Čipkane palačinke po receptu Paula Hollywooda
Lace pancakes su veliki izazov kad su u pitanju strpljenje, kreativnost i pažnja.
Vidi originalni članak

U jednoj od starijih epizoda odličnog kulinarskog showa "The Great British Bake Off" natjecatelji su odrađivali naizgled jednostavan zadatak – pekli su palačinke. Međutim, Paul Hollywood zadao im je da naprave 12 podjednakih, savršeno pečenih i sočnih lace pancakes. Riječ je o vrlo tankim palačinkama s čipkastim uzorkom koje zbog šećera mogu brzo zagorjeti, žilave su ako gustoća tijesta nije ispravna i podrazumijevaju strpljenje i vještinu. 

Osim mirne ruke, za ovaj delikatni desert potrebno je mnogo preciznosti pri pripremi tijesta, ali i iskustva za procjenu temperature pečenja. Natjecatelji nisu dobili upute, već samo ogledni primjerak, zbog čega su rezultati bili uglavnom loši. 

 

za kruholjupce Paul Hollywood zna kako napraviti savršeni kruh

 

Međutim, od neuspjeha ih je lako mogao spriječiti detaljan recept Paula Hollywooda. Na sreću, pripremio ga je za čitatelje bbc.co.uk pa se u pripremi možeš okušati i ti. Sretno! 

Sastojci:

  • 175 g višenamjenskog brašna
  • 1 veliko jaje
  • 1 veliki žumanjak
  • 300 ml mlijeka
  • 25 g rastopljenog maslaca

 

a za doručak... Napravi baguette po receptu Paula Hollywooda

 

Priprema.

  1. Prosij brašno u veliku posudu pa u sredini napravi udubinu. U zasebnoj posudi umuti jaje i žumanjak s nekoliko žlica mlijeka pa ih prelij u brašno. Lagano promiješaj smjesu, usput dodajući ostatak mlijeka. 
  2. Glatko tijesto pokrij i pusti da odstoji 15 minuta, a potom ga prelij u plastičnu bocu s nastavkom uz pomoć koje ćeš moći iscrtavati uzorak po tavici. 
  3. Zagrij tavicu na srednjoj vatri pa je premaži s malo rastopljenog maslaca. Istiskuj tijesto i iscrtaj željeni uzorak.
  4. Peci palačinku 45-60 sekundi. Na površini bi se trebali pojaviti minijaturni mjehurići, a dno bi trebalo poprimiti zlatnu boju. Preokreni palačinku i peci još 30-ak sekundi.
  5. Premaži tavicu s malo maslaca prije pečenja svake sljedeće palačinke. 

Posluži palačinke odmah ili ih zagrij prije posluživanja. U slast!

via GIPHY

Posjeti Gastro.hr