gastro postao
Pročitaj recept za baguette slavnog britanskog pekara i slastičara Paula Hollywooda i otkrij u čemu je tajna ukusnog kruha s hrskavom, zlatnom koricom.
Hollywood više puta naglašava da prema tijestu budeš pažljiva kako bi nakon pečenja bilo pahuljasto i lagano. Uz malo strpljenja i puno ljubavi, kao i pažljivo praćenje recepta, ispeći ćeš kruh iz snova – hrskav izvana i nevjerojatno mekan iznutra.
Sastojci:
- 500 g polubijelog pšeničnog brašna
- 10 g soli
- 10 g instant kvasca
- 370 ml hladne vode
- Maslinovo ulje
Priprema:
- Lagano naulji veću okruglu plastičnu posudu. Dva lima za pečenje obloži papirom.
- Brašno, sol i kvasac pomiješaj u zasebnoj posudi. Dodaj ¾ vode i lagano miksaj nastavcima za tijesto. Kad se tijesto polako počne oblikovati u kuglu, postepeno dodaj i ostatak vode. Miksaj 5-6 minuta, sve dok tijesto ne postane sjajno i elastično.
- Tijesto prebaci u nauljenu posudu i pokrij krpom. Pričekaj da se udvostruči, a trebat će mu otprilike sat vremena.
- Radnu površinu naulji, a potom izvrni tijesto. Budi pažljiva kako bi kruh nakon pečenja bio pahuljast i s mjehurićima.
- Podijeli tijesto na četiri manja komada. Oblikuj svakog u mali baguette dlanovima u kobasičasti oblik.
- Položi po dvije štruce na jedan lim obložen papirom za pečenje. Lim pokrij čistom krpom i pusti da se diže još sat vremena.
- Pećnicu zagrij na 220 stupnjeva, a na dno stavi jedan dublji lim kako bi se zagrijao.
- Kad se baguettei dignu, lagano ih pospi brašnom, napravi oštrim nožem nekoliko zareza i stavi ih u pećnicu. Lim koji si zagrijala napuni vodom.
- Peci 25 minuta, sve dok ne poprime zlatnu boju i imaju lagani sjaj. Ohladi kruh na rešetkama.
Dobar tek!