Pečeni batat u kori na tri najjednostavnija načina – za sjajnu večeru ili prilog

Shutterstock Sva ukusna lica batata
Batat volimo gotovo na svaki način! Ali nekako nam je možda uvijek najfiniji onaj najjednostavnije pripremljen. Istina, ne vole ga svi, ali ne možemo ih kriviti – njihov gubitak!
Vidi originalni članak

Dugo smo voljeli krumpir i godinama gradili svoju ljubav prema njemu, u svakom godišnjem dobu i u raznim oblicima. No, onda nam se ne baš tako davno u tu našu ljubav ušuljao netko treći… Narančasti rođak batat. I to tako bahato, ističući da mu je drugo ime – slatki krumpir. Nije bilo druge nego vidjeti koji je bolji u onom najosnovnijem obliku – pečeni krumpir ili pečeni batat.

Sad znamo da nema smisla uspoređivati ih i da je to samo jedan jako dobar ljubavni trokut u kojem ima mjesta za sve. No, dobro, malo šale ne škodi, a ljubav i hrana su ionako povezani čvrstim vezama. Uglavnom, pečeni krumpir toliko je uobičajen prilog jelima da ga nekad gotovo i ne primjećujemo. A ipak, tako volimo imati domaći krumpir i ispeći ga tako jednostavno u pećnici. O polama da i ne pričamo!

Sladak, ali slan

Čini nam se zato da ništa ne može biti ni do koljena našem dragom krumpiru. No, njegov slatki brat, batat, ima neke sasvim druge čari i pečeni batat nam je definitivno visoko na popisu omiljenih priloga, ali možda i više – jela. Zbog svoje je teksture kad ga ispečemo u kori sasvim drukčiji od krumpira i može se jesti na različite načina od onog na što smo navikli.

I da, sladak je. No, ne daj se zavarati – savršeno dobro funkcionira posoljen i uz klasične začine koje koristimo za slana jela. Baš zbog ovih svojih osobina može biti savršena, lagana večera ili prilog ručku. Osim tog, na tablicama nutritivnih vrijednosti i popisa koristi koje organizam dobije iz namirnice, batata kotira bolje od krumpira.

Kako najbolje ispeći batat u kori

Iako se može ispeći i u mikrovalnoj pećnici, ako imaš vremena pripremi ga u pećnici. Jer nemaš puno posla oko tog, jedino ti treba vremena. Cijele batate operi, izbuši vilicom ili čačkalicom i stavi u pećnicu zagrijanu na 180°C. To će potrajati oko sat vremena.

Kad je pečeni batat u kori gotov, pusti ga da se ohladi, a onda imaš nekoliko načina za „doraditi“ ga.

Jednostavni batat s maslacem

Pečeni batat u kori samo zareži po sredini da dođeš do „mesa“. Lagano ga rastvori, ali pazi da se ne raspadne. Začini ga po želji – i sol i papar će biti sasvim u redu – i u svaki ubaci komad maslaca (otprilike koliko stane u žlicu).

Batat s ostatcima piletine

Može ovo biti recept i s friško pečenom piletinom, ali nekako nam je lakše iskoristiti onu od jučer, da ne bacimo. Piletinu, ako je već pečena, izreži na komadiće i u posudi spoji s barbacue umakom i češnjakom.

Batatima lagano odreži samo gornju „kapicu“ i vanjske rubove samo poguraj prema unutra, da napraviš „posudu“. U batate raspodijeli piletinu, pa odozgo stavi crveni luk i ribani sir. Ako voliš začinjeno, možeš dodati i ljute papričice.

Vrati u pećnicu na 15-ak minuta.

Zapečeni batat s grahom

Zareži pečene batate, pa iz svakog izvadi malo „mesa“, ostavljajući malo više od centimetra sa svake strane. To meso stavi u posudu, pa u nju dodaj graha iz konzerve, luka, češnjaka i ribanog sira po izboru.

Vrati u pećnicu na 15-ak minuta.

Posjeti Gastro.hr