Recepti 02. studenoga 2022.

Pečeni batat u kori na tri najjednostavnija načina – za sjajnu večeru ili prilog

batat
Sva ukusna lica batata foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Batat volimo gotovo na svaki način! Ali nekako nam je možda uvijek najfiniji onaj najjednostavnije pripremljen. Istina, ne vole ga svi, ali ne možemo ih kriviti – njihov gubitak!

Dugo smo voljeli krumpir i godinama gradili svoju ljubav prema njemu, u svakom godišnjem dobu i u raznim oblicima. No, onda nam se ne baš tako davno u tu našu ljubav ušuljao netko treći… Narančasti rođak batat. I to tako bahato, ističući da mu je drugo ime – slatki krumpir. Nije bilo druge nego vidjeti koji je bolji u onom najosnovnijem obliku – pečeni krumpir ili pečeni batat.

Sad znamo da nema smisla uspoređivati ih i da je to samo jedan jako dobar ljubavni trokut u kojem ima mjesta za sve. No, dobro, malo šale ne škodi, a ljubav i hrana su ionako povezani čvrstim vezama. Uglavnom, pečeni krumpir toliko je uobičajen prilog jelima da ga nekad gotovo i ne primjećujemo. A ipak, tako volimo imati domaći krumpir i ispeći ga tako jednostavno u pećnici. O polama da i ne pričamo!

Sladak, ali slan

Čini nam se zato da ništa ne može biti ni do koljena našem dragom krumpiru. No, njegov slatki brat, batat, ima neke sasvim druge čari i pečeni batat nam je definitivno visoko na popisu omiljenih priloga, ali možda i više – jela. Zbog svoje je teksture kad ga ispečemo u kori sasvim drukčiji od krumpira i može se jesti na različite načina od onog na što smo navikli.

I da, sladak je. No, ne daj se zavarati – savršeno dobro funkcionira posoljen i uz klasične začine koje koristimo za slana jela. Baš zbog ovih svojih osobina može biti savršena, lagana večera ili prilog ručku. Osim tog, na tablicama nutritivnih vrijednosti i popisa koristi koje organizam dobije iz namirnice, batata kotira bolje od krumpira.

Kako najbolje ispeći batat u kori

Iako se može ispeći i u mikrovalnoj pećnici, ako imaš vremena pripremi ga u pećnici. Jer nemaš puno posla oko tog, jedino ti treba vremena. Cijele batate operi, izbuši vilicom ili čačkalicom i stavi u pećnicu zagrijanu na 180°C. To će potrajati oko sat vremena.

Kad je pečeni batat u kori gotov, pusti ga da se ohladi, a onda imaš nekoliko načina za „doraditi“ ga.

Jednostavni batat s maslacem

Pečeni batat u kori samo zareži po sredini da dođeš do „mesa“. Lagano ga rastvori, ali pazi da se ne raspadne. Začini ga po želji – i sol i papar će biti sasvim u redu – i u svaki ubaci komad maslaca (otprilike koliko stane u žlicu).

Batat s ostatcima piletine

Može ovo biti recept i s friško pečenom piletinom, ali nekako nam je lakše iskoristiti onu od jučer, da ne bacimo. Piletinu, ako je već pečena, izreži na komadiće i u posudi spoji s barbacue umakom i češnjakom.

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Batatima lagano odreži samo gornju „kapicu“ i vanjske rubove samo poguraj prema unutra, da napraviš „posudu“. U batate raspodijeli piletinu, pa odozgo stavi crveni luk i ribani sir. Ako voliš začinjeno, možeš dodati i ljute papričice.

Vrati u pećnicu na 15-ak minuta.

Zapečeni batat s grahom

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Zareži pečene batate, pa iz svakog izvadi malo „mesa“, ostavljajući malo više od centimetra sa svake strane. To meso stavi u posudu, pa u nju dodaj graha iz konzerve, luka, češnjaka i ribanog sira po izboru.

Vrati u pećnicu na 15-ak minuta.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.