Računica je vrlo jednostavna: ako se krumpirove pole nikad nisu našle na tvom tanjuru, nemamo o čem razgovarati. Šalimo se, naravno. No, stvarno, u tom slučaju ne moramo puno razgovarati samo zato što ti čim prije moramo objasniti kako se radi to savršenstvo. Da, znamo da ćeš sa skepsom gledati na ovo „savršenstvo“ ako znaš o čem se radi, ali vjeruj nam – dok ne probaš.
Nećemo okolišati, radi se o jelu koje su jeli uglavnom siromašniji, a nije to netočno reći niti danas. Jele su se u svim krajevima Hrvatske, ali ipak malo više u Lici. Lički krumpir ima poseban status u svijetu krumpira, pa ne čudi stoga da je jednako i s polama. Ličke krumpirove pole, reći će Ličani, najbolje su i tu sumnje nema. No, mogu biti jednako dobre i fine gdje god ih pripremili.
Glavna tajna ovog jela je kvalitetan krumpir, a nije zgoreg reći da mora biti netretiran i ekološki uzgojen. Razlog leži u tom što se krumpir peče i jede s korom. Vjerojatno ga se može ispeći i bez kore, ali… nije isto, jednostavno nije. Osim tog, veliki je plus ako je krumpir mlad i u potpunosti zdrav. Sve ostalo je samo put ka zadovoljstvu.
Fascinantno je koliko tako jednostavno jelo kao što su krumpirove pole može biti toliko slasno i sa sobom nositi toliko sjećanja i raznih osjećaja. Oni koji su ih jeli kod bake na selu ili na izletu u nekoj planinskoj kolibi znaju zašto ih toliko veličamo. No, možeš ih pripremiti i doma, na jednu sasvim običnu večer (ma, može i ručak, ali baš nekako idu uz večer), za jednu sasvim običnu večeru.
Sve je mudrost u nekoliko redaka.
Krumpirove pole
Sastojci:
- Krumpir – procijenite koliko ste gladni, pa onda dodajte barem još pola tog jer nećete moći prestati jesti
- Ulje – maslinovo ili suncokretovo, jer neki će reći da je čak i maslinovo ulje pomak od originalnog oblika
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 220°.
- Krumpir operi i osuši, pa prepolovi uzduž po sredini
- Položi krumpir na pladanj s papirom za pečenje, sredinom prema gore.
- Namaži svaki krumpir uljem odozgo i po kori.
- Stavi u pećnicu na otprilike sat vremena. Možeš probati je li krumpir gotov čačkalicom.
Umjesto ulja, možeš na vrh svake polovice staviti komadić maslaca.
3 prijedloga za dodatke
Špek ili slanina
Odreži krišku slanine za svaku polovicu krumpira. Neka ne bude previše tanka, a može biti tolika da stane na polu. Ako se odlučiš za ovu varijantu, krumpirove pole stavi normalno peći, ali ih izvadi nakon 45 minuta, pa na svaku polu stavi krišku špeka. Možeš ih učvrstiti tako da ih probodeš čačkalicom.
Krem sir
U krem sir možeš umiješati začine po želji – crvenu papriku, protisnuti češnjak, vlasac, peršin… kad je krumpir gotov, prije serviranja na svaku polu stavi žličicu sira.
Šunka i sir
Za moderne klasičare može i ova varijanta. Narežite šunku na kockice, naribajte sir, pa stavite na svaku polu po malo šunke, a na vrh malo sira. U ovoj varijanti možda bi bilo dobro razrezani dio krumpira malo izdubiti prije pečenja, da nadjev ostane unutar pola. Kao i kod špeka, neka se krumpir ispeče, pa ga 15 minuta prije izvadi i stavi nadjev.