Recepti 05. travnja 2022.

Poriluk varivo: Savršen brzi recept

; Poriluk varivo foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Poriluk varivo je zdrav i brzi ručak ili večera koju ćeš pripremiti s lakoćom!

 Čušpajz ili poriluk varivo je jedno od onih jela koje s godinama sve više obožavamo iako ga u mladosti baš i nismo cijenili. Varivo od poriluka bogato je vitaminom C i mineralima koji su savršen spoj za ukusan i zdrav ručak ili večeru. Dodatno, poriluk kao namirnica pomaže regulirati šećer u krvi, snižava krvni tlak i razinu kolesterola, a poznat je i po tome da podržava redovitu probavu. 

Poriluk varivo gotovo u trenu

Priprema variva od poriluka nije osobito zahtjevna. Iako ga neki vole prethodno blanširati kako bi ublažili njegov intenzivan okus, to u stvari i nije nužno, a ljubiteljima upravo arome i okusa poriluka prethodno blanširanje je nešto što je najstrože zabranjeno. Riječ je o pravom domaćem iznimno ukusnom jelu iz jednog lonca. Poriluk varivo serviraj odmah kao topli ručak ili večeru, a možeš ga ponijeti na posao kao gablec i uživati u njemu hladnom ili podgrijanom. 

 | Author: Pixabay Poriluk za varivo; foto: foto: Pixabay

Poriluk varivo kao žlica zdravlja

Poriluk je bogat izvor vitamina i minerala, a u obliku variva nježno će nahraniti naš organizam. Budući da potiče pravilnu probavu, poriluk varivo neće izazvati nadutost. Kuhanjem se količina vitamina i određenih korisnih spojeva smanjuje pa je zato bolje poriluk varivo pripremati sa svježim porilukom, a ne blanširanim. 

Poriluk varivo recept

Sastojci:

  • 5 - 6 poriluka
  • 400 g krumpira
  • 1 glavica luka
  • 1 mrkva
  • 100 g pancete
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žličica mljevene paprike
  • 1 žlica brašna
  • Papar
  • Sol
  • Ulje

 | Author: Shutterstock Poriluk varivo; foto: foto: Shutterstock

Priprema:

  1. Poriluk očisti i izreži na kolutiće te ga operi pod mlazom vode. Pancetu, luk i češnjak sitno nasjeckaj, a mrkvu izreži na tanje kolutiće.
  2. Na vrućem ulju tek nekoliko minuta poprži pancetu, a zatim dodaj ostale sastojke, uključujući i krumpir prethodno nasjeckan na kockice.
  3. Dodaj vode te sve zajedno pirjaj desetak minuta uz povremeno miješanje. U lonac ubaci papriku, sol, papar i očišćeni poriluk, još vode te sve zajedno ostavite da se kuha.
  4. Posluži toplo i uživaj.

Dobar tek!

Možda vas zanima... Grašak varivo posluži kao ukusan ručak ili odličan prilog Recepti Možda vas zanima... Kelj varivo: Dobro poznati okusi djetinjstva Recepti Možda vas zanima... Grah varivo: Recept s povrćem ili kobasicom Recepti

 

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.