Čušpajz ili varivo od poriluka je jedno od onih jela koje s godinama sve više obožavamo iako ga u mladosti baš i nismo cijenili. Iako to kao djeca nismo uzimali kao relevantno, varivo od poriluka bogato je vitaminom C i mineralima koji su savršen spoj za ukusan i zdrav ručak ili večeru.
Dodatno, poriluk kao namirnica pomaže regulirati šećer u krvi, snižava krvni tlak i razinu kolesterola, a poznat je i po tome da potiče redovitu probavu.
Kad pripremaš varivo od poriluka, nećeš se previše namučiti. Iako ga neki vole prethodno blanširati kako bi ublažili njegov intenzivan okus, to u stvari i nije nužno, a ljubiteljima upravo arome i okusa poriluka prethodno blanširanje je nešto što je najstrože zabranjeno.
Riječ je o pravom domaćem iznimno ukusnom jelu iz jednog lonca. Poriluk varivo serviraj odmah kao topli ručak ili večeru, a možeš ga ponijeti na posao kao gablec i uživati u njemu hladnom ili podgrijanom.
Poriluk varivo kao žlica zdravlja
Poriluk je bogat izvor vitamina i minerala, a u obliku variva nježno će nahraniti naš organizam. Budući da potiče pravilnu probavu, poriluk varivo neće izazvati nadutost. Kuhanjem se količina vitamina i određenih korisnih spojeva smanjuje pa je zato bolje poriluk varivo pripremati sa svježim porilukom, a ne blanširanim.
Poriluk varivo
Sastojci:
- 5-6 stabljika poriluka
- 400 g krumpira
- 1 glavica luka
- 1 mrkva
- 100 g pancete
- 2 češnja češnjaka
- 1 žličica mljevene paprike
- 1 žlica brašna
- papar
- sol
- ulje
Postupak:
- Poriluk očisti i izreži na kolutiće te ga operi pod mlazom vode. Pancetu, luk i češnjak sitno nasjeckaj, a mrkvu izreži na tanje kolutiće.
- Na vrućem ulju tek nekoliko minuta poprži pancetu, a zatim dodaj ostale sastojke, uključujući i krumpir prethodno nasjeckan na kockice.
- Dodaj vode te sve zajedno pirjaj desetak minuta uz povremeno miješanje. U lonac ubaci papriku, sol, papar i očišćeni poriluk, još vode te sve zajedno ostavi da se kuha.
- Posluži toplo i uživaj.