Varivo od kelja odlično je jelo koje rado pripremamo tijekom cijele godine, a posebno kad zahladi. Osim što je zdrav, kelj može biti i uistinu ukusan kada je pripremljen na pravi način.
Sve što ti je potrebno za ovo varivo je manja glavica kelja, nekoliko krumpira, luk, mrkva i nešto začina. Naravno, malo suhog mesa, kobasice ili slanine uvijek je dobrodošao dodatak...
Za snažniji imunitet
Kelj je bogat izvor vitamina A i C, a obiluje i vitaminom K te željezom. Sam po sebi je niskokaloričan što varivo od kelja čini odličnim obrokom ako tražiš zdravo jelo bez previše nepotrebnih kalorija.
Za zgušnjavanje ovog variva ne trebaš raditi zapršku, no ako želiš kelj varivo na gusto i poslužiti ga kao prilog mesu, jednostavno preprži malo brašna na ulju i umiješaj u varivo. Naravno, to će dodati koju kaloriju više ovom zdravom varivu.
Kelj varivo možeš napraviti i s mesom
Povrtnom receptu za kelj varivo možeš dodati i komad suhog mesa ili kobasice kako bi okusi bili bogatiji. Jednostavno komadić suhog mesa po želji ubaci u lonac u isto vrijeme kada dodaš blanširani kelj i nastavi kuhati. Uz varivo od kelja možeš pripremiti faširance ili pohano meso.
Varivo od kelja
Sastojci:
- 1 manja glavica kelja
- 3 krumpira
- 1 luk
- 1 mrkva
- 200 ml temeljca
- crvena paprika
- lovorov list
- sol, papar
Postupak:
- Luk nasjeckaj na sitno pa ga pirjaj na ulju.
- Za to vrijeme oguli krumpir i mrkvu i nasjeckaj ih na kockice.
- Ubaci u lonac pa pusti da se pirjaju nekoliko minuta.
- Dodaj temeljac i kuhaj dok se krumpir ne skuha do pola.
- Dodaj još vode, soli, papra, crvene paprike i lovorov list.
- Kelj nasjeckaj na trakice pa prokuhaj u kipućoj vodi 10-ak minuta i procijedi.
- Ubaci nasjeckani kelj i kuhaj dok povrće ne omekša.