Recepti 29. kolovoza 2023.

Varivo od kelja: Dobro poznati okusi djetinjstva

Varivo od kelja
Varivo od kelja foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Varivo do kelja bez mesa jednostavno je, jeftino, a tako voljeno jelo iz djetinjstva koje će te okusima vratit u neka bezbrižna vremena. A tek kad mu dodaš malo suhog mesa ili ga poslužiš uz faširance...

Varivo od kelja odlično je jelo koje rado pripremamo tijekom cijele godine, a posebno kad zahladi. Osim što je zdrav, kelj može biti i uistinu ukusan kada je pripremljen na pravi način.

Sve što ti je potrebno za ovo varivo je manja glavica kelja, nekoliko krumpira, luk, mrkva i nešto začina. Naravno, malo suhog mesa, kobasice ili slanine uvijek je dobrodošao dodatak...

 

Polpete od kelja i starog kruha Možda vas zanima... Od starog kruha i kelja napravi ukusne popečke Recepti

 

Za snažniji imunitet

Kelj je bogat izvor vitamina A i C, a obiluje i vitaminom K te željezom. Sam po sebi je niskokaloričan što varivo od kelja čini odličnim obrokom ako tražiš zdravo jelo bez previše nepotrebnih kalorija.

Za zgušnjavanje ovog variva ne trebaš raditi zapršku, no ako želiš kelj varivo na gusto i poslužiti ga kao prilog mesu, jednostavno preprži malo brašna na ulju i umiješaj u varivo. Naravno, to će dodati koju kaloriju više ovom zdravom varivu. 

Varivo od kelja s kobasicama i grahom | Author: Shutterstock Varivu od kelja možeš dodati suho meso, kobasicu ili slaninu, ili ga pripremiti na gusto i poslužiti kao prilog mesu foto: Shutterstock

Kelj varivo možeš napraviti i s mesom

Povrtnom receptu za kelj varivo možeš dodati i komad suhog mesa ili kobasice kako bi okusi bili bogatiji. Jednostavno komadić suhog mesa po želji ubaci u lonac u isto vrijeme kada dodaš blanširani kelj i nastavi kuhati. Uz varivo od kelja možeš pripremiti faširance ili pohano meso.

 | Author: Srećko Niketić/PIXSELL Fini domaći kelj - izvrstan kao varivo, na lešo... foto: Srećko Niketić/PIXSELL

Varivo od kelja

Sastojci:

  • 1 manja glavica kelja
  • 3 krumpira
  • 1 luk
  • 1 mrkva
  • 200 ml temeljca 
  • crvena paprika
  • lovorov list
  • sol, papar

 

Poriluk varivo Možda vas zanima... Varivo od poriluka: Idealno za hladne dane Recepti

 

Postupak:

  1. Luk nasjeckaj na sitno pa ga pirjaj na ulju.
  2. Za to vrijeme oguli krumpir i mrkvu i nasjeckaj ih na kockice.
  3. Ubaci u lonac pa pusti da se pirjaju nekoliko minuta.
  4. Dodaj temeljac i kuhaj dok se krumpir ne skuha do pola.
  5. Dodaj još vode, soli, papra, crvene paprike i lovorov list.
  6. Kelj nasjeckaj na trakice pa prokuhaj u kipućoj vodi 10-ak minuta i procijedi.
  7. Ubaci nasjeckani kelj i kuhaj dok povrće ne omekša.

 | Author: John Riches/Pexels Kelj foto: John Riches/Pexels

 

Porrusalda Možda vas zanima... Fina gusta juha s porilukom, baš za ovakve kišne dane Recepti juha od leće Možda vas zanima... UTJEHA NA ŽLICU Juha od leće - recept Marthe Stewart Recepti

 

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 11:08 26. Veljača 2022.

    ukusno