Recepti 13. ožujka 2023.

Od starog kruha i kelja napravi ukusne popečke

Polpete od kelja i starog kruha
Polpete od kelja i starog kruha savršeno su jelo u kojem se odlično mogu iskoristiti ostaci starog kruha foto: Slana i slatka kvasomanija
gastro postao gastro.24sata.hr
Recept se nalazi u novoj knjizi Anite Šumer "Slana i slatka kvasomanija" u kojoj ova zvijezda pečenja s domaćim kvascem donosi niz recepata i savjeta. Svoje znanje Anita prenosi i na sjajnim radionicama, a jednu je i danas održala u Zagrebu

Slovenka Anita Šumer počela je svoj sourdough put prije 10 godina zbog toga što njezin suprug Sašo zbog zdravstvenog stanja nije mogao više jesti kruh s industrijskim kvascem. Uskoro je svojim entuzijazmom, znanjem i idejama osvojila ljubitelje sourdough kruha diljem svijeta, a nedavno je i u Hrvatskoj, u izdanju V.B.Z.-a objavljena njezina druga knjiga "Slana i slatka kvasomanija" u kojoj autorica donosi niz recepata i savjeta sa slane i slatke poslastice u kojima se koristi domaći kvasac.

Danas, osim svojih sjajnih knjiga, oduševljava i odličnim radionicama - bilo onima online, bilo onima uživo. Jednu takvu danas je prvo održala s osobljem kuhinje zagrebačkog hotela Esplanade, a potom i u zagrebačkom Miele centru, za širu publiku.

Među Anitinim receptima je i ovaj sjajan i zdrav recept za polpete od kelja u kojem se koriste ostaci sourdough kruha jer - ništa se ne baca! Ovo jelo posebno prija sada, zimi, kada i jest sezona kelja.

 

Možda vas zanima... Slasni zalogaji: Hrskavi zlatnožuti popečci od kelja Recepti

 

"Ove polpete od kelja bile su mi pravo otkriće, osobito zato što baš i ne volim kelj. S njima me razmazila moja draga prijateljica Sonja u trenutcima kad mi je bilo najteže. Vjerujem da će razveseliti i vas!", poručila je Anita Šumer o ovom iskrenom jelu.

 

 | Author: Slana i slatka kvasomanija Pravo zimsko jelo u kojem su stari kruh i kelj glavne zvijezde foto: Slana i slatka kvasomanija

 

Polpete od kelja

Sastojci (za 4 osobe):

  • 500 g kelja
  • 250 g starog kruha (najbolje bijelog ili miješanog)
  • 150 g mlijeka
  • 1 jaje
  • 1,5 žličica
  • sol, papar
  • ostali začini (po ukusu) – mažuran, origano
  • krušne mrvice, za paniranje
  • ulje za prženje
majstorica za sourdoough Možda vas zanima... Zvijezda društvenih mreža otkrila nam je tajnu savršeno ukusnog sourdough kruha! Najave

 

Priprema:

  1. Najprije namočimo kruh u mlijeku, koje dodajemo oprezno da smjesa ne bude premokra.
  2. Kelj narežemo na četvrtine, odstranimo tvrde dijelove stabljike. Zatim ga ubacimo u posoljenu kipuću vodu. Skuhamo ga do pola, onda ga ohladimo pa dobro ocijedimo.
  3. Narežemo kuhani kelj na tanke trakice. Dodamo jaje, posolimo i popaprimo. Ako je smjesa previše mokra, dodamo krušne mrvice, ako je presuha, mlijeko ili jaje.
  4. Oblikujemo kuglice, spljoštimo ih, uvaljamo u mrvice i ispržimo na tavi, najprije s jedne strane, da posmeđe, zatim ih okrenemo i pržimo još s druge strane.

 

Savjet: Ovu smjesu možeš zapeći i u pećnici kao nabujak, ali tada neka bude mekša. Dodaj još jaje-dva i naribani sir. Nabujak možeš i posuti sirom.

 

krumpir, popečci od krumpira Možda vas zanima... Svi ih vole: Preukusni popečci od krumpira Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:44 14. Ožujak 2023.

    odlično