Slovenka Anita Šumer počela je svoj sourdough put prije 10 godina zbog toga što njezin suprug Sašo zbog zdravstvenog stanja nije mogao više jesti kruh s industrijskim kvascem. Uskoro je svojim entuzijazmom, znanjem i idejama osvojila ljubitelje sourdough kruha diljem svijeta, a nedavno je i u Hrvatskoj, u izdanju V.B.Z.-a objavljena njezina druga knjiga "Slana i slatka kvasomanija" u kojoj autorica donosi niz recepata i savjeta sa slane i slatke poslastice u kojima se koristi domaći kvasac.
Danas, osim svojih sjajnih knjiga, oduševljava i odličnim radionicama - bilo onima online, bilo onima uživo. Jednu takvu danas je prvo održala s osobljem kuhinje zagrebačkog hotela Esplanade, a potom i u zagrebačkom Miele centru, za širu publiku.
Među Anitinim receptima je i ovaj sjajan i zdrav recept za polpete od kelja u kojem se koriste ostaci sourdough kruha jer - ništa se ne baca! Ovo jelo posebno prija sada, zimi, kada i jest sezona kelja.
"Ove polpete od kelja bile su mi pravo otkriće, osobito zato što baš i ne volim kelj. S njima me razmazila moja draga prijateljica Sonja u trenutcima kad mi je bilo najteže. Vjerujem da će razveseliti i vas!", poručila je Anita Šumer o ovom iskrenom jelu.
Polpete od kelja
Sastojci (za 4 osobe):
- 500 g kelja
- 250 g starog kruha (najbolje bijelog ili miješanog)
- 150 g mlijeka
- 1 jaje
- 1,5 žličica
- sol, papar
- ostali začini (po ukusu) – mažuran, origano
- krušne mrvice, za paniranje
- ulje za prženje
Priprema:
- Najprije namočimo kruh u mlijeku, koje dodajemo oprezno da smjesa ne bude premokra.
- Kelj narežemo na četvrtine, odstranimo tvrde dijelove stabljike. Zatim ga ubacimo u posoljenu kipuću vodu. Skuhamo ga do pola, onda ga ohladimo pa dobro ocijedimo.
- Narežemo kuhani kelj na tanke trakice. Dodamo jaje, posolimo i popaprimo. Ako je smjesa previše mokra, dodamo krušne mrvice, ako je presuha, mlijeko ili jaje.
- Oblikujemo kuglice, spljoštimo ih, uvaljamo u mrvice i ispržimo na tavi, najprije s jedne strane, da posmeđe, zatim ih okrenemo i pržimo još s druge strane.
Savjet: Ovu smjesu možeš zapeći i u pećnici kao nabujak, ali tada neka bude mekša. Dodaj još jaje-dva i naribani sir. Nabujak možeš i posuti sirom.