Najave 05. prosinca 2022.

Zvijezda društvenih mreža otkrila nam je tajnu savršeno ukusnog sourdough kruha!

majstorica za sourdoough
Anita Šumer i urednica hrvatskog izdanja knjige Koraljka Penavin foto: Marko Uzelac
gastro postao gastro.24sata.hr
Pečenje kruha od domaćeg kvasca prava je relaksacija u ovom užurbanom vremenu, a da ne govorimo o tome koliko je takav kruh ukusniji i zdraviji. Okušaj se uz savjete za pečenje sa sourdough kvascem koje donosimo, a nalaze se i u novoj knjizi Anite Šumer "Slana i slatka kvasomanija"

Da pečenje kruha i slastica s tijestom od domaćeg kvasca nije baš toliko komplicirano kako se čini na početku, uvjerila nas je slovenska zvijezda sourdough pekarstva Anita Šumer koja je u zagrebačkom Miele Experience Centru predstavila hrvatsko izdanje svoje druge knjige “Slana i slatka kvasomanija”.

Knjigu je, baš kao i prvu “Kvasomaniju” kod nas objavio V.B.Z., a urednica knjige Koraljka Penavin pohvalila se da je ona oborila sve rekorde prodaje budući da je izašla nekoliko mjeseci prije početka pandemije, odnosno prvog lockdowna kada smo se svi okrenuli pečenju kruha kod kuće (a u trgovinama je nedostajalo kupovnog kvasca).

 | Author: Marko Uzelac Knjigu je nabavila i glazbenica i voditeljica te vrsna kuharica Sanja Doležal foto: Marko Uzelac

“Kad sam 2012. godine iz ljubavi prema suprugu Saši počela peći kruh s domaćim kvasom, nisam ni pomislila kamo bi me mogla odvesti ta jednostavna fermentirana mješavina brašna i vode. I dogodilo se sljedeće: više od 40 milijuna pregleda na društvenim mrežama, brojne radionice diljem svijeta, međunarodni projekt The Quest for Sourdough, prvi slovenski kvas, moj Rudl, u svjetskoj knjižnici kvasa u Belgiji, četiri izdanja “Kvasomanije” u Sloveniji, prijevodi na strane jezike te, napokon, i ovaj dugo očekivani nastavak moje prve knjige”, rekla je Anita koja je sa svojim prirodnim kvascem Rudlom proputovala dvanaestak zemalja i održala stotinjak radionica o pečenju s kvasom za više od 1300 nadahnutih polaznika.

 | Author: Marko Uzelac Knjiga "Slana i slatka kvasomanija" donosi pregršt novih recepata i savjeta foto: Marko Uzelac

"Velika je razlika između pečenja s kupovnim i prirodnim kvascem. Za pečenje sourdough tijestom treba puno više vremena, ali je tekstura tijesta puno bolja, a kruh, peciva i slastice koje radite od prirodnog kvasca imat će puno bolji okus, i bit će lakše probavljivi. Također, pečenje kruha s prirodnim kvascem je kao meditacija, opuštanje, uči te strpljenju“, ispričala nam je Anita čije knjige osvajaju nagrade na međunarodnoj sceni.

Možda vas zanima... Foto vodič kroz izradu domaćeg kvasa i kruha Kolumne

Anitina prva knjiga "Kvasomanija" donosi osnove i potiče kreativnost, dok druga knjiga "Slana i slatka kvasomanija“ donosi pregršt recepata za slana i slatka jela, pa tako i mnoštvo ideja kako iskoristiti stari kruh u novim jelima. Anita je izdala i treću knjigu o umjetnosti ukrašavanja kruha koja će također dobiti hrvatsko izdanje.

 | Author: Marko Uzelac Anitina sourdough focaccia bila je pravi hit na promociji njezine nove knjige foto: Marko Uzelac

Anita je velika zvijezda na društvenim mrežama - na profilu Sourdoughmania ima skoro 90.000 pratitelja, te na njemu nesebično dijeli savjete o održavanju startera i pečenju sourdough kruha, a i s nama je podijelila nekoliko savjeta koje donosimo u nastavku:

  • Kad kreneš uzgajati svoj starter, nabolje je i najbrže na početku koristiti raženo brašno. Kasnije je starter bolje hraniti bijelim pšeničnim brašnom jer je ono univerzalno i može se za sve koristiti.
  • Ako dobro brineš o svom domaćem kvascu ne treba ti puno staklenki startera. Hraniš ga toliko često koliko često pečeš (Anita peče dva do tri puta tjedno). Osam sati prije nego što zamijesi tijesto, izvadi ga iz hladnjaka i doda brašno i vodu. Malo startera ostavi u staklenci, doda brašno i vodu, promiješa, ostavi sat vremena vani i potom ga spremi u hladnjak. 
  • Ako osjetiš kiselkasti miris u svom starteru koji je bio u hladnjaku, ako miriše na ocat, ne brini starter nije umro, to je normalno. On je samo gladan, objašnjava Anita. Uzmi jednu žlicu startera iz te staklenke, stavi ga u novu staklenku, dodaj brašna i vode i on će ponovno oživjeti. Ostatak ne moraš baciti (ako nije baš prekiseo), nego ga možeš iskoristiti za obični ili proteinski kruh s raženim brašnom jer raženo brašno dobro podnosi kiselo.

 

Možda vas zanima... Sourdough - sve što trebate znati o ljubavi između kruha i upornog pojedinca Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.