Nakon što ga jednom pripremiš, ovo ćeš varivo staviti vrlo visoko na svoju listu recepata odnosno toplih, zdravih i ukusnih jela koja griju i tijelo i dušu. Ovo varivo se brzo priprema, a uz njega možeš kombinirati i neke od omiljenih priloga, bilo da je riječ o salatama ili mesu.
Priprema variva od poriluka nije osobito zahtjevna. Premda neki vole poriluk prethodno blanširati kako bi ublažili njegov intenzivan okus, to u stvari nije nužno, a ljubiteljima njegove arome i okusa prethodno blanširanje je nešto što je najstrože zabranjeno.
Ovdje je riječ o pravom domaćem, seljačkom i iznimno ukusnom jelu iz jednog lonca. U njemu uživamo kad god se zaželimo tople hrane na žlicu.
Varivo od poriluka
Sastojci:
- 5-6 komada poriluka
- 400 g krumpira
- 1 glavica luka
- 1 mrkva
- 100 g pancete
- 2 češnjaka češnjaka
- 1 žličica mljevene slatke paprike
- 1 žlica brašna
- ulje
- sol
- papar
Postupak:
- Poriluk očisti i izreži na kolutiće te ga operi pod mlazom vode. Pancetu, luk i češnjak sitno nasjeckaj, a mrkvu izreži na tanje kolutiće.
- Na vrućem ulju tek nekoliko minuta poprži pancetu, a zatim joj dodaj ostale sastojke, uključujući i krumpir narezan na kockice.
- Dodaj vode te sve zajedno pirjaj desetak minuta, uz povremeno miješanje. U lonac ubaci papriku, sol, papar i očišćeni poriluk, još vode te sve zajedno ostavi da se kuha.
- Posluži toplo.