Recepti 23. listopada 2018.

Ribollita: Toskansko varivo s grahom za hladne dane

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Poznata talijanska juha od kruha i raznog povrća poznata je i pod imenom ribollita.

Ovo toskansko varivo radi se u bezbroj različitih verzija, ali osnovu čini nekoliko uvijek istih sastojaka: stari kruh, bijeli grah i jeftino povrće. Ime vuče od riječi "podgrijati“ jer se obično radila s ostacima minestrone juhe, sluge su za sebe pripremali jelo od ostataka hrane bogatih gospodara. Od uobičajene minestrone razlikuje se utoliko što je puno gušća i što u nju ne ide tjestenina.

 

Možda vas zanima... Utoplite se: Gusto varivo od slanutka i curryja Recepti

 

Potrebno vam je:

  • 4 žlice maslinova ulja
  • 1 crveni luk
  • 2 mrkve
  • 1 poriluk
  • 2 režnja češnjaka
  • 400 g pelata
  • 1 žlica pasirane rajčice
  • pileći temeljac
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • 400 g graha
  • 250 g špinata
  • 8 kriški ciabatte
  • 2 žlice parmezana

 

Juha od leće Možda vas zanima... Varivo od leće za hladne jesenske dane Recepti

 

Priprema:

  1. Luk i češnjak oljuštimo i nasjeckamo. Mrkve ogulimo i narežemo na komadiće. Poriluk očistimo i sitno nasjeckamo. Rajčice ocijedimo i nasjeckamo.
  2. Grah iz konzerve ocijedimo i isperemo. Špinat operemo i usitnimo.
  3. U loncu popržimo luk, mrkvu i poriluk na slaboj vatri. Dodamo češnjak i pržimo jednu minutu, pa rajčicu, pire od rajčice i temeljac. Posolimo i popaprimo prema ukusu.
  4. Polovicu graha zgnječimo vilicom i stavimo u lonac. Pustimo da zavre, pa smanjimo vatru. Ostavimo da lagano ključa 30 minuta.
  5. Dodamo preostali grah i špinat. Pustimo da lagano vrije još 30 minuta. Kruh popržimo dok ne dobije zlatnu boju, stavimo dva komada u svaku zdjelicu za juhu i poškropimo maslinovim uljem.
  6. Za posluživanje ulijemo juhu u zdjele, pospemo ribanim parmezanom i poškropimo s još malo maslinova ulja.
     
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.