Recepti 29. ožujka 2022.

Grašak varivo posluži kao ukusan ručak ili odličan prilog

; Grašak varivo foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Imamo najbolji recept za grašak varivo, bilo da ga želiš napraviti kao prilog na gusto ili kao lagano glavno jelo bez mesa

Ako tražiš recept za grašak varivo koje možeš pripremiti kao ukusni ručak bez mesa ili kao prilog na gusto uz popečke, na pravom si mjestu. Grašak je odličan biljni izvor proteina i dovoljno je zasitan kao obrok za sebe. Jednom kada naučiš kako pripremiti ovaj jednostavan i ukusan recept za grašak varivo, pripremat ćeš ga svaki tjedan.

Grašak varivo - koji grašak odabrati?

Grašak varivo jedemo tijekom cijele godine, no posebno ga volimo pripremati u proljeće kada na placu možemo kupiti mladi grašak. Iako je mladi grašak najbolji odabir za grašak varivo, odlično će poslužiti i zamrznuti grašak. Zbog jednostavnosti pripreme i punijeg okusa variva od graška, bolje je preskočiti sušeni grašak iako i on može poslužiti ako nemamo drugu opciju. Jednostavno namoči sušeni grašak u hladnoj vodi barem tri sata prije pripreme grašak variva. 

 | Author: Shutterstock Mladi grašak; foto: foto: Shutterstock

Grašak varivo kao obrok ili prilog?

Ono što daje poseban okus grašak varivu je zaprška, a količina zaprške čini razliku između grašak variva koje jedemo na žlicu kao zaseban ručak i grašak variva na gusto koje poslužujemo kao prilog. Ako želiš pripremiti grašak varivo kao glavno jelo, jedna žlica brašna bit će dovoljna za zapršku. Za grašak varivo na gusto jednostavno dodaj duplo više brašna i dobit ćeš gusti prilog odličan za posluživanje uz meso ili popečke. Ne zaboravi prilagoditi i količinu ulja. 

Grašak varivo recept

Sastojci:

  • 400 g graška
  • 3 mrkve
  • 2 srednja krumpira
  • 1 crveni luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žlica brašna
  • 1 žlica mljevene crvene slatke paprike
  • Ulje
  • Papar
  • Sol

 | Author: Shutterstock Grašak varivo s mrkvom i krumpirom; foto: foto: Shutterstock

Priprema:

  1. Luk i češnjak nareži na sitne kockice.
  2. U loncu zagrij malo ulja, dodaj sitno sjeckani luk i češnjak te dinstaj dok luk ne dobije zlatnu boju.
  3. Dodaj nasjeckanu mrkvu i krumpir te ih dinstaj nekoliko minuta. 
  4. Prelij povrće vodom i kuhaj oko 10 minuta.
  5. Dodaj grašak i po potrebi još vode te papar i sol i nastavi kuhati. 
  6. Pred kraj kuhanja je vrijeme za pripremu zaprške. Ako želiš pripremiti varivo na žlicu, dodaj samo jednu žlicu brašna, a ako želiš grašak varivo na gusto, dodaj dvije.
  7. U maloj tavici ili loncu pomiješaj brašno i crvenu papriku te dodaj ulja toliko da dobiješ gustu pastu. 
  8. Zapršku zagrij na štednjaku dok se ne pojave mjehurići te zatim brzo umiješaj u varivo i kuhaj još nekoliko minuta. 
  9. Nakon 10-ak minuta grašak varivo je spremno za posluživanje. 

Dobar tek!

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • dana11042005 23:39 30. Ožujak 2022.

    Sviđa mi se, samo ja u zapršku dodam ćešnjak, da malo proprži, pa onda brašno i papriku! Ukusnije je