Čini nam se da svaki put kad naletimo na bob sasvim slučajno – na ručku kod tete koja živi na selu ili na vrtićkom meniju – pomislimo kako ga toliko slabo poznajemo. I to je istina! No, ujedno je istina i da ga nema baš na svakom koraku kao što je to slučaj s grahom, na primjer. Pa kad nam nešto nije nadohvat ruke na policama trgovina, nekad se zaboravimo potruditi malo „prokopati“ da bismo našli nešto vrijedno. A bob je vrijedan. Pa možda te (a i nas) ova salata od boba i krumpira potakne da ga idući put u kupovini potražiš.
Dok je grah na naša područja stigao u 16. stoljeću, bob je, ako ne znaš, stara namirnica upravo s ovih područja. Budući da znamo da je ono staro i specifično za područje uvijek nekako najbolje za organizam, ne čudi nas činjenica da je bob uistinu koristan i zdrav. Naime, bob ima biološki gledano visokovrijedne bjelančevine. Nalazi se na trećem mjestu, s tim da su ispred njega po vrijednosti bjelančevina samo kikiriki i soja.
Uz to, bob sadrži lecitin – spoj koji je potreban za izgradnju membrana stanica, posebno živčanih. Tu su još i vitamini B skupine, koji su vrlo važni za zdravlje srca, fosfor, željezo, a ima i jako puno folne kiseline koja je važna, na primjer, u trudnoći. Samo 100 grama boba sadrži preporučenu dnevnu dozu folne kiseline. Upravo toliko sadrži ova salata od boba i krumpira, samo da napomenemo!
Uglavnom, kad sve zbrojimo, dolazimo do zaključka da je bob stvarno nepravedno zanemarena namirnica. Pokušaj se potruditi i uvesti ju u prehranu malo češće. Nije teško, jer funkcionira i priprema se jako slično kao grah. A za početak neka ti se na stolu nađe ova salata od boba i krumpira, kad već imaš recept pri ruci…
Salata od boba i krumpira
Sastojci:
- 1 kg krumpira
- 3 listića slanine – ili više po želji
- 100 g svježeg ili smrznutog boba
- 1 žlica bijelog vinskog octa
- 15 g svježeg estragona, nasjeckanog (može i bez tog ako nemaš)
- 8 žlica majoneze
- ½ limuna, iscijeđenog
Priprema:
- Skuhaj krumpire dok ne omekšaju. Ocijedi i vrati u toplu posudu da se malo prosuše.
- U međuvremenu poprži komadiće slanine dok ne postanu hrskavi, a zatim nasjeckaj ili natrgaj na vrlo male komadiće.
- Bob blanširaj u kipućoj vodi 2 minute i ocijedi. Isperi u hladnoj vodi i zatim ponovo ocijedi.
- Krumpir prepolovi ili nareži na ploške, manje krumpire ostavi cijele i stavi u zdjelu. Prelij octom i dobro začini.
- Promiješaj topli krumpir da upije ocat, zatim dodaj nasjeckanu slaninu, bob i estragon.
- U manjoj zdjelici pomiješaj majonezu i limun s malo soli i papra po želji. U topli krumpir dodaj majonezu i dobro promiješaj dok se ne sjedini. Ohladi 30 minuta prije posluživanja.
Ovu salatu možeš poslužiti (ili pojesti) samu, ali ona vrlo lako može postati prilog za nedjeljni ručak.