Recepti 12. listopada 2022.

Salata od boba i krumpira ima sve što trebaš - a čas posla!

Bob se može izvrsno iskoristiti i kombinirati foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Grahorice uistinu volimo, pa ih često koristimo u salatama, varivima, na razne načine. No, dok grah, slanutak, grašak i mnoge druge jedemo stalno, bob je, možemo reći, zaboravljen i zanemaren.

Čini nam se da svaki put kad naletimo na bob sasvim slučajno – na ručku kod tete koja živi na selu ili na vrtićkom meniju – pomislimo kako ga toliko slabo poznajemo. I to je istina! No, ujedno je istina i da ga nema baš na svakom koraku kao što je to slučaj s grahom, na primjer. Pa kad nam nešto nije nadohvat ruke na policama trgovina, nekad se zaboravimo potruditi malo „prokopati“ da bismo našli nešto vrijedno. A bob je vrijedan. Pa možda te (a i nas) ova salata od boba i krumpira potakne da ga idući put u kupovini potražiš.

Mladi bob Možda vas zanima... Fešta od boba u pet sjajnih recepata Špajza

Dok je grah na naša područja stigao u 16. stoljeću, bob je, ako ne znaš, stara namirnica upravo s ovih područja. Budući da znamo da je ono staro i specifično za područje uvijek nekako najbolje za organizam, ne čudi nas činjenica da je bob uistinu koristan i zdrav. Naime, bob ima biološki gledano visokovrijedne bjelančevine. Nalazi se na trećem mjestu, s tim da su ispred njega po vrijednosti bjelančevina samo kikiriki i soja.

Uz to, bob sadrži lecitin – spoj koji je potreban za izgradnju membrana stanica, posebno živčanih. Tu su još i vitamini B skupine, koji su vrlo važni za zdravlje srca, fosfor, željezo, a ima i jako puno folne kiseline koja je važna, na primjer, u trudnoći. Samo 100 grama boba sadrži preporučenu dnevnu dozu folne kiseline. Upravo toliko sadrži ova salata od boba i krumpira, samo da napomenemo!

Možda vas zanima... Jamiejeva foccacia s bobom, parmezanom i limunom Recepti

Uglavnom, kad sve zbrojimo, dolazimo do zaključka da je bob stvarno nepravedno zanemarena namirnica. Pokušaj se potruditi i uvesti ju u prehranu malo češće. Nije teško, jer funkcionira i priprema se jako slično kao grah. A za početak neka ti se na stolu nađe ova salata od boba i krumpira, kad već imaš recept pri ruci…

Salata od boba i krumpira

Sastojci:

  • 1 kg krumpira
  • 3 listića slanine – ili više po želji
  • 100 g svježeg ili smrznutog boba
  • 1 žlica bijelog vinskog octa
  • 15 g svježeg estragona, nasjeckanog (može i bez tog ako nemaš)
  • 8 žlica majoneze
  • ½ limuna, iscijeđenog

Priprema:

  1. Skuhaj krumpire dok ne omekšaju. Ocijedi i vrati u toplu posudu da se malo prosuše.
  2. U međuvremenu poprži komadiće slanine dok ne postanu hrskavi, a zatim nasjeckaj ili natrgaj na vrlo male komadiće.
  3. Bob blanširaj u kipućoj vodi 2 minute i ocijedi. Isperi u hladnoj vodi i zatim ponovo ocijedi.
  4. Krumpir prepolovi ili nareži na ploške, manje krumpire ostavi cijele i stavi u zdjelu. Prelij octom i dobro začini.
  5. Promiješaj topli krumpir da upije ocat, zatim dodaj nasjeckanu slaninu, bob i estragon.
  6. U manjoj zdjelici pomiješaj majonezu i limun s malo soli i papra po želji. U topli krumpir dodaj majonezu i dobro promiješaj dok se ne sjedini. Ohladi 30 minuta prije posluživanja.

Ovu salatu možeš poslužiti (ili pojesti) samu, ali ona vrlo lako može postati prilog za nedjeljni ručak

Možda vas zanima... Salata od kiselog kupusa – i drugog povrća? Da, i to je moguće Recepti salata od bundeve Možda vas zanima... Salata od pečene bundeve i feta sira je sjajna ideja! Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.