Recepti Povrće 25. svibnja 2025.

Vrijeme je za... 5 odličnih recepata s bobom

Varivo
25 MIN
90 MIN
4
SREDNJE
bob
Boba - divna namirnica u kojoj uživamo u proljeće i rano ljeto
foto: Jessicagavin.com/Pinterest
Omiljenu, no nažalost prerijetko korištenu mahunarku iskoristi u maštovitim jelima

Bob je nutritivno bogata mahunarka koja se stoljećima koristi u mediteranskoj kuhinji. Obiluje biljnim proteinima, vlaknima, željezom i folnom kiselinom, što ga čini odličnim izborom za zdravu prehranu.

Zašto je bob tako zdrav?

Bob je osobito koristan za vegetarijance i vegane zbog visokog udjela bjelančevina. Bob također sadrži vitamine B-skupine, osobito B1 (tiamin), koji doprinosi normalnom radu živčanog sustava. Zbog niskog glikemijskog indeksa pogodan je i za osobe koje paze na razinu šećera u krvi.

bob | Author: My Omni Kitchen/Pinterest Bob - uistinu posebna mahunarka foto: My Omni Kitchen/Pinterest

Bob se najčešće se priprema kuhanjem ili pirjanjem, a prije kuhanja se preporučuje ukloniti tvrdu vanjsku opnu sa zrna. U Hrvatskoj se često koristi u tradicionalnim jelima poput maneštri ili se kuha s krumpirom, maslinovim uljem i češnjakom. Može se poslužiti i hladan, kao dio salate, s maslinovim uljem, limunom i peršinom.

Na koji način pripremiti bob?

Njegov blag, ali pun okus te kremasta tekstura odlično se slažu s dimljenim mesom, lukom i začinima. Bob je jako ukusan pripremljen i kao namaz, sličan humusu, a od njega se pravi i izvrstan pesto.

Kratka sezona boba, koja traje od proljeća do ranog ljeta, zahvalno je doba za eksperimentiranje u kuhinji. Uz mladi grašak i artičoke bob čini savršen umak koji ćete skoro pa pojesti na žlicu. Savršeno se ljubi s mesom, a oplemenit će i svaki pire. Bob možeš koristiti u varivima, rižotima, tjesteninama ili umacima.

U nastavku donosimo 5 recepata u kojima je upravo bob glavna zvijezda, a koji su svakako vrijedni isprobavanja.

krem juha od boba | Author: Buzzfeed.com/Pinterest Sjajna krem juha od boba foto: Buzzfeed.com/Pinterest

Krem juha od graška i boba

Okrijepi se finom, gustom juhom uz koju posluži prepržene kockice kruha...

Krem juha od graška i boba Možda vas zanima... Čista okrijepa: Krem juha od graška i boba Recepti

Rižoto od boba i špinata

Ovaj jednostavan rižoto od boba i špinata uvijek možeš pripremiti kao slasno glavno jelo ili odlično, povrtno toplo predjelo...

Rižot-od-boba-i-špinata Možda vas zanima... Rižot od boba i špinata Recepti

rižoto do boba | Author: Stockfood Rižoto od boba foto: Stockfood

Losos sa salatom od boba

Iskoristi sezonu mladog boba i serviraj ga na salatu, uz grilani losos.

Losos sa salatom od boba Možda vas zanima... Losos sa salatom od boba Recepti

Varivo od boba sa suhim rebrima

Chef Berislav Lacković odlučio je podijeliti s nama tajnu bogatog variva u kojem glavnu ulogu, uz meso, igra bob.

Varivo od boba Možda vas zanima... Proljeće na žlicu: Varivo od boba sa suhim rebrima Recepti Varivo od boba | Author: Davor Visnjic/PIXSELL Varivo od boba foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Ne gasi ekran dok kuham

Varivo od boba sa suhim rebrima
25 MIN
pripreme
90 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Bob 300 g
  • Suha rebarca 300 g
  • Krumpir 200 g
  • Mrkva 100 g
  • Celer - korijen 100 g
  • Listići svježeg peršina
  • Luk 0,50 kom
  • Češnjak 3 režanj
  • Rajčica 1 kom
  • Ružmarin - grančica 1 kom
  • Maslinovo ulje 1 žlica
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
Postupak
  1. Rebarca kuhamo u vodi oko 1 sat, prvu vodu promijenimo. U vodu možemo dodati ružmarin i peršin list.


  2. Luk i češnjak sitno isjeckamo i na malo maslinovog ulja prodinstamo .


  3. Dodamo mrkvu i celer isjeckan na sitne kockice pa prodinstamo, dodamo bob te podlijemo s vodom od kuhanja rebarca, ali ne s previše vode da ne bi bilo pre žestoko.


  4. Na kraju dodamo rajčicu na kockice i kuhamo još par minuta te serviramo.


Janjetina s bobom i slanutkom

Pripremi omiljenu janjetinu na malo drugačiji način, s bobom i slanutkom.

Janjetina s bobom i slanutkom Možda vas zanima... Janjetina s bobom i slanutkom Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.