Vrijeme je od mladog boba, a njega jako volimo! Bob je predivan u varivima, salatama, sa sipom, janjetinom... Svake godine nestrpljivo iščekujemo početak sezone boba, a sada kada je napokon stigla uživamo u mladom bobu u najrazličitijim kombinacijama! A jedna od najdražih nam je - slasno varivo od boba sa suhim rebrima!
Bob je hranjiva i ukusna mahunarka kojoj upravo sada počinje sezona, osobito u mediteranskim krajevima gdje se uzgaja stoljećima. Najbolji je kada se bere mlad, dok su mahune još zelene, a zrna mekana i slatkasta.
Bob je bogat bjelančevinama
Bob je bogat biljnim bjelančevinama, vlaknima, vitaminima B skupine, osobito folnom kiselinom, te mineralima poput željeza, kalija i magnezija. Zahvaljujući visokom udjelu vlakana, bob pomaže u regulaciji probave i dulje nas drži sitima.
Bob se tradicionalno priprema u varivima, salatama, uz pršut ili pancetu, a sve je popularniji i u modernim interpretacijama – kao namaz, prilog ili dodatak tjestenini (sjajan je pesto od boba!). Zrna mladog boba mogu se jesti cijela, ali kad se priprema stariji bob, treba ga očistiti od vanjske kožice.
Bob na šibenskoj tržnici
Bob na šibenskoj tržnici
Bob su obožavali i stari Grci i Rimljani
Zanimljivo je da su bob izuzetno cijenili još stari Grci i Rimljani, a u nekim je kulturama imao i ritualno značenje. Iako se boba može pronaći i zamrznut ili konzerviran, svježi bob je prava proljetna poslastica koju vrijedi iskoristiti dok traje sezona.
U kuhinji se odlično slaže s maslinovim uljem, mladim lukom, mentom i limunom. Osim okusa, njegov blago orašasti miris daje poseban karakter svakom jelu.
Recept za varivo od boba sa suhim rebrima
Donosimo recept chefa Berislava Lackovića za varivo od boba sa suhim rebrima. Inače, ovo varivo može se obogatiti vodom u kojemu su se suha rebra kuhala i uživat ćete u vrhunskoj gastronomskoj poslastici. Recept je u nastavku...
Varivo od boba sa suhim rebrima
Isprobaj i ove recepte u kojima je bob glavna zvijezda...