Recepti Varivo 12. svibnja 2025.

Proljeće na žlicu: Varivo od boba sa suhim rebrima

Varivo
25 MIN
90 MIN
4
SREDNJE
Varivo od boba
Varivo od boba
foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Stigao je prvi bob, pa donosimo odličan recept chefa Berislava Lackovića za varivo od boba sa suhim rebrima. Za prste polizati!

Vrijeme je od mladog boba, a njega jako volimo! Bob je predivan u varivima, salatama, sa sipom, janjetinom... Svake godine nestrpljivo iščekujemo početak sezone boba, a sada kada je napokon stigla uživamo u mladom bobu u najrazličitijim kombinacijama! A jedna od najdražih nam je - slasno varivo od boba sa suhim rebrima!

Bob je hranjiva i ukusna mahunarka kojoj upravo sada počinje sezona, osobito u mediteranskim krajevima gdje se uzgaja stoljećima. Najbolji je kada se bere mlad, dok su mahune još zelene, a zrna mekana i slatkasta.

Mladi bob Možda vas zanima... Fešta od boba u pet sjajnih recepata Špajza

Bob je bogat bjelančevinama

Bob je bogat biljnim bjelančevinama, vlaknima, vitaminima B skupine, osobito folnom kiselinom, te mineralima poput željeza, kalija i magnezija. Zahvaljujući visokom udjelu vlakana, bob pomaže u regulaciji probave i dulje nas drži sitima.

Bob se tradicionalno priprema u varivima, salatama, uz pršut ili pancetu, a sve je popularniji i u modernim interpretacijama – kao namaz, prilog ili dodatak tjestenini (sjajan je pesto od boba!). Zrna mladog boba mogu se jesti cijela, ali kad se priprema stariji bob, treba ga očistiti od vanjske kožice.

Šibenik: Ponuda vo?a i povr?a na gradskoj tržnici  | Author: Hrvoje Jelavic/PIXSELL Bob na šibenskoj tržnici foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL Mahunarke | Author: Hrvoje Jelavic/PIXSELL Bob na šibenskoj tržnici foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Bob su obožavali i stari Grci i Rimljani

Zanimljivo je da su bob izuzetno cijenili još stari Grci i Rimljani, a u nekim je kulturama imao i ritualno značenje. Iako se boba može pronaći i zamrznut ili konzerviran, svježi bob je prava proljetna poslastica koju vrijedi iskoristiti dok traje sezona.

U kuhinji se odlično slaže s maslinovim uljem, mladim lukom, mentom i limunom. Osim okusa, njegov blago orašasti miris daje poseban karakter svakom jelu.

Recept za varivo od boba sa suhim rebrima

Donosimo recept chefa Berislava Lackovića za varivo od boba sa suhim rebrima. Inače, ovo varivo može se obogatiti vodom u kojemu su se suha rebra kuhala i uživat ćete u vrhunskoj gastronomskoj poslastici. Recept je u nastavku...

Varivo od boba sa suhim rebrima | Author: Thinkstock Varivo od boba sa suhim rebrima foto: Thinkstock

Ne gasi ekran dok kuham

Varivo od boba sa suhim rebrima
25 MIN
pripreme
90 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Bob 300 g
  • Suha rebarca 300 g
  • Krumpir 200 g
  • Mrkva 100 g
  • Celer - korijen 100 g
  • Listići svježeg peršina
  • Luk 0,50 kom
  • Češnjak 3 režanj
  • Rajčica 1 kom
  • Ružmarin - grančica 1 kom
  • Maslinovo ulje 1 žlica
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
Postupak
  1. Rebarca kuhamo u vodi oko 1 sat, prvu vodu promijenimo. U vodu možemo dodati ružmarin i peršin list.


  2. Luk i češnjak sitno isjeckamo i na malo maslinovog ulja prodinstamo .


  3. Dodamo mrkvu i celer isjeckan na sitne kockice pa prodinstamo, dodamo bob te podlijemo s vodom od kuhanja rebarca, ali ne s previše vode da ne bi bilo pre žestoko.


  4. Na kraju dodamo rajčicu na kockice i kuhamo još par minuta te serviramo.


Ako imaš vremena, suho meso skuhaj dan ranije te ga ostavi sat vremena da se hladi u vodi u kojoj je kuhano (dio vode sačuvaj za drugi dan, za kuhanje boba). Iznenadit ćeš se bogatstvom okusa i mekoćom rebaraca.

Isprobaj i ove recepte u kojima je bob glavna zvijezda...

Možda vas zanima... Jamiejeva foccacia s bobom, parmezanom i limunom Recepti Možda vas zanima... Juha od artičoka i boba s domaćim tortellinima Kolumne Tjestenina Možda vas zanima... Zelena tjestenina s moćnim inćunima None

 

Brusketa s bobom i svježom metvicom Možda vas zanima... Brusketa s bobom i svježom metvicom Recepti Bob, biljka iz porodice mahunarki Možda vas zanima... Teletina s pireom od boba Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.