Znam da sam to više puta rekla, ali bolje od ovog jela ne može. Svrstala bih ga u kategoriju mediteranskog, profinjenog comfort fooda koji spaja najbolje od namirnica koje su nam trenutno na raspolaganju: zrna boba i mlade artičoke plivaju u temeljcu od bijelog vina, maslinovog ulja, pancete, češnjaka i peršina, a sve je podebljano mojim domaćim tortellinima koje sam napunila blagom ricottom. Naravno da možete koristiti i kupovne tortelline, ali ja si to više ne mogu dozvoliti.
Za pripremu tortellina trebat će vam oko tridesetak minuta vremena, a zatim se tijesto sprema na hlađenje dok pripremate ostale komponente jela.
Za pripremu tortellina potrebno vam je:
- 140 g glatkog brašna
- jedno jaje i dva žumanjka (jedan bjelanjak sačuvajte za lijepljenje tortellina)
- sol i papar
- žlica maslinovog ulja
- 100 g ricotte
Priprema:
- Brašnu dodajte prstohvat soli i stavite ga na čistu radnu plohu. Napravite udubinu u sredini i u nju dodajte jaja i ulje.
- Uzmite vilicu i tucite jaja, polagano zahvaćajući brašno od sredine prema vani dok se sve skupa ne poveže u tijesto. Ako je tijesto prevlažno, dodajte malo brašna. Ako vam se čini da je presuho, pažljivo dodajte žlicu-dvije vode.
- Mijesite tijesto 10-ak minuta dok ne postane elastično i podatno.
- Zamotajte kuglu tijesta u prozirnu foliju i držite je u hladnjaku barem sat vremena.
- Namjestite prorez na stroju za tjesteninu na najšire. Tijesto malo stanjite valjkom, pobrašnite i provucite kroz stroj.
- Preklopite ga na trećine, opet malo stanjite valjkom i ponovno provucite. Ponovite ovaj proces 3-4 puta. Nakon toga postepeno stanjujte prorez dok ne dobijete 1 mm tanku plahtu tijesta. Tijekom valjanja povremeno nježno pobrašnite tjesteninu.
- Ricottu začinite solju i paprom.
- Tjesteninu narežite na kvadrate veličine 10x10 cm. Na sredinu svakog kvadrata stavite žličicu ricotte, rubove tijesta premažite bjelanjkom i dijagonalno preklopite pazeći da istisnete mjehuriće zraka. Preklopljeni trokut zamotajte oko prsta u oblik tortellina.
Za pripremu juhe trebat će vam:
- 5-6 manjih artičoka
- 200 g očišćenog boba
- sol i papar
- 1.5 dl maslinovog ulja
- 1 dl bijelog vina
- 2-3 šnite pancete
- 5 režnjeva češnjaka
- pola vezice peršina
- 10-15 tortellina s ricottom
Priprema:
- Ako želite, bob kratko blanširajte u kipućoj vodi i zrnima odstranite kožicu.
- Artičokama odstranite vanjske tvrde listove i drvenasti sloj sa stabljike. Prerežite ih na pola i izvucite dlačice iz srži. Stavite ih u hladnu vodu u koju ste dodali malo limunovog soka da ne pocrne dok pripremate ostatak jela.
- Na žlici maslinovog ulja popecite pancetu nasjeckanu na kockice. Dodajte sitno nasjeckani češnjak, artičoke i bob. Kratko pirjajte, podlijte vinom i vodom (sami odredite gustoću juhe). Posolite, popaprite, dodajte sjeckani peršin i ostatak maslinovog ulja. Lagano kuhajte dok bob i artičoke ne omekšaju.
- Pred kraj kuhanja u juhu ubacite 10-15 tortellina i kuhajte još 5 minuta. Poslužite vruće.
Ostale recepte naše majstorice Anite potražite na blogu Možeš se udat i na istoimenoj Facebook stranici.
Dobar tek!