Pjenasta lagana ljetna torta s bobičastim voćem

Thinkstock
Ako volite prozračne i lagane biskvite, a imate višak bjelanjaka, najbolji izbor je anđeoski kolač. “Angel Food Cake”, iako se priprema od bjelanjaka, nije klasična beze torta. U snijeg od bjelanjaka dodaje se mala količina brašna i kolač se peče poput biskvita.
Vidi originalni članak

Svoju je popularnost stekao krajem 19. st. u Sjevernoj Americi. Ime je dobio zbog svoje bjeline, lakoće i prozračnosti. Prozračnost i bjelinu daju mu bjelanjci, koji su osnovni sastojak ove slastice. U zdjelu s bjelanjcima dodaje se po većini receptura “cream of tartar” ili vinski prašak za pecivo. Koristi se kako bi učvrstio bjelanjke, povećao njihovu toplinsku toleranciju i volumen. Nakon pečenja tučeni snijeg od bjelanjaka ostat će, zahvaljujući vinskom prašku, čvrst i neće splasnuti. Vinski prašak za pecivo možete zamijeniti sa žličicom limunske kiseline ili malo limunova soka. Bjelanjci za pripremu ovoga kolača neka ne budu izravno iz hladnjaka - ostavite ih neko vrijeme na sobnoj temperaturi.

Bake me by Nina Najbolja čokoladna torta od samo šest sastojaka

Provjerite kolač pet do deset minuta prije vremena koje piše u receptu. No ne otvarajte pećnicu, neka prođe barem 2/3 vremena naznačenog u receptu, jer bi biskvit mogao “pasti”. Znat ćete da je pečen kad je vrh čvrst, ali elastičan, a biskvit se tek počeo odvajati od rubova. Klasičnu verziju kolača možete obogatiti s malo gorkog kakaa, čokolade u prahu ili premazati šlagom i posipati kokosovim brašnom. Površinu kolača možete premazati i pasiranim jagodama koje ste izmiksali s maslacem, šećerom u prahu i vanilijom te posipati šarenim šećernim mrvicama. 

Anđeoska torta

SASTOJCI:

  • 160 g šećera u prahu
  • 120 g brašna
  • 25 g škrobnog brašna
  • žličica limunske kiseline
  • 12 bjelanjaka
  • Bobičasto voće
  • Slatko vrhnje za šlag

PRIPREMA:

  1. U zdjelu prosijte brašno, škrobno brašno, pola količine šećera i sve izmiješajte.
  2. U drugoj posudu s limunskom kiselinom izmiksajte bjelanjke u polučvrsti snijeg, pa kad se zapjeni dodajte preostali šećer u prahu i sve izmiješajte u gustu pjenu. Kroz sito postupno prosijte smjesu od brašna i šećera u prahu, te miješajte sastojke tako da bjelanjke lopaticom odozdo prema gore nježno prebacujte preko smjese od brašna.
  3. Nježnu prozračnu smjesu, prebacite u kalup, protresite i pecite u zagrijanoj pećnici na 175°C oko pola sata.
  4. Izvadite kolač iz pećnice i zajedno s kalupom okrenite naopako i ostavite neka se sasvim ohladi. Skinite oprezno kalup i prebacite kolač na tanjur za torte.

Poslužite s bobičastim voćem i šlagom.

Posjeti Gastro.hr