Kolumne 08. lipnja 2024.

Najbolja čokoladna torta od samo 6 sastojaka

Desert
25 MIN
40 MIN
12
SREDNJE
čokoladna torta
Prefina čokoladna torta bez brašna
foto: Bake Me by Nina
Ova čokoladna torta mi ima posebno mjesto među tortama. Vjerujem da je toliko volim upravo zbog svega što ona je. Jednostavna je, lijepa, sastoji se od svega nekoliko sastojaka i puna je čokolade. I taj divan kakao. Sve mi je po guštu!

Ova čokoladna torta se radi u samo 3 koraka. Prvo, na pari se otope čokolada i maslac. Drugo, žumanjci i šećer se pjenasto izmiksaju te im se doda kakao prah, rastopljena čokolada i maslac. Treće, umiješaju se bjelanjci. I gotovo! Torta je spremna za pećnicu.

Savjetujem da za pripremu čokoladne torte koristiš kvalitetan kakao prah kao i čokoladu. Oni će uvelike utjecati na okus vaše torte. Ja koristim čokoladu s minimalno 60% kakaa.

Ne zaboravi sol...

Ako ne voliš gorkasti okus kakaa i čokolade, tada malo povećaj količinu šećera u kolaču (na 260 grama) i nemoj pretjerati s posipanjem kakao praha po torti. Meni je ovakvo idealna, nije previše slatka, nije ni gorka, a sve se osjeti.

Također, nemojte zaboraviti na sol.  Jer sol i čokolada se jako vole. Sol će divno istaknuti okuse i naravno, neće se osjetiti u torti.

 | Author: Bake Me by Nina Čokoladna torta bez brašna foto: Bake Me by Nina

Ninine slatke i slane specijalitete pronađite na blogu Bake Me, Facebook stranici i Instagram profilu

Ne gasi ekran dok kuham

Čokoladna torta bez brašna
25 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Tamna čokolada 200 g
  • Maslac 200 g
  • Jaje 6 kom
  • Šećer 220 g
  • Kakao prah 65 g
  • Sol 0,50 žličica
Postupak
  1. Pećnicu zagrij na 160 stupnjeva. Pripremi kalup za tortu promjera 20-24 cm. Na dno kalupa postavi papir za pečenje, a rubove kalupa namasti.


  2. Čokoladu i maslac iskidaj na manje komadiće. Stavi ih u zdjelu otpornu na toplinu, ja koristim staklene zdjelice.

    U lonac s debljim dnom ulij vodu, dovoljno je da uliješ vode do 1/3 lonca. Kada staviš zdjelu s čokoladom i maslacem na lonac, bitno je da zdjela samostalno stoji, ne upada u lonac i da je voda ne dodiruje.

    Lonac s vodom stavi na jaku vatru dok voda ne zakuha, potom smanji vatru na srednje jaku i postavi zdjelu s čokoladom i maslacem.

    Povremeno miješaj dok se sve ne rastopi i ne sjedini u kompaktnu smjesu. Makni sa strane i ostavi da se malo prohladi.


  3. Odvoji žumanjke i bjelanjke. Bjelanjke izmiksaj u snijeg (neka ne bude prečvrst, treba nam mekaniji snijeg – 'soft peak').

    Žumanjcima dodaj šećer pa ih izmiksaj dok ne posvijetle i uduplaju svoj volumen. Miksaj žumanjke oko 7 minuta.


  4. Žumanjcima dodaj kakao u prahu i sol pa kratko izmiksaj.


  5. Smjesi žumanjaka dodaj rastopljenu čokoladu i maslac. Miksaj laganom brzinom dok se sve ne poveže.


  6. Umiješaj bjelanjke - ovo radimo špatulom. Bjelanjke umiješati iz 3 puta. Prvu trećinu umiješaj brzo, ona će nam pomoći da smjesa postane mekanija.


  7. Drugu trećinu bjelanjaka umiješaj lagano i nježno radeći kružne pokrete od dna posude prema van. Kruži u istom smjeru i nježno miješaj. Ovaj korak je bitan kako ne bismo izbacili zrak iz bjelanjaka (oni su zaduženi da nam torta bude lijepo visoka).

    Zadnji dio (treću trećinu) bjelanjaka umiješajna jednak način kao i drugu (nježnim kružnim pokretima).


    čokoladna torta



  8. Tortu izlij u kalup. Peci 40-45 minuta. Pazi da je ne prepečeš.

    Kada zabodeš čačkalicu u sredinu mali dio u sredini vam može ostati vlažan, dok rubovi i dno torte trebaju biti suhi.

    Torta će u pečenju narasti ali će kasnije pasti, što je u redu.

    Također, površina će joj malo popucati pa ćeš dobiti pravu rustikalnu tortu.


 | Author: Bake Me by Nina Čokoladna torta bez brašna​ foto: Bake Me by Nina

 | Author: Bake Me by Nina Čokoladna torta bez brašna foto: Bake Me by Nina