Kolumne 16. ožujka 2022.

Najbolja čokoladna torta od samo šest sastojaka

foto: Bake Me by Nina
gastro postao gastro.24sata.hr
Ova čokoladna torta mi ima posebno mjesto među tortama. Vjerujem da je toliko volim upravo zbog svega što ona je. Jednostavna je, lijepa, sastoji se od svega nekoliko sastojaka i puna je čokolade. I taj divan kakao. Sve mi je po guštu!

Čokoladna torta se radi u samo tri koraka. Prvo, na pari se otope čokolada i maslac. Drugo, žumanjci i šećer se pjenasto izrade te im se doda kakao, otopljena čokolada i maslac. Treće, umiješaju se bjelanjci. I gotovo!  Torta je spremna za pećnicu.

Savjetujem da za pripremu čokoladne torte koristite kvalitetan kakao kao i čokoladu. Oni će utjecati na cijeli okus vaše torte. Ja koristim čokoladu s minimalno 60% kakaa. Ako ne volite gorkasti okus kakaa i čokolade, tada malo povećajte količinu šećera u kolaču (na 260 grama) i nemojte pretjerati sa posipom na torti. Meni je ovakvo idealna, nije previše slatka, nije ni gorka, a sve se osjeti. Također, nemojte zaboraviti na sol. Ako niste znali, ona i čokolada se jako vole. Sol će vam divno istaknuti okuse i naravno, neće se osjetiti u torti.

 

 | Author: Bake Me by Nina foto: Bake Me by Nina

 

Ninine slatke i slane specijalitete pronađite na blogu Bake Me, Facebook stranici i Instagram profilu

 

Možda vas zanima... Za svaki dan: Jednostavna biskvit torta s jagodama Kolumne
 

Čokoladna torta recept: 

SASTOJCI:

  • 200 g čokolade
  • 200 g maslaca
  • 6 jaja L veličine, odvojeno
  • 220 g šećera
  • 65 g kakaa
  • pola žličice soli

 

Možda vas zanima... Madeleines - najpoznatiji francuski kolačići Kolumne

 

PRIPREMA:

  1. Pećnicu upalite na 160 stupnjeva. pripremite kalup za tortu promjera 20 – 24 centimetra. Na dno mu postavite papir za pečenje, a rubove mu namastite.
  2. Čokoladu i maslac iskidajte na manje komadiće. Stavite ih u zdjelu otpornu na toplinu, ja koristim staklene zdjelice. U lonac s debljim dnom ulijte vodu, dovoljno je da ulijete do 1/3 lonca. Kada stavite zdjelu s čokoladom i maslacem na lonac, bitno je da vam zdjela samostalno stoji i ne upada u lonac i da je voda ne dodiruje. Lonac s vodom stavite na jaku vatru dok vam voda ne zakuha, smanjite vatru na srednje jaku i postavite zdjelu s čokoladom i maslacem. Povremeno miješajte dok se sve ne rastopi i ne sjedini u kompaktnu smjesu. Maknite sa strane i ostavite da se malo prohladi.
  3. Odvojite žumanjke i bjelanjke. Bjelanjke stucite u snijeg (neka vam ne bude prečvrst, treba nam mekaniji snijeg – soft peak). Žumanjcima dodajte šećer pa ih mikserom izradite pjenasto dok ne posvijetle i uduplaju svoj volumen. Miksajte ih oko 7 minuta.
  4. Žumanjcima dodajte kakao u prahu i sol pa kratko izmiksajte.
  5. Smjesi žumanjaka sada dodajte rastopljenu čokoladu i maslac koje ste malo prohladili. Miksajte laganom brzinom dok se sve ne poveže.
  6. Preostaje nam samo da umiješamo bjelanjke. ovo radimo špatulom. Bjelanjke ćemo umiješati iz 3 dijela. Prvu trećinu umiješajte brzo, ona će nam pomoći da smjesa postane mekanija.
  7. Drugu trećinu bjelanjaka umiješajte lagano i nježno radeći kružne pokrete od dna posude prema van. Kružite u istom smjeru i budite nježni. Ovaj korak je bitan kako ne bi izbacili zrak iz bjelanjaka (oni su zaduženi da nam torta bude lijepo visoka). Zadnji dio (treću trećinu) umiješajte jednako kao i drugu ( nježnim kružnim pokretima).
  8. Tortu izlijte u kalup. Pecite je 40- 45 minuta. Pazite da je ne prepečete. Kada zabodete čačkalicu u sredinu mali dio u sredini vam može ostati vlažan, dok vam rubovi i dno trebaju biti suhi. Torta će vam u pečenju narasti ali će kasnije pasti, to je u redu. Jednako tako, površina će joj malo popucati pa ćete dobiti oblik prave rustikalne torte.
  9. Pečenu tortu ostavite u kalupu 10-ak minuta pa je potom prebacite na rešetku za hlađenje. Tortu pospite kakaom u prahu.

 

 | Author: Bake Me by Nina foto: Bake Me by Nina

 | Author: Bake Me by Nina foto: Bake Me by Nina

 

Dobar tek!

Komentari 2
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ceca 09:24 02. Travanj 2021.

    Slika ove torte,nema veze sa receptom.Pa meni i je bilo cudno kako takva tekstura se dobije a nema ni brasna,niti griza ,ni praska za pecivo.Dobila sam klasicni kolac brownie,i to je to.

  • Sandraa 08:35 27. Lipanj 2019.

    Zvuči primamljivo....za zdraviju varijantu bilo bi poželjno zamijeniti šećer nekim zdravim sladilom...prijedlog?