Pošip, naše autohtono vino koje se, srećom, spasilo od zaborava

Kad pripremaš ribu, zaokruži svoj obrok čašom rashlađenog pošipa, vina s juga Hrvatske čiju nam je priču ispričao Ivca Ukić, menadžer restorana hotela Ambasador
Vidi originalni članak

Ako je na tvom stolu bijela ili manja plava riba s gradela, dagnje na buzaru, tjestenina s jastogom ili pak nježno meso poput teletine, preporučamo ti čašu rashlađenog pošipa, vina od hrvatske autohtone sorte grožđa koja će zaokružiti morsku harmoniju tvog obroka. U sklopu 10. međunarodnog festivala Taste the Mediterannean održana je vinska degustacija Kratka povijest i organoleptika Pošipa, autohtone hrvatske sorte powered by Tommy, pod vodstvom Ivice Ukića, menadžera restorana hotela Ambasador. 

Ivica Ukić, menadžer restorana hotela Ambasador

Više je naziva za ovo vino, otkrio je Ukić, pošip, pošip bijeli, pošipak i pošipica, ali koji god naziv koristili, rezultat je isti - suho vino izraženih voćnih aroma zlatnožute boje, odlično za čuvanje i odležavanje. Ovu sortu bijelog grožđa s otoka Korčule može se pronaći još i na Lastovu i Mljetu, a cijela Dalmacija je pogodna za uzgoj.

Ivica Ukić na degustaciji nam je objasnio i kako je, prema legendi, pošip slučajno pronađena samonikla vinova loza, ali da su znanstvenici sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta dokazali da je ipak nastao spontanim križanjem dviju korčulanskih sorti, bratovine i blatske zlatarice. Ni nastanak naziva nije manje interesantan - ušiljen oblik bobica ove sorte grožđa Korčulane je podsjetio na šiljati vrh poljoprivredne alatke zvane 'šip' pa je nastao 'pošip'.
Vinograda pošipa najviše je na Korčuli, ali ima ih i na Mljetu i Lastovu, no sve češće se sadi i diljem Dalmacije. Menadžer hotela Ambasador omogućio nam je i degustaciju tri vrste ovog vina, od kojih je jedan čak i crni pošip, a sorta crnog pošipa smatra se kritično ugroženom autohtonom vrstom pa opstanak sorte ovisi isključivo o interesu lokalnih vinogradara.

Isprobali smo i pošip Mindel te pošip Nericu, sva puna aroma, od smokava do badema, od citrusa do jabuke, i, iskreno, ne znamo koje bismo prvo odabrali uz svoje jelo. A ako još slučajno ne znaš, brojna fina vina možeš pronaći i u Tommy trgovinama - isprobaj pošip i pronađi onaj koji ti najviše odgovara i uživaj u rajskoj kapljici!

Posjeti Gastro.hr