Recepti Taste the Mediterranean 12. listopada 2022.

Pošip, naše autohtono vino koje se, srećom, spasilo od zaborava

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Kad pripremaš ribu, zaokruži svoj obrok čašom rashlađenog pošipa, vina s juga Hrvatske čiju nam je priču ispričao Ivca Ukić, menadžer restorana hotela Ambasador

Ako je na tvom stolu bijela ili manja plava riba s gradela, dagnje na buzaru, tjestenina s jastogom ili pak nježno meso poput teletine, preporučamo ti čašu rashlađenog pošipa, vina od hrvatske autohtone sorte grožđa koja će zaokružiti morsku harmoniju tvog obroka. U sklopu 10. međunarodnog festivala Taste the Mediterannean održana je vinska degustacija Kratka povijest i organoleptika Pošipa, autohtone hrvatske sorte powered by Tommy, pod vodstvom Ivice Ukića, menadžera restorana hotela Ambasador. 

 | Author:

Ivica Ukić, menadžer restorana hotela Ambasador

Više je naziva za ovo vino, otkrio je Ukić, pošip, pošip bijeli, pošipak i pošipica, ali koji god naziv koristili, rezultat je isti - suho vino izraženih voćnih aroma zlatnožute boje, odlično za čuvanje i odležavanje. Ovu sortu bijelog grožđa s otoka Korčule može se pronaći još i na Lastovu i Mljetu, a cijela Dalmacija je pogodna za uzgoj.

 | Author: Ivica Ukić na degustaciji nam je objasnio i kako je, prema legendi, pošip slučajno pronađena samonikla vinova loza, ali da su znanstvenici sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta dokazali da je ipak nastao spontanim križanjem dviju korčulanskih sorti, bratovine i blatske zlatarice. Ni nastanak naziva nije manje interesantan - ušiljen oblik bobica ove sorte grožđa Korčulane je podsjetio na šiljati vrh poljoprivredne alatke zvane 'šip' pa je nastao 'pošip'.
 | Author: Vinograda pošipa najviše je na Korčuli, ali ima ih i na Mljetu i Lastovu, no sve češće se sadi i diljem Dalmacije. Menadžer hotela Ambasador omogućio nam je i degustaciju tri vrste ovog vina, od kojih je jedan čak i crni pošip, a sorta crnog pošipa smatra se kritično ugroženom autohtonom vrstom pa opstanak sorte ovisi isključivo o interesu lokalnih vinogradara.

 | Author: Isprobali smo i pošip Mindel te pošip Nericu, sva puna aroma, od smokava do badema, od citrusa do jabuke, i, iskreno, ne znamo koje bismo prvo odabrali uz svoje jelo. A ako još slučajno ne znaš, brojna fina vina možeš pronaći i u Tommy trgovinama - isprobaj pošip i pronađi onaj koji ti najviše odgovara i uživaj u rajskoj kapljici!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.