Tajna bosanskog lonca, osim u sastojcima, jest i u dugom kuhanju, da se svi okusi - i mesa i povrća i začina - sljubljuju na ukusniji način te jelu daju onu posebnu aromu i okus
Kad god spomenemo bosanski lonac, odmah ogladnimo. Premda, kažu Bosanci, ne postoji 'pravi recept' za ovo jelo – jer su svi pravi – mi smo pronašli jedan odličan u kuharici "Domaća kuhinja" autorice Ivanke Karačić i u izdanju izdavačke kuće Znanjejoš iz 1975. godine!
U bosanski lonac idu razne vrste mesa...
Svi se slažu da u lonac treba staviti razne vrste mesa jer je tako ukusnije (junetinu, janjetinu, bravetinu...), a povrće izmjenjivati ovisno o godišnjem dobu. Naravno, jedini i nezamjenjivi u receptu je - kupus!
Tajna bosanskog lonca je i u dugom kuhanju, da se svi okusi i mesa i povrća i začina sljubljuju na ukusniji način te jelu daju onu posebnu aromu i okus.
Recept za bosanki lonac je u nastavku...
Ne gasi ekran dok kuham
Bosanski lonac
35 MIN
pripreme
240 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
Svinjetina
500
g
Govedina
500
g
Mladi krumpir
500
g
Luk
2
kom
Češnjak
10
režanj
Rajčica
400
g
Paprika babura
4
kom
Kelj
300
g
Kupus
200
g
Mrkva
2
kom
Peršin korijen
2
kom
Celer - korijen
1
kom
Korabica
1
kom
Mahune
10
kom
Mljevena paprika - slatka
2
žlica
Papar u zrnu
20
kom
Sol
Bijelo vino
300
ml
Voda
Mesni temeljac
Postupak
Kada sve sastojke pripremiš (meso i povrće režu se na krupne komade), počni ih slagati u duboki lonac. Na dno stavi prvo red miješanog mesa, na meso red povrća, od svačega pomalo, malo češnjaka, soli i papra i crvene paprike.
Ponovi red mesa pa opet red povrća i začina i tako redom dok sve ne potrošiš. Gornji red mora biti povrće.
Zalij vinom i vodom ili juhom do 2/3 sadržaja lonca. Lonac pokrij papirom za pečenje i zaveži špagom.
Stavi kuhati i kada zakipi lonac premjesti u zagrijanu pećnicu, na temperaturu od 150 do 175 stupnjeva, i kuhaj oko 4 sata.