Recepti Desert 10. travnja 2024.

Baklava s orasima - prefin, jednostavan recept

Desert
25 MIN
50 MIN
16
SREDNJE
baklava
Jednostavna baklava s orasima
foto: Valeria Boltneva/Pexels
Najbolja baklava s orasima koju ćeš ikada probati probali doći će ravno iz tvoje pećnice, samo trebaš dobro proučiti naš recept koji donosimo u nastavku

Obožavaš baklavu, najviše onu s orasima? Odlično, mi smo tu da ti pokažemo da je priprema najbolje baklave jednostavna i brza. Trebat će ti tek nekoliko sastojaka kao što su kore za savijaču, orasi, maslac i šećer. Jednom kada probaš domaću baklavu, više nikada nećeš kupovati onu iz supermarketa.

Grčka ili turska baklava?

Baklava je originalno turska slastica, no s godinama se proširila na područje nekadašnjeg turskog carstva. Kako se baklava geografski širila, tako je dobila razne nove okuse i sastojke. U našim se dijelovima zemlje najčešće priprema s orasima, no u Turskoj je najpopularnija baklava s pistacijama.

Grci baklavu najviše pripremaju s orasima, ali često dodaju začine poput cimeta ili sezama. Upravo zato što je doživjela toliko prilagodbi i promjena, baklava je danas jedan od najpopularnijih deserata.

 | Author: Shutterstock Baklava s pistacijama foto: Shutterstock

Ne mora biti samo s orasima

Iako se kod nas baklava najviše priprema s orasima, i dalje su popularne verzije s pistacijama, bademima ili lješnjacima. Recept za baklavu s orasima u nastavku možeš prilagoditi svom ukusu te iskoristiti neke druge orašide ili mješavinu.

Možeš dodati i razne začine kao što su cimet, klinčić ili anis. Poigrati se možeš i sirupom za baklavu i dodati mu ružine vodice ili vodice narančina cvijeta. Na tebi je da prilagodiš naš recept i stvoriš svoju najdražu verziju baklave. 

baklava | Author: Valeria Boltneva/Pexels Baklava s orasima foto: Valeria Boltneva/Pexels

Ne gasi ekran dok kuham

Baklava s orasima
25 MIN
pripreme
50 MIN
kuhanja
16
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Kore za savijače 500 g
  • Orasi 500 g
  • Maslac 250 g
  • Voda 700 ml
  • Šećer kristal 600 g
  • Limun 1 kom
Postupak
  1. Prvo pripremi sirup kojim ćeš zaliti baklavu. U loncu pomiješaj vodu i šećer i zakuhaj dok se šećer ne otopi i smjesa počne zgušnjavati. Dodaj sok pola limuna i naribanu koricu pola limuna te ostavi da se ohladi. 


  2. Otopi maslac i usitni orahe. 


  3. Posudu za pečenje (20 x 30) premaži maslacem. Ako je potrebno, kore odreži na veličinu posude. 


  4. Postavi tri kore u posudu za pečenje, svaku premaži maslacem. 


  5. Posipaj s nekoliko žlica mljevenih oraha, dodaj koru preko, premaži ju maslacem, dodaj još jednu koru, premaži ju maslacem i posipaj orasima. 


  6. Postupak ponovi dok ti ne ostanu tri kore. Zadnje tri kore svaku premaži maslacem i stavi u posudu za pečenje. 


  7. Baklavu nareži na rombove tako što ćeš linije vući dijagonalno. Ostatak maslaca rasporedi po baklavi. Na svaki romb možeš staviti po jednu polovicu oraha, ali nije obavezno.


  8. Peci baklavu 10 minuta na 190 stupnjeva, a nakon toga spusti temperaturu na 150 stupnjeva i peci još 40 minuta. 


  9. Izvadi baklavu iz pećnice i odmah vruću zalij hladnim šećernim sirupom. 


  10. Ostavi da se baklava ohladi prije posluživanja i uživaj!


Isprobaj i ove zanimljive recepte za baklavu...

baklava s pistacijama Možda vas zanima... SAVRŠEN SPOJ Baklava s pistacijama i narančom Recepti Možda vas zanima... Slatko savršenstvo: Čokoladna baklava Recepti Možda vas zanima... Čisto zadovoljstvo: Geeketina zdrava baklava Kolumne Cheesecake baklava Možda vas zanima... Cheesecake baklava - kombinacija iz snova Recepti

 

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:09 11. Rujan 2022.

    Baklave su zakon