Recepti 19. travnja 2023.

Baklava s orasima - jedini recept koji će ti trebati

Baklava s orasima
Baklava s orasima foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Najbolja baklava s orasima koju ćete ikada probati probali doći će ravno iz vaše pećnice

Obožavaš baklavu, najviše onu s orasima? Odlično, mi smo tu da ti pokažemo da je priprema najbolje baklave jednostavna i brza. Trebat će ti tek nekoliko sastojaka kao što su kore za savijaču, orasi, maslac i šećer. Jednom kada probaš domaću baklavu, više nikada nećeš kupovati onu iz supermarketa.

Grčka ili turska baklava?

Baklava je originalno turska slastica, no s godinama se proširila na područje nekadašnjeg turskog carstva. Kako se baklava geografski širila, tako je dobila razne nove okuse i sastojke. U našim se dijelovima zemlje najčešće priprema s orasima, no u Turskoj je najpopularnija baklava s pistacijama.

Grci baklavu najviše pripremaju s orasima, ali često dodaju začine poput cimeta ili sezama. Upravo zato što je doživjela toliko prilagodbi i promjena, baklava je danas jedan od najpopularnijih deserata.

 | Author: Shutterstock Baklava s pistacijama foto: Shutterstock

Ne mora biti samo s orasima

Iako se kod nas baklava najviše priprema s orasima, i dalje su popularne verzije s pistacijama, bademima ili lješnjacima. Recept za baklavu s orasima u nastavku možeš prilagoditi svom ukusu te iskoristiti neke druge orašide ili mješavinu.

Možeš dodati i razne začine kao što su cimet, klinčić ili anis. Poigrati se možeš i sirupom za baklavu i dodati mu ružine vodice ili vodice narančina cvijeta. Na tebi je da prilagodiš naš recept i stvoriš svoju najdražu verziju baklave. 

 | Author: Shutterstock Baklava s orasima foto: Shutterstock

Baklava s orasima

Sastojci:

  • 500 g kupovnih kora za savijače
  • 500 g mljevenih oraha
  • 250 g rastopljenog maslaca
  • 700 ml vode
  • 600 g šećera
  • 1 limun

 

Možda vas zanima... Slatko savršenstvo: Čokoladna baklava Recepti

 

Postupak:

  1. Prvo pripremi sirup kojim ćeš zaliti baklavu. U loncu pomiješaj vodu i šećer i zakuhaj dok se šećer ne otopi i smjesa počne zgušnjavati. Dodaj sok pola limuna i naribanu koricu pola limuna te ostavi da se ohladi. 
  2. Otopi maslac i usitni orahe. 
  3. Posudu za pečenje (20 x 30) premaži maslacem. Ako je potrebno, kore odreži na veličinu posude. 
  4. Postavi tri kore u posudu za pečenje, svaku premaži maslacem. 
  5. Posipaj s nekoliko žlica mljevenih oraha, dodaj koru preko, premaži ju maslacem, dodaj još jednu koru, premaži ju maslacem i posipaj orasima. 
  6. Postupak ponovi dok ti ne ostanu tri kore. Zadnje tri kore svaku premaži maslacem i stavi u posudu za pečenje. 
  7. Baklavu nareži na rombove tako što ćeš linije vući dijagonalno. Ostatak maslaca rasporedi po baklavi. 
  8. Peci baklavu 10 minuta na 190 stupnjeva, a nakon toga spusti temperaturu na 150 stupnjeva i peci još 40 minuta. 
  9. Izvadi baklavu iz pećnice i odmah vruću zalij hladnim šećernim sirupom. 
  10. Ostavi da se baklava ohladi prije posluživanja i uživaj!

 | Author: Shutterstock Baklava s orasima foto: Shutterstock

 

Možda vas zanima... Cheesecake baklava - kombinacija iz snova Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:09 11. Rujan 2022.

    Baklave su zakon