Najbolja baklava s orasima koju ćeš ikada probati probali doći će ravno iz tvoje pećnice, samo trebaš dobro proučiti naš recept koji donosimo u nastavku
Obožavaš baklavu, najviše onu s orasima? Odlično, mi smo tu da ti pokažemo da je priprema najbolje baklave jednostavna i brza. Trebat će ti tek nekoliko sastojaka kao što su kore za savijaču, orasi, maslac i šećer. Jednom kada probaš domaću baklavu, više nikada nećeš kupovati onu iz supermarketa.
Grčka ili turska baklava?
Baklava je originalno turska slastica, no s godinama se proširila na područje nekadašnjeg turskog carstva. Kako se baklava geografski širila, tako je dobila razne nove okuse i sastojke. U našim se dijelovima zemlje najčešće priprema s orasima, no u Turskoj je najpopularnija baklava s pistacijama.
Grci baklavu najviše pripremaju s orasima, ali često dodaju začine poput cimeta ili sezama. Upravo zato što je doživjela toliko prilagodbi i promjena, baklava je danas jedan od najpopularnijih deserata.
Baklava s pistacijama
foto: Shutterstock
Ne mora biti samo s orasima
Iako se kod nas baklava najviše priprema s orasima, i dalje su popularne verzije s pistacijama, bademima ili lješnjacima. Recept za baklavu s orasima u nastavku možeš prilagoditi svom ukusu te iskoristiti neke druge orašide ili mješavinu.
Možeš dodati i razne začine kao što su cimet, klinčić ili anis. Poigrati se možeš i sirupom za baklavu i dodati mu ružine vodice ili vodice narančina cvijeta. Na tebi je da prilagodiš naš recept i stvoriš svoju najdražu verziju baklave.
Baklava s orasima
foto: Valeria Boltneva/Pexels
Ne gasi ekran dok kuham
Baklava s orasima
25 MIN
pripreme
50 MIN
kuhanja
16
porcija
SREDNJE
Sastojci
Kore za savijače
500
g
Orasi
500
g
Maslac
250
g
Voda
700
ml
Šećer
600
g
Limun
1
kom
Postupak
Prvo pripremi sirup kojim ćeš zaliti baklavu. U loncu pomiješaj vodu i šećer i zakuhaj dok se šećer ne otopi i smjesa počne zgušnjavati. Dodaj sok pola limuna i naribanu koricu pola limuna te ostavi da se ohladi.
Otopi maslac i usitni orahe.
Posudu za pečenje (20 x 30) premaži maslacem. Ako je potrebno, kore odreži na veličinu posude.
Postavi tri kore u posudu za pečenje, svaku premaži maslacem.
Posipaj s nekoliko žlica mljevenih oraha, dodaj koru preko, premaži ju maslacem, dodaj još jednu koru, premaži ju maslacem i posipaj orasima.
Postupak ponovi dok ti ne ostanu tri kore. Zadnje tri kore svaku premaži maslacem i stavi u posudu za pečenje.
Baklavu nareži na rombove tako što ćeš linije vući dijagonalno. Ostatak maslaca rasporedi po baklavi. Na svaki romb možeš staviti po jednu polovicu oraha, ali nije obavezno.
Peci baklavu 10 minuta na 190 stupnjeva, a nakon toga spusti temperaturu na 150 stupnjeva i peci još 40 minuta.
Izvadi baklavu iz pećnice i odmah vruću zalij hladnim šećernim sirupom.
Ostavi da se baklava ohladi prije posluživanja i uživaj!
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.