gastro postao
Toliko jednostavnosti, a toliko mogućnosti se krije u ovom kolaču.
Baklava je poznata slastica s mljevenim orasima, uronjena u slatki sirup. Što dulje stoji, to je bolja. Ništa drugačija nije ni ova baklava od čokolade ali ova vam sigurno neće dugo stajati.
Potrebno vam je:
- jedno pakiranje kora za pitu
- 500 g čokolade
- 500 ml vrhnja za šlag
- 200 g sjeckanih oraha ili lješnjaka
- 100 ml ulja za premazivanje
Za sirup:
- 1 l vode
- 1 kg šećera
- 1 limun
Priprema:
- Zagrijte vrhnje za šlag i otopite čokoladu u njemu.
- Posudu za pečenje dobro namastite.
- Slažite baklavu ovim redoslijedom: kora-premaz uljem-kora-premaz čokoladom i tako sve dok ne potrošite kore. Gornja gora, naravno, neka ostane čista.
- Još sirovu baklavu narežite na poznate rombove
- Pecite na 190 stupnjeva, 10 minuta pa smanjite pećnicu na 150 i pecite još 45 minuta. Svakako pripazite da vam previše ne potamni.
- Sirup morate ohladiti prije prelijevanja. Pola limuna narežite na ploške a od pola sok iscijedite i dodajte vodi i šećeru. Zagrijte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Kada je šećer otopljen, kuhajte još 15 minuta.
- Na gotovu baklavu posložite ploške limuna i prelijte sa sirupom.
- Baklavu možete ohladiti prije posluživanja a može se jesti i topla!
Paše uz sve! U slast.