gastro postao
                                            
                                        
                                    Toliko jednostavnosti, a toliko mogućnosti se krije u ovom kolaču.
                                
                                
                                    
                                
                                Baklava je poznata slastica s mljevenim orasima, uronjena u slatki sirup. Što dulje stoji, to je bolja. Ništa drugačija nije ni ova baklava od čokolade ali ova vam sigurno neće dugo stajati.
Potrebno vam je:
- jedno pakiranje kora za pitu
 - 500 g čokolade
 - 500 ml vrhnja za šlag
 - 200 g sjeckanih oraha ili lješnjaka
 - 100 ml ulja za premazivanje
 
Za sirup:
- 1 l vode
 - 1 kg šećera
 - 1 limun
 
Priprema:
- Zagrijte vrhnje za šlag i otopite čokoladu u njemu.
 - Posudu za pečenje dobro namastite.
 - Slažite baklavu ovim redoslijedom: kora-premaz uljem-kora-premaz čokoladom i tako sve dok ne potrošite kore. Gornja gora, naravno, neka ostane čista.
 - Još sirovu baklavu narežite na poznate rombove
 - Pecite na 190 stupnjeva, 10 minuta pa smanjite pećnicu na 150 i pecite još 45 minuta. Svakako pripazite da vam previše ne potamni.
 - Sirup morate ohladiti prije prelijevanja. Pola limuna narežite na ploške a od pola sok iscijedite i dodajte vodi i šećeru. Zagrijte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Kada je šećer otopljen, kuhajte još 15 minuta.
 - Na gotovu baklavu posložite ploške limuna i prelijte sa sirupom.
 - Baklavu možete ohladiti prije posluživanja a može se jesti i topla!
 
Paše uz sve! U slast.