gastro postao
Mirišljave crvene bobice omiljeno su proljetno voće pa nije ni čudno da sve vrvi od slastica s jagodama
Vrtne jagode počele su se uzgajati u 17. stoljeću u Francuskoj, dok su šumske jagode divlje voće euroazijskog podrijetla koje se proširilo cijelim svijetom. Koriste se kao nadjev za torte, palačinke, okruglice, u sladoledu, sorbetu, umacima, sokovima, salatama, ali i juhama.
Clafoutis s jagodama
Sastojci:
- 500 g jagoda
- 3 jaja
- 1 šalica mlijeka
- 2/3 šalice brašna
- 1/4 šalice šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- Prstohvat soli
- Šećer u prahu
Priprema:
- Namasti kalup za pečenje promjera 18 - 20cm i zagrij pećnicu na 170 stupnjeva. Očisti jagode, posipaj ih žlicom šećera i posloži u jednom redu u kalup.
- Mikserom izmiksaj jaja, brašno, šećer, ekstrakt vanilije i prstohvat soli.
- Smjesu prelij preko jagoda.
- Peci oko 35 minuta. Gotovo je kad smjesa u sredini više nije tekuća.
- Pospipaj šećerom u prahu i posluži.
U slast!