Recepti 5045 prikaza 29. siječnja 2018.

Tufahije - omiljeni bosanski desert

Thinkstock
Poželite li se zasladiti nečim zaista drukčijim, pripremite slatke tufahije

Omiljeni recept bosanske kuhinje, s tipičnim namirnicama i okusom. 

Tufahije su poznata bosanska nacionalna poslastica porijeklom iz Perzije, a na ove prostore došla je s Osmanlijama. To su jabuke koje se kuhaju u slatkom sirupu i pune sa slatkom smjesom od oraha. Poslužuju se hladne uz tučeno vrhnje.

Ove punjene jabuke osvježavaju, jako su ukusne i dosta kalorične. Ne želite li propustiti užitak u njima, a za vas su energetska bomba, smanjite količinu šećera i oraha.

 

Možda vas zanima... Mirisne pečene jabuke s tajnim punjenjem Recepti

 

Možda vas zanima... Desert na štapiću: Karamelizirane jabuke Recepti


Potrebno vam je

  • 4 jabuke
  • 500 g šećera
  • 6 dl vode
  • 100 g mljevenog oraha
  • 1 bjelanjak
  • 1 vanilin šećer
  • šlag

Priprema

  1. U vodu stavite 250 g šećera i vanilin šećer s okusom limuna da prokuhaju. Jabuke ogulite i izdubite im sredinu. U ključalu vodu sa šećerom stavite kuhati jabuke dok ne omekšaju.
  2. Kad su jabuke kuhane, neka se ohlade, a u vodu sa šećerom dodajte ostatak šećera. Agdu kuhajte dok ne dobijete željenu gustoću.
  3. Dok se agda kuha, napravite punjenje od tučenog bjelanjka, oraha i malo šećera u prahu. Ohlađene jabuke napunite smjesom od oraha pomoću slastičarske vrećice.
  4. Na tanjur stavite ohlađenu napunjenu jabuku, prelijte je ohlađenom agdom, ukrasite šlagom i nasjeckanim orasima.

U slast!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.