gastro postao
Poželiš li se zasladiti nečim zaista drukčijim, pripremi slatke tufahije
Omiljeni recept bosanske kuhinje, s tipičnim namirnicama i okusom.
Tufahije su poznata bosanska nacionalna poslastica podrijetlom iz Perzije, a na ove prostore došla je s Osmanlijama. To su jabuke koje se kuhaju u slatkom sirupu i pune slatkom smjesom od oraha. Poslužuju se hladne uz tučeno vrhnje.
Ove punjene jabuke osvježavaju, jako su ukusne i dosta kalorične. Ako ne želiš propustiti ovaj slatki užitak, a za tebe je originalan recept prava energetska bomba, smanji količinu šećera i oraha.
Tufahije
Sastojci:
- 4 jabuke
- 500 g šećera
- 6 dl vode
- 100 g mljevenog oraha
- 1 bjelanjak
- 1 vanilin šećer
- šlag
Postupak:
- U vodu stavi 250 g šećera i vanilin šećer s okusom limuna da prokuhaju. Jabuke oguli i izdubi im sredinu. U ključalu vodu sa šećerom stavi kuhati jabuke dok ne omekšaju.
- Kad su jabuke kuhane, neka se ohlade, a u vodu sa šećerom dodaj ostatak šećera. Agdu kuhajte dok ne dobijete željenu gustoću.
- Dok se agda kuha, napravi punjenje od tučenog bjelanjka, oraha i malo šećera u prahu. Ohlađene jabuke napuni smjesom od oraha pomoću slastičarske vrećice.
- Na tanjur stavi ohlađenu napunjenu jabuku, prelij je ohlađenom agdom, ukrasi šlagom i nasjeckanim orasima.