gastro postao
Poželite li se zasladiti nečim zaista drukčijim, pripremite slatke tufahije
Omiljeni recept bosanske kuhinje, s tipičnim namirnicama i okusom.
Tufahije su poznata bosanska nacionalna poslastica porijeklom iz Perzije, a na ove prostore došla je s Osmanlijama. To su jabuke koje se kuhaju u slatkom sirupu i pune sa slatkom smjesom od oraha. Poslužuju se hladne uz tučeno vrhnje.
Ove punjene jabuke osvježavaju, jako su ukusne i dosta kalorične. Ne želite li propustiti užitak u njima, a za vas su energetska bomba, smanjite količinu šećera i oraha.
Potrebno vam je
- 4 jabuke
- 500 g šećera
- 6 dl vode
- 100 g mljevenog oraha
- 1 bjelanjak
- 1 vanilin šećer
- šlag
Priprema
- U vodu stavite 250 g šećera i vanilin šećer s okusom limuna da prokuhaju. Jabuke ogulite i izdubite im sredinu. U ključalu vodu sa šećerom stavite kuhati jabuke dok ne omekšaju.
- Kad su jabuke kuhane, neka se ohlade, a u vodu sa šećerom dodajte ostatak šećera. Agdu kuhajte dok ne dobijete željenu gustoću.
- Dok se agda kuha, napravite punjenje od tučenog bjelanjka, oraha i malo šećera u prahu. Ohlađene jabuke napunite smjesom od oraha pomoću slastičarske vrećice.
- Na tanjur stavite ohlađenu napunjenu jabuku, prelijte je ohlađenom agdom, ukrasite šlagom i nasjeckanim orasima.
U slast!