gastro postao
                                            
                                        
                                    Poželiš li se zasladiti nečim zaista drukčijim, pripremi slatke tufahije
                                
                                
                                    
                                
                                Omiljeni recept bosanske kuhinje, s tipičnim namirnicama i okusom.
Tufahije su poznata bosanska nacionalna poslastica podrijetlom iz Perzije, a na ove prostore došla je s Osmanlijama. To su jabuke koje se kuhaju u slatkom sirupu i pune slatkom smjesom od oraha. Poslužuju se hladne uz tučeno vrhnje.
Ove punjene jabuke osvježavaju, jako su ukusne i dosta kalorične. Ako ne želiš propustiti ovaj slatki užitak, a za tebe je originalan recept prava energetska bomba, smanji količinu šećera i oraha.
            Tufahije
        
Tufahije
Sastojci:
- 4 jabuke
 - 500 g šećera
 - 6 dl vode
 - 100 g mljevenog oraha
 - 1 bjelanjak
 - 1 vanilin šećer
 - šlag
 
Postupak:
- U vodu stavi 250 g šećera i vanilin šećer s okusom limuna da prokuhaju. Jabuke oguli i izdubi im sredinu. U ključalu vodu sa šećerom stavi kuhati jabuke dok ne omekšaju.
 - Kad su jabuke kuhane, neka se ohlade, a u vodu sa šećerom dodaj ostatak šećera. Agdu kuhajte dok ne dobijete željenu gustoću.
 - Dok se agda kuha, napravi punjenje od tučenog bjelanjka, oraha i malo šećera u prahu. Ohlađene jabuke napuni smjesom od oraha pomoću slastičarske vrećice.
 - Na tanjur stavi ohlađenu napunjenu jabuku, prelij je ohlađenom agdom, ukrasi šlagom i nasjeckanim orasima.