Posljednja šansa - Majin kolač s Papuka o kojem se priča

Tomislav Šilovinac
Dok je jedna gastronomski posve luda Maja pripremala ručak na Papuku, njezina je mama pekla sjajan kolač od kojeg je, na kraju, nastala najslasnija priča za pamćenje...
Vidi originalni članak

Nedavno smo pisali o Majinom skrivenom ručku na Papuku koji nas je oduševio na čak nekoliko različitih razina, a danas vam donosimo recept za jedan sasvim poseban kolač s istom takvom pričom.

 

Tajni ručak Bili smo na Majinom snježnom ručku na Papuku - evo kako je bilo!

 

 

Naime, kada smo snježni ručak priveli kraju, oko vatre pridružila nam se i Majina majka s pladnjom prepunim nekakvog, već na prvi pogled, divnog kolača. Ne trebamo ni spominjati kako smo svi odmah navalili, a Maja nam je uz mljackanje ispričala priču o Posljednjoj šansi.

Njezina majka ovaj kolač priprema čitav život, ali Maja mu nikada nije zapamtila ime već ga je uvijek nazivala posljednjom šansom. Kako se mama našem veselom društvu pridružila tek na samom kraju ručka na Papuku i svoj kolač ponudila nam kao posljednju šansu za uživanje u dobrim zalogajima, čitava je stvar, pretpostavljate, dobila posve novo značenje.

Oduševljeni okusima, odmah smo zatražili recept, a Maja nam je zatim otkrila kako je zapravo riječ o kolaču Zlatiborska pita. Ako pitate nas, odlučili smo ga ipak pamtiti kao posljednju, najfiniju šansu s Papuka.

Recept potražite u nastavku, a Majine gastronomske maštarije možete pronaći na blogu maxyama.

 


Potrebno vam je:

  • ½ kilograma tijesta za štrudle – jedno pakiranje
  • 5 cijelih jaja
  • 1 čaša jogurta
  • 1 čaša šećera
  • 1 čaša ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • Orasi

Za pripremu sirupa trebat će vam:

  • 20 dkg šećera
  • 2 dcl vode
  • Sok i korica jednog limuna

Postupak pripreme:

  1. Tijesto izrezati u veličini tepsije, može se spajati ili nastavljati.
  2. Izmutiti čvrsti snijeg od bjelanjaka te dodati šećer, žumanjke, jogurt, ulje, prašak za pecivo. Sve zajedno izmiješati.
  3. Tijesto slagati u lim i premazivati napravljenom smjesom, svaki red namazati smjesom, a svaki drugi red još i dodatno posipati orasima, potrošiti sve tijesto.
  4. Kad se ispečeno malo ohladi, zaliti sirupom koju ste pripremili tako da šećer, vodu, limunov soka i koricu kratko skuhate.
  5. Kada se kolač ohladi, zalite ga sirupom i izrezujte željene oblike.

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr