Piadina - talijanski klasik koji moraš isprobati!

Shutterstock
Saznaj kako pripremiti autentične talijanske piadine....
Vidi originalni članak

Piadina - kultno talijansko jelo koje obožavamo! Tijekom povijesti, piadine su bile jelo siromašnog stanovništva, a danas su uz pizzu, najpopularniji street food u Italiji. Popularizacija piadine započela je 40-ih i 50-ih godina 20. stoljeća, zahvaljujući brojnim kioscima koji su je nudili po pristupačnim cijenama duž ulica Italije.

Piadina je nesumnjivo tipični proizvod Romagne, dijela regije Emilia-Romagna (Ravenna, Faenza, Forlì, Cesena i Rimini), ali je također raširena na područjima Ferrare, provincije Pesaro e Urbino, Montefeltra i San Marina.

 

Ludo tijesto Recept za ludo tijesto: Tijesto za sve, od pizza do krafni!

 

Što je piadina?

U osnovi radi se o pogačama od beskvasnog tijesta, nalik tortiljama. Priprema se od pšeničnog brašna, masti, vode i / ili mlijeka, soli.

Piadine se pune slatkim ili slanim nadjevima poput suhomesnatih proizvoda, sireva, salata, ali jedna od najpopularnijih i najprodavanijih kombinacija je kombinacija parma šunke, burrate ili mozzarelle i rikole.

Piadine

Za pripremu tijesta trebat ćeš izdvojiti 30 minuta. Piadine možeš čuvati u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi do dva dana.
 
Sastojci (za 6 piadina promjera 25-30 cm):

  • 500 g brašna
  • 250 g vode
  • 5 g praška za pecivo
  • 100 g svinjske masti
  • 12 g soli

Sastojci - za punjenje:

  • sirevi po želji (buratta, mozzarella)
  • rikola
  • povrće sa žara
  • suhomesnati naresci

 

Brzo i jednostavno Mini pizze s tunjevinom, neodoljivi finger food

 

Postupak:

  1. Sve sastojke stavi u veliku posudu, miješaj ih dok se sastojci ne sjedine.
  2. Tijesto potom prebaci na površinu i mijesi ga najmanje 10-15 minuta, sve dok tijesto ne postane glatko.
  3. Tijesto podijeli na šest kuglica težine oko 150 g, pokrij ih prozirnom folijom i ostavi da odmaraju najmanje 30-40 minuta.
  4. Nakon odmora, svaku kuglicu razvaljaj u krug promjera 30 cm.
  5. Zagrij tavu ravnog dna. Razvaljano tijesto prebaci na tavu.
  6. Piadinu peci po dvije minute sa svake strane.
  7. Kada je gotova, prebaci ju na čisti tanjur, prekrij ju čistom krpom i nastavi isti postupak s preostalim tijestom.
  8. Tople piadine napuni kvalitetnom šunkom, mozzarellom i rikulom.

 

Posjeti Gastro.hr