Video recept: Prefini ljetni burger s puretinom i batatom

Alexander Starbuck
Gastro blogerica Zrinka Zekulić osmislila je ovaj genijalan recept za ljetni burger, idealan za neki fini snack uz more. Za kuhanje je koristila vrhunske METRO Chef proizvode
Vidi originalni članak

Sastojci za burger:

  • 500 g mljevene puretine
  • 1 srednji luk
  • 1 žlica Worcestershire umaka
  • sol
  • papar
  • mljeveni đumbir
  • kumin
  • slatka crvena paprika
  • bijeli umak
  • pesto od bosiljka
  • pečene paprike
  • alfa klice
  • krema od aceta balsamica 
  • 500 g batata
  • sol 
  • 1 žlica škroba

Sastojci za bijeli umak:

  • 200 g čvrstog jogurta
  • 20 g senfa
  • pola žličice meda
  • prstohvat soli
  • par kapi soka od limuna
  • granule češnjaka

Sastojci za pesto od bosiljka:⁣

  •  ⁣šalica svježeg bosiljka⁣
  • 1-2 manja režnja češnjaka⁣ (ili granule češnjaka)
  • pola šalice narendanog sira parmezana
  • šaka pinjola
  • maslinovo ulje⁣
  • sol⁣

Sve namirnice za ovaj recept potraži u METRO centrima!

Pogledaj video:

Postupak:

Nasjeckajte luk i prodinstajte ga na maslinovom ulju dok ne omekša. Dodajte ga mljevenoj puretini sa začinima (sol, papar, Worcestershire umak, mljeveni đumbir, kumin, crvena paprika). Dobro pomiješajte te oblikujte u polpete. Stavite u frižider dok pripremate ostale sastojke.

Sve sastojke za pesto stavite u multipraktik ili sjeckalicu i miksajte.⁣ Po potrebi dodajte maslinovog ulja.⁣ Dok ne bude spreman za uporabu, prekrijte ga folijom i stavite u frižider kako ne bi oksidirao. Bilo bi dobro da foliju utisnete skroz na sam umak, tako da ga dodiruje.⁣

Višak pesta možete zalediti u manjim posudicama ili u kalupu za pravljenje kockica leda. Kako biste spriječili tamnjenje, pokapajte maslinovo ulje po vrhu i prekrijte plastičnom folijom ili poklopcem i stavite u zamrzivač.⁣

⁣Pripremite bijeli umak tako da pomiješajte sve sastojke i po potrebi dodajte još limunovog soka.

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva s ventilacijom i za to vrijeme narežite batat, dodajte mu škrob i sol i dobro pomiješajte. Poredajte ga na pleh s papirom za pečenje i prethodno poprskajte s maslinovim uljem.  Pecite 15-ak minuta dok ne porumeni.

Prije serviranja zagrijte grill tavu i ispecite polpete oko 5 min s obje strane. Prepolovite peciva i stavite da se ugriju na još toplu tavu. Servirajte s bijelim umakom, pestom, na trakice narezanom paprikom, polpetom te klicama i rikolom te po vrhu prelijte s kremom od aceta balsamica.

Dobar tek!

Začinjeno s ljubavlju Recept za brzu ljetnu večeru koju priprema Vedran Bošković

Posjeti Gastro.hr