Čak i za one koji najviše vole kuhati, priprema večere tijekom vrućeg ljetnog dana može biti aktivnost kojoj se baš i ne veselimo. Upravo zato su portal missGastro i METRO odlučili jednoj čitateljici ili čitatelju olakšati "muke" kuhanja i iznenaditi ih slasnim burgerima. Čitateljica Marinela vidjela je nagradni natječaj na našem portalu i odlučila je napisati kreativnu prijavu.
Na pitanje "Koje ljetno jelo te najbolje opisuje i zašto?", Marinela je odgovorila: "Definitivno sam satarašica! Sataraš sa rižom ili kako ga drugačije zovu - bećarac (po tome bi i bećarica bila!). To jelo mi je najljetnije jer ga ne pravim u druga godišnja doba zbog svježih sezonskih sastojaka - maminim paradajzom i paprikama iz Slavonije".
Vedran se odlučio na pripremu dvije vrste burgera - jedan mesni i jedan riblji. Zvijezda mesnog burgera bila je janjetina, a ribljeg burgera losos te su posluženi uz omiljene priloge, pržene krumpiriće i coleslaw salatu. Kako je tekla priprema burgera i kako je Vedran iznenadio Marinelu, pogledaj u videu, a u nastavku donosimo i recepte za oba burgera.
Burger od lososa s avokadom i hrskavim krumpirićima
Sastojci:
- 2 brioche peciva
- 2 losos burgera METRO Chef
- 2 avokada METRO Chef
- 7 - 8 cherry rajčica
- 1 ljubičasti luk
- 1 limun
- 2 - 3 grančice svježeg peršina
- 1 prstohvat čilija
- 4 žlice majoneze
- 1 žličica wasabi paste
- 60 g klica METRO Chef
- 50 g svježe baby salate METRO Chef
- 400 g ploški krumpira METRO Chef
- Maslinovo ulje METRO Chef
Postupak:
- Za guacamole avokado prepoloviti, maknuti košticu te pomoću žlice izvaditi “meso”.
- Staviti avokado u posudu te dodati sitno sjeckanu cherry rajčicu, sitno rezani ljubičasti luk, sok jednog limuna, sitno sjeckani peršin i malo čilija.
- Dobro promiješati da sve bude ujednačeno i staviti u hladnjak dok se ne pripremi ostatak.
- Majonezu i wasabi pomiješati te također ostaviti u hladnjaku.
- Losos burger peći na zagrijanoj tavi na malo maslinovog ulja otprilike tri do četiri minute sa svake strane.
- Peciva prepoloviti te ih kratko zapeći na tavi. Premazati donje pecivo wasabi majonezom, posuti klicama, staviti na njega pečeni losos. Na losos staviti guacamole te završiti svježom salatom i poslužiti.
- Za prilog pripremi ploške od krumpira i posluži toplo.
Burger od janjetine sa salsom od pistacija i coleslaw salata
Sastojci:
- 2 brioche peciva
- 2 janjeća burgera METRO PREMIUM
- 100 g pistacija, oguljenih
- 10 g svježeg bosiljka METRO Chef
- 10 g svježe mente METRO Chef
- 2 češnja češnjaka
- 1 žlica soka limuna
- 1/2 žličice soli
- 80 ml maslinovog ulja METRO Chef
- 200 g sira škripavca ili drugog grill sira
- 50 g rukole METRO Chef
- 1 salatni krastavac
- 4 žlice grčkog jogurta
- 1 paket coleslaw mješavine METRO Chef
- 200 g majoneze
- 60 mL octa
- 1 žlica šećera
- 1/2 žličice soli
Postupak:
- Pistacije, bosiljak, mentu, češnjak, sok limuna, sol i maslinovo ulje staviti u električnu sjeckalicu i sjediniti. Neka ostanu vidljivi sitni komadići.
- Krastavac narezati na tanke ploškice (poslužite se guljačem za povrće).
- Burgere od janjetine peći na zagrijanoj tavi na malo ulja otprilike tri do četiri minute sa svake strane.
- Peciva prepoloviti te ih kratko zapeći na tavi.
- Sir također ispeći na tavi do lijepe zlatne boje.
- Složiti burger: pecivo, žlica jogurta, rukola, krastavac, janjetina, sir. Preliti bogato žlicom salsę od pistacije te završiti s gornjim dijelom peciva na koji smo stavili još malo jogurta.
- Povrće za coleslaw salatu pomiješati s ostatkom sastojaka te poslužiti ohlađeno uz burgere.