Recepti 22. kolovoza 2023.

Recept za brzu ljetnu večeru koju priprema Vedran Bošković

Vedran Bošković je pripremio večeru za čitateljicu Marinelu foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Naš Gastrolovac Vedran Bošković, jedan od najpoznatijih hrvatskih food blogera i autor bloga "Začinjeno s ljubavlju", pripremio je slasnu večeru za našu sretnu čitateljicu koju su organizirali portal missGastro i METRO.

Čak i za one koji najviše vole kuhati, priprema večere tijekom vrućeg ljetnog dana može biti aktivnost kojoj se baš i ne veselimo. Upravo zato su portal missGastro i METRO odlučili jednoj čitateljici ili čitatelju olakšati "muke" kuhanja i iznenaditi ih slasnim burgerima. Čitateljica Marinela vidjela je nagradni natječaj na našem portalu i odlučila je napisati kreativnu prijavu.

Na pitanje "Koje ljetno jelo te najbolje opisuje i zašto?", Marinela je odgovorila: "Definitivno sam satarašica! Sataraš sa rižom ili kako ga drugačije zovu - bećarac (po tome bi i bećarica bila!). To jelo mi je najljetnije jer ga ne pravim u druga godišnja doba zbog svježih sezonskih sastojaka - maminim paradajzom i paprikama iz Slavonije". 

 | Author: Luka Stanzl/PIXSELL Vedran Bošković i sretna čitateljica Marinela foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Vedran se odlučio na pripremu dvije vrste burgera - jedan mesni i jedan riblji. Zvijezda mesnog burgera bila je janjetina, a ribljeg burgera losos te su posluženi uz omiljene priloge, pržene krumpiriće i coleslaw salatu. Kako je tekla priprema burgera i kako je Vedran iznenadio Marinelu, pogledaj u videu, a u nastavku donosimo i recepte za oba burgera. 

Burger od lososa s avokadom i hrskavim krumpirićima

Sastojci:

  • 2 brioche peciva
  • 2 losos burgera METRO Chef
  • 2 avokada METRO Chef
  • 7 - 8 cherry rajčica
  • 1 ljubičasti luk
  • 1 limun
  • 2 - 3 grančice svježeg peršina
  • 1 prstohvat čilija
  • 4 žlice majoneze
  • 1 žličica wasabi paste
  • 60 g klica METRO Chef
  • 50 g svježe baby salate METRO Chef
  • 400 g ploški krumpira METRO Chef
  • Maslinovo ulje METRO Chef

 | Author: Luka Stanzl/PIXSELL foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Postupak:

  1. Za guacamole avokado prepoloviti, maknuti košticu te pomoću žlice izvaditi “meso”.
  2. Staviti avokado u posudu te dodati sitno sjeckanu cherry rajčicu, sitno rezani ljubičasti luk, sok jednog limuna, sitno sjeckani peršin i malo čilija.
  3. Dobro promiješati da sve bude ujednačeno i staviti u hladnjak dok se ne pripremi ostatak.
  4. Majonezu i wasabi pomiješati te također ostaviti u hladnjaku.
  5. Losos burger peći na zagrijanoj tavi na malo maslinovog ulja otprilike tri do četiri minute sa svake strane.
  6. Peciva prepoloviti te ih kratko zapeći na tavi. Premazati donje pecivo wasabi majonezom, posuti klicama, staviti na njega pečeni losos. Na losos staviti guacamole te završiti svježom salatom i poslužiti.
  7. Za prilog pripremi ploške od krumpira i posluži toplo. 

 | Author: Luka Stanzl/PIXSELL Burger od lososa s avokadom i hrskavim krumpirićima foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Burger od janjetine sa salsom od pistacija i coleslaw salata 

Sastojci:

  • 2 brioche peciva
  • 2 janjeća burgera METRO PREMIUM
  • 100 g pistacija, oguljenih
  • 10 g svježeg bosiljka METRO Chef
  • 10 g svježe mente METRO Chef
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žlica soka limuna
  • 1/2 žličice soli
  • 80 ml maslinovog ulja METRO Chef
  • 200 g sira škripavca ili drugog grill sira
  • 50 g rukole METRO Chef
  • 1 salatni krastavac
  • 4 žlice grčkog jogurta
  • 1 paket coleslaw mješavine METRO Chef
  • 200 g majoneze
  • 60 mL octa
  • 1 žlica šećera
  • 1/2 žličice soli

 | Author: Luka Stanzl/PIXSELL foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Postupak:

  1. Pistacije, bosiljak, mentu, češnjak, sok limuna, sol i maslinovo ulje staviti u električnu sjeckalicu i sjediniti. Neka ostanu vidljivi sitni komadići.
  2. Krastavac narezati na tanke ploškice (poslužite se guljačem za povrće).
  3. Burgere od janjetine peći na zagrijanoj tavi na malo ulja otprilike tri do četiri minute sa svake strane.
  4. Peciva prepoloviti te ih kratko zapeći na tavi.
  5. Sir također ispeći na tavi do lijepe zlatne boje.
  6. Složiti burger: pecivo, žlica jogurta, rukola, krastavac, janjetina, sir. Preliti bogato žlicom salsę od pistacije te završiti s gornjim dijelom peciva na koji smo stavili još malo jogurta.
  7. Povrće za coleslaw salatu pomiješati s ostatkom sastojaka te poslužiti ohlađeno uz burgere.

 | Author: Luka Stanzl/PIXSELL Burger od janjetine sa salsom od pistacija i coleslaw salata  foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Možda vas zanima... Video recept: Prefini ljetni burger s puretinom i batatom Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.