Sastojci za burger:
- 500 g mljevene puretine
- 1 srednji luk
- 1 žlica Worcestershire umaka
- sol
- papar
- mljeveni đumbir
- kumin
- slatka crvena paprika
- bijeli umak
- pesto od bosiljka
- pečene paprike
- alfa klice
- krema od aceta balsamica
- 500 g batata
- sol
- 1 žlica škroba
Sastojci za bijeli umak:
- 200 g čvrstog jogurta
- 20 g senfa
- pola žličice meda
- prstohvat soli
- par kapi soka od limuna
- granule češnjaka
Sastojci za pesto od bosiljka:
- šalica svježeg bosiljka
- 1-2 manja režnja češnjaka (ili granule češnjaka)
- pola šalice narendanog sira parmezana
- šaka pinjola
- maslinovo ulje
- sol
Sve namirnice za ovaj recept potraži u METRO centrima!
Pogledaj video:
Postupak:
Nasjeckajte luk i prodinstajte ga na maslinovom ulju dok ne omekša. Dodajte ga mljevenoj puretini sa začinima (sol, papar, Worcestershire umak, mljeveni đumbir, kumin, crvena paprika). Dobro pomiješajte te oblikujte u polpete. Stavite u frižider dok pripremate ostale sastojke.
Sve sastojke za pesto stavite u multipraktik ili sjeckalicu i miksajte. Po potrebi dodajte maslinovog ulja. Dok ne bude spreman za uporabu, prekrijte ga folijom i stavite u frižider kako ne bi oksidirao. Bilo bi dobro da foliju utisnete skroz na sam umak, tako da ga dodiruje.
Višak pesta možete zalediti u manjim posudicama ili u kalupu za pravljenje kockica leda. Kako biste spriječili tamnjenje, pokapajte maslinovo ulje po vrhu i prekrijte plastičnom folijom ili poklopcem i stavite u zamrzivač.
Pripremite bijeli umak tako da pomiješajte sve sastojke i po potrebi dodajte još limunovog soka.
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva s ventilacijom i za to vrijeme narežite batat, dodajte mu škrob i sol i dobro pomiješajte. Poredajte ga na pleh s papirom za pečenje i prethodno poprskajte s maslinovim uljem. Pecite 15-ak minuta dok ne porumeni.
Prije serviranja zagrijte grill tavu i ispecite polpete oko 5 min s obje strane. Prepolovite peciva i stavite da se ugriju na još toplu tavu. Servirajte s bijelim umakom, pestom, na trakice narezanom paprikom, polpetom te klicama i rikolom te po vrhu prelijte s kremom od aceta balsamica.
Dobar tek!