Pripremi domaće njoke od špinata i ricotte

Shutterstock
Slasni domaći njoki odlično će se slagati s maslacem ili umakom po želji.
Vidi originalni članak

Kao jedna od najstarijih vrsta jela u Italiji, njoki su veoma popularni i postoje razni načini kako ih možeš pripremiti. Na popisu sastojaka ovaj put nije krumpir, već ricotta i špinat - još jedna klasična talijanska kombinacija. 

Pripremi ove mekane zelene njoke i posluži ih uz neki nenametljivi umak, poput onog od maslaca i začinskog bilja, te malo parmezana. 

 

brzo i jednostavno Ručak za čistu desetku: Domaći njoki u umaku od gljiva i gorgonzole

 

Sastojci:

  • 600 g špinata
  • 500 g ricotta sira
  • 100 g naribanog parmezana
  • 70 g brašna
  • 2 velika žumanjka
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 žličice mljevenog crnog papra
  • 1 prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
  • 60 g rastopljenog maslaca

 

 

Priprema:

  1. Stavi kuhati špinat, na oko 2 minute,  u veliki lonac s kipućom slanom vodom i povremeno ga promiješaj. Ocijedi ga i nasjeckaj.
  2. U zdjeli pomiješaj špinat, ricottu, parmezan, brašno, žumanjke, sol, papar i muškatni oraščić. Oblikuj tijesto.
  3. Radnu površinu kuhinje posipaj brašnom. Dobiveno tijesto stavi zatim na nju i razdvoji ga na četiri dijela. Svaki dio dobro razvaljaj kako bi dobila dugačku masu tijesta u obliku valjka. Zatim nareži njoke, na dužinu od 2 do 3 centimetra. Prenesi ih na lim za pečenje. Ponovi s ostatkom tijesta.
  4. Njoke dodaj u lonac kipuće slane vode. Kuhaj ih dok ne isplivaju na površinu i onda još 4 minute. Izvadi ih iz vode i stavi na tanjur.
  5. Možeš ih pripremiti dan ranije i ohladiti ili ih možeš poslužiti odmah uz recimo maslac i naribani sir.

U slast!

Posjeti Gastro.hr