gastro postao
Slasni domaći njoki odlično će se slagati s maslacem ili umakom po želji.
Kao jedna od najstarijih vrsta jela u Italiji, njoki su veoma popularni i postoje razni načini kako ih možeš pripremiti. Na popisu sastojaka ovaj put nije krumpir, već ricotta i špinat - još jedna klasična talijanska kombinacija.
Pripremi ove mekane zelene njoke i posluži ih uz neki nenametljivi umak, poput onog od maslaca i začinskog bilja, te malo parmezana.
Sastojci:
- 600 g špinata
- 500 g ricotta sira
- 100 g naribanog parmezana
- 70 g brašna
- 2 velika žumanjka
- 1/2 žličice soli
- 1/2 žličice mljevenog crnog papra
- 1 prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
- 60 g rastopljenog maslaca
Priprema:
- Stavi kuhati špinat, na oko 2 minute, u veliki lonac s kipućom slanom vodom i povremeno ga promiješaj. Ocijedi ga i nasjeckaj.
- U zdjeli pomiješaj špinat, ricottu, parmezan, brašno, žumanjke, sol, papar i muškatni oraščić. Oblikuj tijesto.
- Radnu površinu kuhinje posipaj brašnom. Dobiveno tijesto stavi zatim na nju i razdvoji ga na četiri dijela. Svaki dio dobro razvaljaj kako bi dobila dugačku masu tijesta u obliku valjka. Zatim nareži njoke, na dužinu od 2 do 3 centimetra. Prenesi ih na lim za pečenje. Ponovi s ostatkom tijesta.
- Njoke dodaj u lonac kipuće slane vode. Kuhaj ih dok ne isplivaju na površinu i onda još 4 minute. Izvadi ih iz vode i stavi na tanjur.
- Možeš ih pripremiti dan ranije i ohladiti ili ih možeš poslužiti odmah uz recimo maslac i naribani sir.
U slast!