Recepti 30. listopada 2019.

Ručak za čistu desetku: Domaći njoki u umaku od gljiva i gorgonzole

Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Vjerujemo kako će svi koji kušaju ovo mirisno i osebujno jelo biti oduševljeni!

Meki domaći njoki u umaku od gljiva i gorgonzole izvrstan su ručak koji ćeš oduševiti svoje ukućane. 

Izbor gljiva je na tebi, samo pripaziti na potrebnu duljinu njihove pripreme. Njoke poslužiti tople, prelivene pripremljenim umakom i s nekom sezonskom salatom.

 

Možda vas zanima... Za pripremu njoka od bundeve trebaju ti samo tri sastojka! Kolumne

 

Sastojci:

Za njoke:

  • 2 šalice glatkog brašna
  • 900 g krumpira
  • 3 žlice soli
  • 2 jaja
  • Papar
  • Maslinovo ulje

Za umak:

  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica soli
  • 1 šalica vrhnja za kuhanje
  • 1 šalica povrtnog temeljca
  • 100 g gorgonzole
  • Prstohvat muškatnog oraščića
  • Prstohvat cayenne papra
  • 350 g gljiva

 | Author: Getty Images Getty Images

Priprema: 

Njoki:

  1. Krumpir skuhati u ljusci s 1 žlicom soli, kuhati ga dok se ne može prerezati vilicom.
  2. Oguliti krumpir, zrdobiti ga pa posipati brašnom i dodati jaje, sol i papar.
  3. Vilicom miješati smjesu dok se ne sjedini pa rukama oblikovati tijesto (zamijesiti ga) i podijeliti na 4 - 5 komada.
  4. Svaki komad oblikovati u kuglicu pa razvaljati u oblik valjka i narezati na komade veličine 3 cm. Zakuhati vodu pa skuhati njoke (kuhati ih oko 3 minute - dok se ne dignu u vodi). 

 

Možda vas zanima... Može i bez krumpira: kako napraviti njoke od palente? Recepti

 

Umak: 

  1. Na maslinovom ulju popržiti gljive dok ne omekšaju.
  2. U drugoj posudi pomiješati vrhnje za kuhanje i temeljac i zakuhati; smanjiti vatru pa pustiti da se lagano krčka oko 10 minuta (da se tekućina smanji za 1/3) i dodati gorgonzolu, cayenne i muškatni oraščić te miješati dok se gorgonzola ne rastopi pa maknuti s vatre. pomiješati s poprženim gljivama.
  3. Njoke preliti umakom od gljiva i gorgonzole.
  4. Poslužiti toplo.

Dobar tek! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.