gastro postao
Vjerujemo kako će svi koji kušaju ovo mirisno i osebujno jelo biti oduševljeni!
Meki domaći njoki u umaku od gljiva i gorgonzole izvrstan su ručak koji ćeš oduševiti svoje ukućane.
Izbor gljiva je na tebi, samo pripaziti na potrebnu duljinu njihove pripreme. Njoke poslužiti tople, prelivene pripremljenim umakom i s nekom sezonskom salatom.
Sastojci:
Za njoke:
- 2 šalice glatkog brašna
- 900 g krumpira
- 3 žlice soli
- 2 jaja
- Papar
- Maslinovo ulje
Za umak:
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica soli
- 1 šalica vrhnja za kuhanje
- 1 šalica povrtnog temeljca
- 100 g gorgonzole
- Prstohvat muškatnog oraščića
- Prstohvat cayenne papra
- 350 g gljiva
Priprema:
Njoki:
- Krumpir skuhati u ljusci s 1 žlicom soli, kuhati ga dok se ne može prerezati vilicom.
- Oguliti krumpir, zrdobiti ga pa posipati brašnom i dodati jaje, sol i papar.
- Vilicom miješati smjesu dok se ne sjedini pa rukama oblikovati tijesto (zamijesiti ga) i podijeliti na 4 - 5 komada.
- Svaki komad oblikovati u kuglicu pa razvaljati u oblik valjka i narezati na komade veličine 3 cm. Zakuhati vodu pa skuhati njoke (kuhati ih oko 3 minute - dok se ne dignu u vodi).
Umak:
- Na maslinovom ulju popržiti gljive dok ne omekšaju.
- U drugoj posudi pomiješati vrhnje za kuhanje i temeljac i zakuhati; smanjiti vatru pa pustiti da se lagano krčka oko 10 minuta (da se tekućina smanji za 1/3) i dodati gorgonzolu, cayenne i muškatni oraščić te miješati dok se gorgonzola ne rastopi pa maknuti s vatre. pomiješati s poprženim gljivama.
- Njoke preliti umakom od gljiva i gorgonzole.
- Poslužiti toplo.
Dobar tek!