gastro postao
Svi znamo kako je palenta fina i samo s jogurtom, sirom, kiselim ili običnim mlijekom, a danas ti je predstavljamo na malo drugačiji način.
Ovo predivno jelo još je jedan dokaz da su jednostavne stvari često i najbolje. Možda te neće očarati intenzitetom okusa, no ponekad baš to trebaš nakon prevelike količine hrane koji si jučer pojeo.
Njoke možeš poslužiti kao prilog gulašu, a može se servirati i kao samostalno jelo.
Sastojci:
- 400 g palente
- 1/2 žličice soli
- 4 velike žlice ulja
- 8 dl vode
- jaje
- 150 g kukuruznog ili običnog oštrog brašna
Priprema:
- U vodu dodati sol i ulje i čekati da prokuha. Kada zakipi, ubaciti palentu i kuhati je prema uputama na pakiranju uz neprestano miješanje.
- Kad se sve sjedini, ostaviti još minutu na vatri pa maknuti nek se malo ohladi. Tada umiješati jaje i postepeno dodavati brašno.
- Zamijesiti mekano tijesto na pobrašnjenoj podlozi. Podijeliti na četiri dijela i oblikovati valjke širine oko 3 cm. Nožem izrezati komade debljine oko 1 cm.
- Vlažnim rukama oblikovati njoke.
- Kuhati ih u kipućoj slanoj vodi. Od trenutka kada isplivaju na površinu kuhati ih još najviše 5 minuta. Izvaditi ih šupljikavom žlicom i poslužiti ih s umakom po želji.
Dobar tek!