Recepti 18. rujna 2019.

Može i bez krumpira: kako napraviti njoke od palente?

foto: Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Svi znamo kako je palenta fina i samo s jogurtom, sirom, kiselim ili običnim mlijekom, a danas ti je predstavljamo na malo drugačiji način.

Ovo predivno jelo još je jedan dokaz da su jednostavne stvari često i najbolje. Možda te neće očarati intenzitetom okusa, no ponekad baš to trebaš nakon prevelike količine hrane koji si jučer pojeo.

Njoke možeš poslužiti kao prilog gulašu, a može se servirati i kao samostalno jelo. 

 

Možda vas zanima... Kao da je već jesen, palenta i gljive iz pećnice su dobar izbor Recepti

 

Sastojci:

  • 400 g palente
  • 1/2 žličice soli
  • 4 velike žlice ulja
  • 8 dl vode
  • jaje
  • 150 g kukuruznog ili običnog oštrog brašna

 

Možda vas zanima... Prava poslastica: Kremasta i aromatična palenta Recepti


Priprema:

  1. U vodu dodati sol i ulje i čekati da prokuha. Kada zakipi, ubaciti palentu i kuhati je prema uputama na pakiranju uz neprestano miješanje.
  2. Kad se sve sjedini, ostaviti još minutu na vatri pa maknuti nek se malo ohladi. Tada umiješati jaje i postepeno dodavati brašno. 
  3. Zamijesiti mekano tijesto na pobrašnjenoj podlozi. Podijeliti na četiri dijela i oblikovati valjke širine oko 3 cm. Nožem izrezati komade debljine oko 1 cm. 
  4. Vlažnim rukama oblikovati njoke. 
  5. Kuhati ih u kipućoj slanoj vodi. Od trenutka kada isplivaju na površinu kuhati ih još najviše 5 minuta. Izvaditi ih šupljikavom žlicom i poslužiti ih s umakom po želji.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.