Prženi njoki s kiselim kupusom - kombinacija koju ćeš ponoviti

Pixabay Jelo koje zagarantirano grije hladne dane
Možda ti neće pasti na pamet kao prva moguća kombinacija kad smišljaš kako još možeš pripremiti omiljeni kiseli kupus ove jeseni i zime, ali je zasigurno nešto što ćeš zapamtiti i ponoviti.
Vidi originalni članak

Neka jela uvijek radimo u sličnim kombinacijama od kojih rijetko odstupamo, pa nam niti ne padne na pamet isprobati nešto novo. Isto je čak i ako se radi o nečem što je uistinu prilagodljivo svemu. Takva je tjestenina, takva je riža, a takvi su i njoki. I dok tjestenina i riža ipak imaju raznolikije "pratitelje", njoke često kombiniramo sa stvarno uskim krugom namirnica. Neka ovi prženi njoki s kiselim kupusom budu tvoj iskorak iz kolotečine u pripremi njoka. 

Prženi njoki s kiselim kupusom stvarno su jedno od iznimno ukusnih jela. Ovo je jelo vrlo jednostavno pripremiti, a potrebno ti je tek 20-ak minuta. Savršeno je kao hrana za utjehu za hladne i maglovite vikende, kada odlučiš jesti na kauču u pidžami... Dobro, mi barem maštamo o takvom scenariju.

Ono što posebno osvaja kod ovakvog jela jest koliko su prženi njoki nevjerojatno hrskavi izvana, a mekani iznutra – pa se neodoljivo tope u ustima. Uz njih čak i kiseli kupus ima neki drukčiji ukus. Uz dodatak ostalih sastojaka zagarantiran je gastronomski užitak.

Narančasto i fino Njoki od batata idealno su društvo za jesenske večeri

Njoki s kiselim kupusom

Sastojci za 2 osobe:

  • 400 g njoka, skuhanih
  • 50 g mesnate dimljene slanine
  • 1 reska jabuka (oko 150 g)
  • 1 pakiranje kiselog kupusa
  • 100 ml bijelog vina (može i mesna juha)
  • 1 glavica luka
  • 1 žlica maslaca
  • sol i papar

BEZ GREŠKE Njoki – najbolji osnovni recept za najmekanije i najsočnije ‘valjčiće’

Priprema:

  1. Slaninu bez kože nareži na kockice. Luk oljušti i nareži na kockice, a zatim jabuku operi, oljušti, očisti od koštica pa raščetvori i nareži također na kockice.
  2. Stavi slaninu u lonac i prži je 2 minute. Dodaj luk i nastavi pržiti dok ne postane staklast, pa umiješaj jabuku i kiseli kupus, zalij bijelim vinom, poklopi i kuhaj još 10 minuta.
  3. Maslac otopi u loncu, prži njoke otprilike 3 minute tako da postanu hrskavi. Dodaj kiseli kupus i dobro promiješaj. Posoli i popapri te posluži.
Posjeti Gastro.hr