Pucajte od zdravlja: Polpete od prosa

Getty Images
Popularna žitarica kod nas se tek nedavno počela aktivnije koristiti u kulinarstvu. Ljudi su ju uglavnom doživljavali kao hranu za papige ili hrčke. No proso je puno više od toga!
Vidi originalni članak

Sjajna žitarica, koja ne samo da je ukusna, već je i zdrava. Vjerovali ili ne, proso je jedna vrlo stara žitarica te postoji čak od neolita. U prehrani se koristila tisućama godina, no u Europi i Americi se dugo smatrala samo stočnom hranom.  Zbog orašastog mirisa i okusa prosa, sjajno se slaže sa slanim i slatkim jelima, tako da ga možete dodati u salate, variva, rižota, ali s njim možete pripremiti i sjajan doručak ili večeru - ako skuhate proso i pomiješate ga s malo meda ili javorovog sirupa i svježim voćem, dobit ćete fantastičan i brzi hranjivi obrok.

 

Novi okusi! Osvježavajuća salata s prosom, slanutkom i piletinom

 

Mi vam donosim recept za polpete od prosa obogaćene sezamom, kaduljom i majčinom dušicom. 

Potrebno vam je:

  • 1 šalica prosa
  • 3 šalice vode
  • prstohvat soli
  • 1 mrkva
  • 1 glavica luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 1/4 šalice krušnih mrvica
  • 3 žlice sjemenki sezama
  • 1/4 žličice majčine dušice
  • 1/2 žličice kadulje
  • 1/4 šalice peršina

 

Ručak je gotov dok kažeš wok, proso ili odrezak

 

Priprema:
 

  1. Šalicu prosa skuhajte u tri šalice vode kojoj ste dodali malo soli. Kuhajte proso oko pola sata. Prethodno ga možete popržiti u tavi bez ulja, kako biste dobili “orašastiji” okus.
  2. Nasjeckajte sitno luk i češnjak, a mrkvu očistite i naribajte. Popirjajte prvo luk i češnjak pa im dodajte mrkvu. Pirjajte još oko pet minuta.
  3. U velikoj zdjeli pomiješajte začine i dodajte im krušne mrvice (možete napraviti svoje od starog kruha).
  4. Sjemenke sezama popržite na tavi pa dodajte i njih. Zatim ubacite u zdjelu proso i pirjano povrće pa sve dobro promiješajte.
  5. Rukama napravite polpete pa ih pecite u tavici dok ne postanu zlatne.
  6. Možete ih peći i u pećnici, na 200 stupnjeva 40-ak minuta.
Posjeti Gastro.hr