Sjajna žitarica, koja ne samo da je ukusna, već je i zdrava. Vjerovali ili ne, proso je jedna vrlo stara žitarica te postoji čak od neolita. U prehrani se koristila tisućama godina, no u Europi i Americi se dugo smatrala samo stočnom hranom. Zbog orašastog mirisa i okusa prosa, sjajno se slaže sa slanim i slatkim jelima, tako da ga možete dodati u salate, variva, rižota, ali s njim možete pripremiti i sjajan doručak ili večeru - ako skuhate proso i pomiješate ga s malo meda ili javorovog sirupa i svježim voćem, dobit ćete fantastičan i brzi hranjivi obrok.
Mi vam donosim recept za polpete od prosa obogaćene sezamom, kaduljom i majčinom dušicom.
Potrebno vam je:
- 1 šalica prosa
- 3 šalice vode
- prstohvat soli
- 1 mrkva
- 1 glavica luka
- 1 češanj češnjaka
- 1/4 šalice krušnih mrvica
- 3 žlice sjemenki sezama
- 1/4 žličice majčine dušice
- 1/2 žličice kadulje
- 1/4 šalice peršina
Priprema:
- Šalicu prosa skuhajte u tri šalice vode kojoj ste dodali malo soli. Kuhajte proso oko pola sata. Prethodno ga možete popržiti u tavi bez ulja, kako biste dobili “orašastiji” okus.
- Nasjeckajte sitno luk i češnjak, a mrkvu očistite i naribajte. Popirjajte prvo luk i češnjak pa im dodajte mrkvu. Pirjajte još oko pet minuta.
- U velikoj zdjeli pomiješajte začine i dodajte im krušne mrvice (možete napraviti svoje od starog kruha).
- Sjemenke sezama popržite na tavi pa dodajte i njih. Zatim ubacite u zdjelu proso i pirjano povrće pa sve dobro promiješajte.
- Rukama napravite polpete pa ih pecite u tavici dok ne postanu zlatne.
- Možete ih peći i u pećnici, na 200 stupnjeva 40-ak minuta.