Recepti 18. prosinca 2018.

Pucajte od zdravlja: Polpete od prosa

foto: Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Popularna žitarica kod nas se tek nedavno počela aktivnije koristiti u kulinarstvu. Ljudi su ju uglavnom doživljavali kao hranu za papige ili hrčke. No proso je puno više od toga!

Sjajna žitarica, koja ne samo da je ukusna, već je i zdrava. Vjerovali ili ne, proso je jedna vrlo stara žitarica te postoji čak od neolita. U prehrani se koristila tisućama godina, no u Europi i Americi se dugo smatrala samo stočnom hranom.  Zbog orašastog mirisa i okusa prosa, sjajno se slaže sa slanim i slatkim jelima, tako da ga možete dodati u salate, variva, rižota, ali s njim možete pripremiti i sjajan doručak ili večeru - ako skuhate proso i pomiješate ga s malo meda ili javorovog sirupa i svježim voćem, dobit ćete fantastičan i brzi hranjivi obrok.

 

Možda vas zanima... Osvježavajuća salata s prosom, slanutkom i piletinom Recepti

 

Mi vam donosim recept za polpete od prosa obogaćene sezamom, kaduljom i majčinom dušicom. 

Potrebno vam je:

  • 1 šalica prosa
  • 3 šalice vode
  • prstohvat soli
  • 1 mrkva
  • 1 glavica luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 1/4 šalice krušnih mrvica
  • 3 žlice sjemenki sezama
  • 1/4 žličice majčine dušice
  • 1/2 žličice kadulje
  • 1/4 šalice peršina

 

Wok Možda vas zanima... Ručak je gotov dok kažeš wok, proso ili odrezak None

 

Priprema:
 

  1. Šalicu prosa skuhajte u tri šalice vode kojoj ste dodali malo soli. Kuhajte proso oko pola sata. Prethodno ga možete popržiti u tavi bez ulja, kako biste dobili “orašastiji” okus.
  2. Nasjeckajte sitno luk i češnjak, a mrkvu očistite i naribajte. Popirjajte prvo luk i češnjak pa im dodajte mrkvu. Pirjajte još oko pet minuta.
  3. U velikoj zdjeli pomiješajte začine i dodajte im krušne mrvice (možete napraviti svoje od starog kruha).
  4. Sjemenke sezama popržite na tavi pa dodajte i njih. Zatim ubacite u zdjelu proso i pirjano povrće pa sve dobro promiješajte.
  5. Rukama napravite polpete pa ih pecite u tavici dok ne postanu zlatne.
  6. Možete ih peći i u pećnici, na 200 stupnjeva 40-ak minuta.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.