Punjena jaja – mogu biti „vragolasta“ ili ne, ali uvijek su fina!

Shutterstock
Vragolasta jaja, odnosno „deviled eggs“ kako ih u originalu zovu Amerikanci, su punjena jaja koja se često rade u ljutoj varijanti. Odatle naziv, logično.
Vidi originalni članak

Punjena jaja su toliko efektan prilog na tanjuru, da nekad jednostavno ne možeš vjerovati koliko ih je jednostavno pripremiti. Odnosno, gotovo da ne vjerujemo da su to tek – obična kuhana jaja. A sve u svemu – najčešće jesu.

Iako nekad razmišljamo je li moguće da je kuhanje jaja postalo nešto za što ti treba tutorijal i za što Google daje mooooore rezultata, ubrzo shvatimo da je to jednostavno tako i da je najbolje ignorirati to. I povremeno baciti oko na to kako se kuhaju jaja. Jer valjda za sve postoji neka novost koju moramo naučiti.

Jednostavno – ili ne? Jaja na oko bit će jednostavno savršena uz ovaj trik

No, zašto govorimo o tome? Zato što bi za ova punjena jaja, odnosno vragolasta jaja, trebala jaja biti baš lijepo i tvrdo kuhana. Ne toliko zbog kvalitete ili ukusa, nego zbog – izgleda. Kad već radiš punjena jaja, onda valjda želiš da izgledaju dobro, zar ne?

E, pa imamo jedan savjet koji će te možda začuditi. Za punjena jaja nemoj koristiti jako svježa jaja. Svježa se jaja puno teže gule i vjerojatnost da ne dobiješ onako finu, glatku površinu bjelanjka je vrlo velika. Dakle, ako planiraš raditi punjena jaja, provjeri jesu li dovoljno odstajala. Najbolje bi bilo da su minimalno tjedan dana stara – a mogu biti i dva!

I ono pravilo o 5 minuta nije baš primjenjivo za ovaj recept. Ako ćeš ih „samo“ jesti, to vrijeme može biti otprilike 10 minuta, ali za ovaj recept bi bilo najbolje da se kuhaju i 15 minuta. Ipak, pazi da ne ideš preko tog, jer ako ih prekuhaš, žumanjak može dobiti zelenu opnu koja neće lijepo izgledati.

Punjena jaja – vragolasta

Sastojci:

  • 12 velikih jaja
  • 2 žličice senfa
  • 1/3 šalice majoneze
  • 1 žlica mljevene ljutike ili luka u granulama
  • 1/4 žličice Tabasco umaka
  • Sol i svježe mljeveni crni papar, po ukusu
  • Paprika, po ukusu

Priprema:

  1. Skuhaj jaja. Kao što smo napomenuli – kuhaj ih 15 minuta. Kad su gotova, stavi ih u hladnu vodu i oguli.
  2. Oguli jaja. Oštrim nožem prereži pažljivo svako jaje na pola po dužini. Nježno ukloni polovice žumanjaka i stavi u malu zdjelu za miješanje. Polovice bjelanjaka složi na tanjur za posluživanje.
  3. Vilicom izgnječi žumanjke i dodaj senf, majonezu, luk, tabasco i malo soli i papra. Po potrebi dodaj još majoneze da postigneš željenu kremastu konzistenciju.
  4. Procijedi kroz vrećicu (sa zvjezdastim vrhom) ili špricu za kreme. Ili jednostavno žlicom stavi smjesu žumanjaka u polovice bjelanjaka. Pospi paprikom.

praktično rješenje Omlet u pecivu - kad nemaš vremena sjesti i jesti jutarnji gušti Doručkuj fine zalogajčiće od jaja, šunke i sira

Posjeti Gastro.hr