Quiche sa šunkom i šparogama

Josip Regović/PIXSELL
Uskrs je još jedan divan dan za dati si malo više truda i poslužiti jako finu hranu, bilo da je riječ o onom skroz tradicionalnom ili ipak o nečem malo drugačijem kao što je ovaj quiche.
Vidi originalni članak

Šparoge su nam taman stigle, šunke će sigurno biti i viška, pa zašto ne napraviti jelo koje se može poslužiti i za doručak, za ručak, ali i za večeru? Super stvar je što je ovo i odličan način kako potrošiti eventualne ostatke od uskršnjeg ručka. Quiche je jelo koji prihvaća sve sastojke kada je riječ o nadjevu: šunka, sir, kuhana jaja, mladi luk…sve je dobrodošlo!

Recept je jako jednostavan, a rezultat odličan tako da vam samo preostaje samo da se bacite na posao. Sretan vam svima Uskrs i želim vam da ga provedete u krugu sebi dragih ljudi. 

Sastojci za tijesto:

  • 150 g mekog brašna
  • 85 g MEGGLE maslaca
  • 1/2 žličice soli
  • 3 žlice hladne vode

Sastojci za nadjev:

  • 125 g krem sira/sirnog namaza
  • 100 g šunke (ili drugog nareska)
  • 80 g MEGGLE parmezana
  • 10-ak šparoga
  • 3 jaja
  • 0,2 l MEGGLE vrhnja za kuhanje ili slatkog vrhnja
  • sol
  • po želji: vlasac, mladi luk, kiselo vrhnje

 

Priprema:

  1. Brašno, omekšali maslac i sol sjedinite rukama u mrvičasto tijesto te mu dodajte vodu i još kratko mijesite. Prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak. Vrijeme koje bi tijesto trebalo provesti u hladnjaku je minimalno sat vremena, a kamo sreće da ga možete ostaviti preko noći - tada će biti idealno.
  2. Kako god bilo sljedeće što je potrebno je tijesto razvaljati na pola centimetra debljine i staviti u kalup za pečenje koji smo prethodno premazali s malo maslaca. Poslužite se vilicom te na nekoliko mjesta probušite tijesto kako bi spriječili da se “napuše” pri pečenju.
  3. Tu se također možete poslužiti trikom sa suhim grahom i tako da preko tijesta stavite papir za pečenje i napunite ga grahom koji će svojom težinom pritisnuti tijesto.  Peći će se u zagrijanoj pećnici na 220 stupnjeva, 10-12 minuta.
  4. Sjedinite krem sir, jaja, vrhnje, parmezan i sol. Šparogama uklonite tardy dio stabljike, a šunku nasjeckajte na kockice. Po tijestu posuti šparoge i šunku te preliti tekućom smjesom. 
  5. Peći otprilike pola sata na 180 stupnjeva tj. dok se smjesa s jajima ne zapeče. Kad je jelo gotovo pustiti ga pet minuta da “odmori” te poslužiti.

Sretan Uskrs!

Za još inspiracije, recepata te savjeta pomoću kojih će priprema uskrsnih jela kod kuće biti zabavna, a jela imati okus fin kao iz restorana posjeti gourmeggle.hr stranicu. Postani Chef svoje kuhinje!

Posjeti Gastro.hr