Recepti Šest recepata za bogat uskrsni stol 31. ožujka 2021.

Quiche sa šunkom i šparogama

Josip Regović/PIXSELL

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Uskrs je još jedan divan dan za dati si malo više truda i poslužiti jako finu hranu, bilo da je riječ o onom skroz tradicionalnom ili ipak o nečem malo drugačijem kao što je ovaj quiche.

Šparoge su nam taman stigle, šunke će sigurno biti i viška, pa zašto ne napraviti jelo koje se može poslužiti i za doručak, za ručak, ali i za večeru? Super stvar je što je ovo i odličan način kako potrošiti eventualne ostatke od uskršnjeg ručka. Quiche je jelo koji prihvaća sve sastojke kada je riječ o nadjevu: šunka, sir, kuhana jaja, mladi luk…sve je dobrodošlo!

Recept je jako jednostavan, a rezultat odličan tako da vam samo preostaje samo da se bacite na posao. Sretan vam svima Uskrs i želim vam da ga provedete u krugu sebi dragih ljudi. 

 | Author: Josip Regović/PIXSELL Josip Regović/PIXSELL

 | Author: Josip Regović/PIXSELL Josip Regović/PIXSELL

 | Author: Josip Regović/PIXSELL Josip Regović/PIXSELL

Sastojci za tijesto:

  • 150 g mekog brašna
  • 85 g MEGGLE maslaca
  • 1/2 žličice soli
  • 3 žlice hladne vode

Sastojci za nadjev:

  • 125 g krem sira/sirnog namaza
  • 100 g šunke (ili drugog nareska)
  • 80 g MEGGLE parmezana
  • 10-ak šparoga
  • 3 jaja
  • 0,2 l MEGGLE vrhnja za kuhanje ili slatkog vrhnja
  • sol
  • po želji: vlasac, mladi luk, kiselo vrhnje

 

Priprema:

  1. Brašno, omekšali maslac i sol sjedinite rukama u mrvičasto tijesto te mu dodajte vodu i još kratko mijesite. Prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak. Vrijeme koje bi tijesto trebalo provesti u hladnjaku je minimalno sat vremena, a kamo sreće da ga možete ostaviti preko noći - tada će biti idealno.
  2. Kako god bilo sljedeće što je potrebno je tijesto razvaljati na pola centimetra debljine i staviti u kalup za pečenje koji smo prethodno premazali s malo maslaca. Poslužite se vilicom te na nekoliko mjesta probušite tijesto kako bi spriječili da se “napuše” pri pečenju.
  3. Tu se također možete poslužiti trikom sa suhim grahom i tako da preko tijesta stavite papir za pečenje i napunite ga grahom koji će svojom težinom pritisnuti tijesto.  Peći će se u zagrijanoj pećnici na 220 stupnjeva, 10-12 minuta.
  4. Sjedinite krem sir, jaja, vrhnje, parmezan i sol. Šparogama uklonite tardy dio stabljike, a šunku nasjeckajte na kockice. Po tijestu posuti šparoge i šunku te preliti tekućom smjesom. 
  5. Peći otprilike pola sata na 180 stupnjeva tj. dok se smjesa s jajima ne zapeče. Kad je jelo gotovo pustiti ga pet minuta da “odmori” te poslužiti.

Sretan Uskrs!

 | Author: Josip Regović/PIXSELL Josip Regović/PIXSELL

 | Author: Josip Regović/PIXSELL Josip Regović/PIXSELL

Za još inspiracije, recepata te savjeta pomoću kojih će priprema uskrsnih jela kod kuće biti zabavna, a jela imati okus fin kao iz restorana posjeti gourmeggle.hr stranicu. Postani Chef svoje kuhinje!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.