Šparoge su nam taman stigle, šunke će sigurno biti i viška, pa zašto ne napraviti jelo koje se može poslužiti i za doručak, za ručak, ali i za večeru? Super stvar je što je ovo i odličan način kako potrošiti eventualne ostatke od uskršnjeg ručka. Quiche je jelo koji prihvaća sve sastojke kada je riječ o nadjevu: šunka, sir, kuhana jaja, mladi luk…sve je dobrodošlo!
Recept je jako jednostavan, a rezultat odličan tako da vam samo preostaje samo da se bacite na posao. Sretan vam svima Uskrs i želim vam da ga provedete u krugu sebi dragih ljudi.
Josip Regović/PIXSELL
Josip Regović/PIXSELL
Josip Regović/PIXSELL
Sastojci za tijesto:
- 150 g mekog brašna
- 85 g MEGGLE maslaca
- 1/2 žličice soli
- 3 žlice hladne vode
Sastojci za nadjev:
- 125 g krem sira/sirnog namaza
- 100 g šunke (ili drugog nareska)
- 80 g MEGGLE parmezana
- 10-ak šparoga
- 3 jaja
- 0,2 l MEGGLE vrhnja za kuhanje ili slatkog vrhnja
- sol
- po želji: vlasac, mladi luk, kiselo vrhnje
Priprema:
- Brašno, omekšali maslac i sol sjedinite rukama u mrvičasto tijesto te mu dodajte vodu i još kratko mijesite. Prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak. Vrijeme koje bi tijesto trebalo provesti u hladnjaku je minimalno sat vremena, a kamo sreće da ga možete ostaviti preko noći - tada će biti idealno.
- Kako god bilo sljedeće što je potrebno je tijesto razvaljati na pola centimetra debljine i staviti u kalup za pečenje koji smo prethodno premazali s malo maslaca. Poslužite se vilicom te na nekoliko mjesta probušite tijesto kako bi spriječili da se “napuše” pri pečenju.
- Tu se također možete poslužiti trikom sa suhim grahom i tako da preko tijesta stavite papir za pečenje i napunite ga grahom koji će svojom težinom pritisnuti tijesto. Peći će se u zagrijanoj pećnici na 220 stupnjeva, 10-12 minuta.
- Sjedinite krem sir, jaja, vrhnje, parmezan i sol. Šparogama uklonite tardy dio stabljike, a šunku nasjeckajte na kockice. Po tijestu posuti šparoge i šunku te preliti tekućom smjesom.
- Peći otprilike pola sata na 180 stupnjeva tj. dok se smjesa s jajima ne zapeče. Kad je jelo gotovo pustiti ga pet minuta da “odmori” te poslužiti.
Sretan Uskrs!
Josip Regović/PIXSELL
Josip Regović/PIXSELL
Za još inspiracije, recepata te savjeta pomoću kojih će priprema uskrsnih jela kod kuće biti zabavna, a jela imati okus fin kao iz restorana posjeti gourmeggle.hr stranicu. Postani Chef svoje kuhinje!