Recept Melkiora Bašića za slastičarske odlikaše

Novatv Chef Melkior Bašić u yavršnom tjednu MasterChefa pripremio je desert prepun ukusnih komponenti
Brojne komponente, sastojci i postupci od kojih boli glava... No mi svejedno želimo napraviti ovaj čudesni desert koji potpisuje omiljeni hrvatski chef, član žirija MasterChefa, ili barem neku od komponenti
Vidi originalni članak

Chef Melkior Bašić, član žirija MasterChefa, objavio je na svom Instagramu recept za desert koji bismo svi rado kušali, ali rijetki bi ga se usudili i napraviti. Naime, tim receptom dobro je zakomplicirao život natjecateljicama zadnje sezone, koja je završila prošli tjedan, u trenutku kada su se borile za polufinale te je isti bio presudan za natjecateljicu Maju Jalšovec.

"Dužan sam vam recept za Božićnu kuglu, i evo ga, kao što sam i obećao. Na žalost, cijeli recept nije stao u opisu fotografije jer ima previše teksta, pa ga zato objavljujem kao fotku", poručio je omiljeni chef ispod objave, a ubrzo su uslijedile i reakcije. Naime, većina njegovih pratitelja, sudeći prema komentarima, nije baš bila raspoložena da se okušaju u izradi ovog superkompliciranog deserta, no svi bi ga rado probali.

A ako se ipak odlučiš, i imaš dovoljno vremena za posvetiti mu se, napravi ovaj  desert i pošalji nam dojmove i fotografiju. Ma nije loše i ako napraviš samo neku od komponenti, ali dobro znaš da je desert kompletan samo kao cjelina 😉

Priznajemo, nakon što smo pažljivo proučili recept i nama se pomalo vrti u glavi, i nemamo doma ni šoker ni sifon, ali probat ćemo… Zašto ne? Sretno!

Božićna kugla

Staklena kugla – sastojci:

  • 200 g isomalta
  • 50 g vode (da, i voda se važe u ovom receptu jer je jako važna preciznost!)

Staklena kugla – postupak:

  1. Isomalt i vodu ugrijati do 150 stupnjeva, staviti sa strane da se ohladi na 100-110 stupnjeva.
  2. Oblikovati kuglu, spremiti u posudu s dry secom (vrećicom za izvlačenje vlage).

 

hit recept Melkior Bašić fritule radi prema bakinom receptu

 

Mousse od kokosa s bijelom glazurom – sastojci:

  • 170 g vrhnja za šlag
  • 250 g pirea od kokosa
  • 35 g šećera
  • 6 g zlatne želatine
  • 150 g bijele čokolade
  • 150 g kakao maslaca

Mousse od kokosa s bijelom glazurom – postupak:

  1. Vrhnje za šlag brzo izmiksaj i spremi u hladnjak. Namoči želatinu u hladnu vodu,
  2. Pire od kokosa i šećer ugrij do vrenja. Dodaj namočenu želatinu, pusti da se ohladi.
  3. Umiješaj ohlađeni, blago tučeni šlag i napuni silikonske kalupe (loptice). Stavi u šoker i zaledi.
  4. Lagano rastopi kakao maslac, dodaj bijelu čokoladu, rastopi sve sastojke.
  5. Ohladi glazuru na manje od 30 stupnjeva (25-28 stupnjeva).
  6. Izvadi mousse iz silikonskog kalupa. Nabij na čačkalicu i glaziraj.
  7. Stavi kuglice na silikonsku podlogu ili masni papir. Stavi u hladnjak da se odledi do serviranja.

Mousse od jagoda s crvenom glazurom – sastojci:

  • 170 g vrhnja za šlag
  • 250 g pirea od jagoda
  • 35 g šećera
  • 6 g zlatne želatine
  • 150 g bijele čokolade
  • 150 g kakao maslaca
  • crvena boja na bazi masnoće

Mousse od jagoda s crvenom glazurom – postupak:

  1. Vrhnje za šlag blago izmiksaj i spremi u hladnjak.
  2. Namoči želatinu u hladnu vodu. Pire od jagoda i šećer ugrij do vrenja. Dodaj u namočenu želatinu, pusti da se ohladi.
  3. Umiješaj ohlađeni, blago tučeni šlag i napuni silikonske kalupe (loptice). Stavi ih u šoker i zaledi.
  4. Lagano rastopi kakao maslac, dodaj bijelu čokoladu, rastopi sve sastojke. Dodaj crvenu boju i izmiksaj štapnim mikserom. Ohladi glazuru na manje od 30 stupnjeva (25-28 stupnjeva).
  5. Izvadi mousse iz silikona. Nabodi na čačkalicu i glaziraj.
  6. Stavi kuglice na silikonsku podlogu ili masni papir. Spremi u hladnjak da se odledi do serviranja.

 

Trofej ide u Istru Pobjednica MasterChefa sanja o vlastitoj slastičarnici

 

Gel od jagode, papra i đumbira – sastojci:

  • 200 g pirea od jagoda
  • 100 g vode
  • 30 g šećera
  • đumbir
  • timut papar u zrnu
  • 3 g agar agara

Gel od jagode, papra i đumbira – postupak:

  1. Đumbir naribaj, papar zdrobi, dodaj ih ostalim sastojcima u količini po želji.
  2. Sve sastojke zajedno pusti da zavriju. Izmiksaj štapnim mikserom, stavi u hladnjak da se ohladi.
  3. Ohlađenu želatinu izmiksaj štapnim mikserom do željene teksture. Prebaci u "squeeze" bocu.

Bijeli crumble – sastojci:

  • 100 g bijele čokolade
  • 30 g maltoseca

Bijeli crumble – postupak:

  1. Rastopljenu čokoladu dodaj u maltosec.
  2. Napravi željenu teksturu crumblea.

Spužva od bosiljka – sastojci:

  • 13 jaja
  • 3 bjelanjka
  • 50 g šećera
  • 180 g brašna

Spužva od bosiljka – postupak:

  1. Blanširaj bosiljak u kipućoj vodi, ohladi u vodi s ledom. Izvadi bosiljak, ne cijedi ga jako. Izmiksaj blenderom, po potrebi dodaj vode ako je pregusto. Procijedi, protisni vodu i sačuvaj je za izradu spužve.
  2. Jaja, bjelanjke, šećer i brašno stavi u posudu, dodaj vode od bosiljka po želji. Izmiksaj štapnim mikserom i dobivenu smjesu prebaci u sifon (sa 2 ampule).
  3. Probuši dno plastične čaše (napravi mali rez), napuni smjesom iz sifona do 2/3 čaše i stavi u mikrovalnu na cca 40 sekundi.
  4. Pusti da se ohladi. Slomi čašu i trgaj spužvu na komade željenog oblika. Serviraj po pokaznom primjeru.

Posjeti Gastro.hr