Chef Melkior Bašić, član žirija MasterChefa, objavio je na svom Instagramu recept za desert koji bismo svi rado kušali, ali rijetki bi ga se usudili i napraviti. Naime, tim receptom dobro je zakomplicirao život natjecateljicama zadnje sezone, koja je završila prošli tjedan, u trenutku kada su se borile za polufinale te je isti bio presudan za natjecateljicu Maju Jalšovec.
"Dužan sam vam recept za Božićnu kuglu, i evo ga, kao što sam i obećao. Na žalost, cijeli recept nije stao u opisu fotografije jer ima previše teksta, pa ga zato objavljujem kao fotku", poručio je omiljeni chef ispod objave, a ubrzo su uslijedile i reakcije. Naime, većina njegovih pratitelja, sudeći prema komentarima, nije baš bila raspoložena da se okušaju u izradi ovog superkompliciranog deserta, no svi bi ga rado probali.
A ako se ipak odlučiš, i imaš dovoljno vremena za posvetiti mu se, napravi ovaj desert i pošalji nam dojmove i fotografiju. Ma nije loše i ako napraviš samo neku od komponenti, ali dobro znaš da je desert kompletan samo kao cjelina 😉
Priznajemo, nakon što smo pažljivo proučili recept i nama se pomalo vrti u glavi, i nemamo doma ni šoker ni sifon, ali probat ćemo… Zašto ne? Sretno!
Božićna kugla
Staklena kugla – sastojci:
- 200 g isomalta
- 50 g vode (da, i voda se važe u ovom receptu jer je jako važna preciznost!)
Staklena kugla – postupak:
- Isomalt i vodu ugrijati do 150 stupnjeva, staviti sa strane da se ohladi na 100-110 stupnjeva.
- Oblikovati kuglu, spremiti u posudu s dry secom (vrećicom za izvlačenje vlage).
Mousse od kokosa s bijelom glazurom – sastojci:
- 170 g vrhnja za šlag
- 250 g pirea od kokosa
- 35 g šećera
- 6 g zlatne želatine
- 150 g bijele čokolade
- 150 g kakao maslaca
Mousse od kokosa s bijelom glazurom – postupak:
- Vrhnje za šlag brzo izmiksaj i spremi u hladnjak. Namoči želatinu u hladnu vodu,
- Pire od kokosa i šećer ugrij do vrenja. Dodaj namočenu želatinu, pusti da se ohladi.
- Umiješaj ohlađeni, blago tučeni šlag i napuni silikonske kalupe (loptice). Stavi u šoker i zaledi.
- Lagano rastopi kakao maslac, dodaj bijelu čokoladu, rastopi sve sastojke.
- Ohladi glazuru na manje od 30 stupnjeva (25-28 stupnjeva).
- Izvadi mousse iz silikonskog kalupa. Nabij na čačkalicu i glaziraj.
- Stavi kuglice na silikonsku podlogu ili masni papir. Stavi u hladnjak da se odledi do serviranja.
Mousse od jagoda s crvenom glazurom – sastojci:
- 170 g vrhnja za šlag
- 250 g pirea od jagoda
- 35 g šećera
- 6 g zlatne želatine
- 150 g bijele čokolade
- 150 g kakao maslaca
- crvena boja na bazi masnoće
Mousse od jagoda s crvenom glazurom – postupak:
- Vrhnje za šlag blago izmiksaj i spremi u hladnjak.
- Namoči želatinu u hladnu vodu. Pire od jagoda i šećer ugrij do vrenja. Dodaj u namočenu želatinu, pusti da se ohladi.
- Umiješaj ohlađeni, blago tučeni šlag i napuni silikonske kalupe (loptice). Stavi ih u šoker i zaledi.
- Lagano rastopi kakao maslac, dodaj bijelu čokoladu, rastopi sve sastojke. Dodaj crvenu boju i izmiksaj štapnim mikserom. Ohladi glazuru na manje od 30 stupnjeva (25-28 stupnjeva).
- Izvadi mousse iz silikona. Nabodi na čačkalicu i glaziraj.
- Stavi kuglice na silikonsku podlogu ili masni papir. Spremi u hladnjak da se odledi do serviranja.
Gel od jagode, papra i đumbira – sastojci:
- 200 g pirea od jagoda
- 100 g vode
- 30 g šećera
- đumbir
- timut papar u zrnu
- 3 g agar agara
Gel od jagode, papra i đumbira – postupak:
- Đumbir naribaj, papar zdrobi, dodaj ih ostalim sastojcima u količini po želji.
- Sve sastojke zajedno pusti da zavriju. Izmiksaj štapnim mikserom, stavi u hladnjak da se ohladi.
- Ohlađenu želatinu izmiksaj štapnim mikserom do željene teksture. Prebaci u "squeeze" bocu.
Bijeli crumble – sastojci:
- 100 g bijele čokolade
- 30 g maltoseca
Bijeli crumble – postupak:
- Rastopljenu čokoladu dodaj u maltosec.
- Napravi željenu teksturu crumblea.
Spužva od bosiljka – sastojci:
- 13 jaja
- 3 bjelanjka
- 50 g šećera
- 180 g brašna
Spužva od bosiljka – postupak:
- Blanširaj bosiljak u kipućoj vodi, ohladi u vodi s ledom. Izvadi bosiljak, ne cijedi ga jako. Izmiksaj blenderom, po potrebi dodaj vode ako je pregusto. Procijedi, protisni vodu i sačuvaj je za izradu spužve.
- Jaja, bjelanjke, šećer i brašno stavi u posudu, dodaj vode od bosiljka po želji. Izmiksaj štapnim mikserom i dobivenu smjesu prebaci u sifon (sa 2 ampule).
- Probuši dno plastične čaše (napravi mali rez), napuni smjesom iz sifona do 2/3 čaše i stavi u mikrovalnu na cca 40 sekundi.
- Pusti da se ohladi. Slomi čašu i trgaj spužvu na komade željenog oblika. Serviraj po pokaznom primjeru.