Chef Melkior Bašić recept za fritule podijelio je na svom Instagramu i od tada traje rasprava - jesu li naše bake ima jogurt i prašak za pecivo... No nema rasprave da su baš ove fritule - najukusnije
Na Instagram profilu chefa Melkiora Bašića najposjećeniji post vjerojatno je onaj u kojem (još prije 3 godine!) otkriva recept za Babine fritule. Mnogi su već napravili fritule prema ovom receptu i bili oduševljeni (i mi smo među njima, i posebno nam se sviđa svježina koju u receptu daju sok i korica od naranče!).
Isto recept sada je objavio i na svojoj platformi Master Meal na kojoj se mogu naći brojni recepti (tekstualne i video verzije), pa tako i ovaj za njegove hit fritule. Recept je opisan do zadnjeg detalja te ne ostavlja prostor za pogrešku, a za one nesigurne kuhare i slastičare početnike tu je i video u kojem se može pogledati cijeli postupak.
Jesu li bake imale jogurt i koristile ga za fritule?
No javili su se i mnogi koji smatraju kako ovo nije originalan bakin recept za fritule jer bake navodno nisu koristile jogurt, a neke ni prašak za pecivo! Za druge ne znamo, no znamo čak nekoliko baka kojima te dvije namirnice nisu bile strane.
Uvjeri se i ti zašto mnogi upravo Melkiorove, odnosno babine fritule, smatraju najboljima! Recept za fritule donosimo u nastavku...
U duboku posudu stavimo: čvrsti jogurt, vanilin šećer, pola čepa rakije, prstohvat soli, žlicu šećera. Ako stavimo previše šećera, fritule će brže dobivati boju, a i kasnije se svakako posipavaju šećerom.
Dodamo koricu pola limuna, koricu pola naranče i narančin sok od polovice naranče. Ako koristimo tekući jogurt, ne stavljamo narančin sok!
Ogulimo pa naribamo jabuku. Koricu možemo i ostaviti ako želimo. Bitno je da jabuka nije prekisela.
Dodajemo jedno cijelo jaje da poveže cijelu smjesu.
Na kraju stavljamo prašak za pecivo da ne počne "raditi", tj. da se ne aktivira.
Promiješamo sve pjenjačom.
Po želji se još može dodati cimet, namočene grožđice . . .
Ove fritule se odmah moraju frigati. Ako "ostanu", bit će žilave.
Dodajemo u smjesu oštro brašno. Možemo raditi i prema varijanti da koristimo kombinaciju oštrog i glatkog, ali tako da je onda 70% oštrog, 30% glatkog. Mi ćemo samo s oštrim raditi.
Promiješamo smjesu.
Ugrijemo ulje. Otprilike smo napunili uljem 3/4 lonca ili duboke tave u kojoj ćemo frigati.
Frigamo malo po malo, a ne sve u jednoj turi. Kako dobivaju boju, tako ih vadimo.
Dok su fritule vruće, možemo ih posipati šećerom u prahu da se primi za njih.
Serviramo fritule u jednu zdjelu.
Ako volimo umake, prelijemo ih njime ili umak odložimo sa strane.
Možemo ih i posipati za kraj šećerom u prahu - kako tko voli!
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.