Na Instagram profilu chefa Melkiora Bašića najposjećeniji post vjerojatno je onaj u kojem (još prije 2 godine!) otkriva recept za Babine fritule. Mnogi su već napravili fritule prema ovom receptu i bili oduševljeni (i mi smo među njima, i posebno nam se sviđa svježina koju u receptu daju sok i korica naranče!).
Jesu li bake imale jogurt i koristile ga za fritule?
No javili su se i mnogi koji smatraju kako ovo nije originalan bakin recept za fritule jer bake navodno nisu koristile jogurt, a neke ni prašak za pecivo! Za druge ne znamo, no znamo čak nekoliko baka kojima te dvije namirnice nisu bile strane.
O kvaliteti njegovih fritula svjedoči i njihov uspjeh na adventskom festivalu Slatki Zrinjevac, na kojem su upravo Melkiorove fritule s raznim maštovitim dodacima poput praha od cikle, bile pravi hit. I sam Melkior tada nam je otkrio kako su rijetki koji fritule ne prave od gotove, kupovne smjese, nego prema vlastitom receptu.
Uvjeri se i ti zašto mnogi upravo Melkiorove, odnosno babine fritule, smatraju najboljima! Recept donosimo u nastavku.
Babine fritule
Sastojci:
- 1 čvrsti jogurt (čaša)
- 1 jaje
- 1 vanilin šećer
- 1 žlica šećera
- prstohvat soli
- korica limuna
- korica naranče
- 1 jabuka (naribana, bez kore)
- malo rakije (0,01 l)
- sok jedne naranče
- 1 prašak za pecivo (zadnje staviti u posudu)
- 100-150 g brašna
Postupak:
- Sve sastojke stavi u posudu.
- Promiješaj pjenjačom (normalno je da se naribana jabuka raspadne na manje komadiće).
- Dodaj oštrog brašna po potrebi, otprilike 100 g do 150 g, ovisno o soku iz naranče i soku iz jabuke. Nije svaki put ista količina. Možeš kombinirati oštro i glatko brašno (70% oštro i 30% glatko).
- Fritule prži u dubokom ulju ugrijanom na otprilike 175 stupnjeva. Prilikom prženja uvijek imam jednu šalicu s uljem u koju svaki put umočim žlicu prije nego što zagrabim smjesu za fritule.
- Izvadi pržene fritule na papirnati ubrus. Pusti da se malo ohlade te ih pospi šećerom u prahu, a možeš i cimetom. Možeš staviti cimet i u smjesu kada stavljaš sve sastojke - mašta nema granice.
Imamo i recept za fritule koji smo dobili od chefa Damira Tomljanovića, također člana žirija MasterChefa, pa procijeni koje su ti bolje!