Špajza 19. prosinca 2023.

Damir Tomljanović otkrio je svoj recept za fritule

fritule
Na kućici Kužinavanje by Damir Tomljanović mirišu i mame neopisivo mekane i sočne fritule foto: Sandro Sklepić
gastro postao gastro.24sata.hr
Osim slavnog suca iz MasterChefa i njegovih fritula imamo i recept za hit brownie iz kućice Street Food by Public, a donosimo i kompletan pregled slastica na Fuliranju

Što nam je bliži Božić to smo sve više okrenuti ka slasticama, jer pravi blagdanski ugođaj u domu donose nam upravo mirisi božićnih kolača. Možda već godinama pečete kolače po maminim i bakinim receptima, možda volite eksperimentirati s novim receptima, a možda, poput nas, ostanete oduševljeni slatkim delicijama na Fuliranju i poželite ovog Božića spremiti upravo fritule po receptu chefa Damira Tomljanovića ili neodoljivo sočan brownie cake s Public kućice (recepte vam donosimo u nastavku članka).

 

Deni Srdoč Možda vas zanima... Fuliranje počinje za 5 dana, mi već imamo svoje favorite! Recenzije

 

Vjerujemo da ste već upoznati s bogatom ponudom slanih gurmanskih čarolija na ovogodišnjem Fuliranju, jer na Strossmayerovom trgu u Zagrebu izbora ne nedostaje: na 17 kućica pronaći ćete i tradicionalne delicije poput vrhunskih kobasica, bunceka, sarme, rižota i bakalara, ima tu i egzotičnih jela kao što su bao buns, kozice u tempuri ili katsu sendvič, ali i comfort fooda poput pohanog piceka, izvrsnih burgera, najrazličitijih kombinacija krumpirića i nenadmašnih pizza.

Tu su i brojne inovacije kao što su brioche s ćevapima, zatim slani kronuti s kobasicama ili junetinom, dekonstrukcija sarme, te sočan burrito s obrazima crne slavonske svinje. Ako preferirate bezmesne obroke tu su plant based Burek sarma, Tikka Masala, Dan Dan Piletina z mlincima, vikend specijal Beef Wellington, tofu bunsi, te Beyond chicken nuggets tortilja.

 | Author: Sandro Sklepić Fuliranje foto: Sandro Sklepić  | Author: Sandro Sklepić Kronut pistacija-limun, BoogieLab foto: Sandro Sklepić  | Author: Sandro Sklepić Pržena pita od jabuke, Nebo Streetstyle by Deni Srdoč foto: Sandro Sklepić

A za sve ljubitelje slastica, istražili smo slatku stranu Fuliranja. Jedan od slatkih hitova sigurno je mirisan i slastan Kaiserschmarrn koji marljivo spremaju na Santa’s Good Food kućici, a poslužuju ih s Nutellom ili pekmezom od šljiva.

Na kućici Kužinavanje by Damir Tomljanović mirišu i mame neopisivo mekane i sočne fritule uz koje možete birati preljev od Linolade, Nutelle, karamele, šumskog voća, lješnjaka ili sezama. U receptu koji je podijelio sa nama, najiskusniji sudac MasterChefa i veliki ljubitelj slatkog otkrio nam je sastojke i korake po kojima mu fritule baš uvijek savršeno uspiju.

fritule | Author: Sandro Sklepić Fritule by Damir Tomljanović foto: Sandro Sklepić

Fritule chefa Damira Tomljanovića

Sastojci - za fritule:

  • 2 jaja
  • 360 ml tekućeg jogurta
  • 100 g kristal šećera
  • 20 g vanilin šećera
  • 12 g praška za pecivo
  • 20 ml rakije
  • prstohvat soli
  • 400 g glatkog brašna
  • naribana korica 1 limuna
  • 1 l biljnog ili sojinog ulja
  • 150 g šećera u prahu

Sastojci - za umak:

  • 200 g kristal šećera
  • 500 ml espresso kave
  • 100 ml amaretta
  • 100 ml vrhnja za šlag

Postupak:

  1. U jednoj zdjeli mikserom izmiješajte jaja, jogurt, šećer, sol, vanilin šećer i rakiju. Izmiješajte brašno i prašak za pecivo i dodajte smjesi. Sve dobro izmiješajte - dobit ćete glatku, ali gustu smjesu.
  2. Ulje neka bude vruće, ali ne vrelo. Žličicom oblikujte kuglice i spuštajte ih u ulje. Kada porumene, fritulice su gotove i pospite ih šećerom u prahu.
  3. Za umak, u lončiću otopite šećer na laganoj vatri. Neka poprimi laganu boju karamela. Ulijte pripremljenu kavu i pustite da kuha. Kada imate teksturu gušćeg umaka, dodajte liker i slatko vrhnje da dobijete željenu boju i okus. Ako želite jači okus likera, manje ga kuhajte.

 | Author: Sandro Sklepić Briocherie foto: Sandro Sklepić

Slatkoljupce na Fuliranju i ove godine oduševljava već legendarni Briocherie čije je slatko brioche pecivo punjeno sladoledom, pa tostirano kako bi izvana postalo hrskavo, iznutra toplo i mekano, dok je sladoled i dalje savršeno hladan. Ove godine imaju u ponudi dvije vrste: Nutella Bomb s Nutellom i soft serve sladoledom od vanilije, te Chocolate + Chocolate brioche s čokoladnim umakom i soft serve sladoledom od čokolade.

Ako cijenite nešto kompleksnije okuse nikako ne smijete propustiti kušati fantastičnu prženu pitu od jabuke na kućici Nebo Streetstyle by Deni Srdoč. Otkrit ćemo vam tek da su u njoj slani karamel, umak od kefira te crumble od lješnjaka.

 | Author: Sandro Sklepić Kaiserschmarrn (trgane palačinke), Santa's Good Food foto: Sandro Sklepić  | Author: Sandro Sklepić Streetfood Jack jabuke u šlafroku, Beg's Plant Based foto: Sandro Sklepić  | Author: Sandro Sklepić Fuliranje foto: Sandro Sklepić

Posve originalnu verziju jabuka u šlafroku smo pronašli na Beg’s Plant Based kućici - ova se divota zove Jack jabuke u šlafroku, a čine ju kolutovi jabuka omotani u smjesu brašna, vode i plant based mlijeka, s posipom od vanilin šećera i cimeta s preljevom od belgijske čokolade i Jack Apple sirupa.

Jedan od hitova ovogodišnjeg Fuliranja svakako su i kronutsi Boogie Laba. Osim 2 slana, u ponudi su i 3 slatka kronuta - jedinstveni je to spoj kroasana i krafne, točnije tijesto za kroasan prženo i punjeno fantastičnim kombinacijama kao što su: čokolada, kikiriki i slana karamela, ili kokos i mandarina, te pistacija i limun. Jedan bolji od drugoga!

 

Fuliranje 2023. Možda vas zanima... Doznali smo što će se sve jesti na Fuliranju! Najave

 

Poseban hit među najmlađima je Bananko Brioche na Punch House kućici, a sve ljubitelje čokolade oduševit će i izdašan, mekan, topao i savršeno balansiranog okusa Brownie cake preliven vanilijom na kućici Street Food by Public. Kako biste ga i sami mogli spremiti kod kuće iz Publica su nam otkrili recept za ovaj jednostavan, a tako savršen kolač...

 | Author: Sandro Sklepić Brownie Cake, Street Food by Public foto: Sandro Sklepić

Brownie Cake by Street Food by Public

Sastojci:

  • 150 g mliječne čokolade
  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 250 g maslaca
  • 150 g šećera 
  • 5 jaja
  • 1 žlica brašna

Postupak:

  1. Maslac i obadvije čokolade stavimo da se tope na paru. Za to vrijeme jaja i šećer zajedno izlupamo, zatim u njih dodamo otopljenu smjesu čokolade i maslaca. Dodamo žlicu brašna i sve zajedno dobro sjedinimo.
  2. Tako dobivenu smjesu istresemo u kalup i pečemo u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 20 minuta. I to je to!

 | Author: Sandro Sklepić Fuliranju ne može odoljeti niti Djed Mraz foto: Sandro Sklepić

U ovom najuzbudljivijem tjednu uoči Božića Fuliranje se posebno pripremilo za svoje najmlađe posjetitelje - na Strossmayerovom ih trgu svakoga dana od utorka 19. prosinca završno sa subotom 23. prosinca od 18:00 do 20:00 sati očekuje Djed Božićnjak koji se dugo i pažljivo pripremao za ovo najveselije doba godine. Usto, u subotu, 23. prosinca, ponovno će nastupati dječji zbor Zagrepčanke i dečki.

Ako ne volite hladnoću i radije u finoj hrani uživate u udobnosti svog toplog doma ili ste pak ogladnjeli na poslu i baš vam se jede nešto s Fuliranja, oni imaju rješenje i za to. Naime, Fuliranje ove godine ima i dostavu putem Wolta. Ponuda kućica s Fuliranja na Woltu je dostupna od 12 do 15 sati, a možda i dulje, ovisno o zauzetosti kućica.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.