Špajza 09. veljače 2023.

Melkior Bašić: "Drago mi je da ljudi rade fritule prema receptu moje bake!"

Chef Melkior Bašić
Chef Melkior Bašić foto: Igor Šoban/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Melkior Bašić, omiljeni chef i član žirija MasterChefa, u intervju nam je otkrio puno toga - koje mu je omiljeno mjesto u gradu, kuha li njegova supruga bolje od njega te je s nama podijelio i recept za svoje omiljeno zimsko jelo - porchettu. Osvrnuo se i na recept za fritule svoje bake koji je podijelio na Instagramu te je posao viralni hit

Show je završio prije više od mjesec dana, no još uvijek svi pričaju o ‘MasterChefu’, natjecateljima, ali i članovima žirija. Prate se njihovi novi projekti, zanima nas gdje su i što rade, pratimo njihove objave na društvenim mrežama, marljivo skupljamo i isprobavamo njihove recepte… Uistinu, oni su prave (kulinarske) zvijezde!

 

Božićna kugla Melkiora Bašića Možda vas zanima... Recept Melkiora Bašića za slastičarske odlikaše Recepti

 

Jedan od njih, chef Melkior Bašić, ovih dana jako je zauzet konzultantskim poslovima, te je odradio odličan posao u velikogoričkom restoranu Chop Old House. No povremeno stigne nešto i skuhati, ili barem pripremiti fritule, te je recept njegove bake koji je podijelio na Instagramu postao pravi hit. A iako kod kuće uglavnom kuha njegova supruga Andrea, u intervjuu nam je otkrio svoje omiljeno zimsko jelo i opisao kako se priprema.

 | Author: Novatv S kolegama iz žirija MasterChefa, chefovima Stjepanom Vukadinom i Damirom Tomljanovićem foto: Novatv

Koliko stigneš pratiti daljnji rad i razvoj kandidata iz MasterChefa nakon završetka showa? Javljaju li se za savjete, planirate li neku suradnju s njima?

U kontaktu smo, često se čujemo za savjete. Stojimo im na raspolaganju, kad god im to treba. Trenutačno je moj glavni posao konzalting tako da možemo suradnju odraditi ako će oni raditi za neku od kompanija s kojom surađujem. To je jedini način. Ili ako me netko od njih pozove na gostovanje ili ako trebaju pomoć.

A imaš li vremena za otkrivanje i posjećivanje novih mjesta s hranom u gradu? Jesi li u posljednje vrijeme pronašao nešto zanimljivo?

Postoje dva mjesta koja bih htio obići, ali ne stignem zbog posla. Mogu samo reći da sam bio u Navu, kod Tvrtka Šakote, i večer je bila savršena. Nije za svakoga, ali za onoga tko obožava kuharstvo i razvoj kuharstva, gleda na to drugačije, uživat će u hrani.

Recept za fritule koji si podijelio na Instagramu, postao je veliki hit! Radiš li često fritule?

Da, podijelio sam recept i još me ljudi tagiraju i lajkaju ga. Drago mi je da koriste recept moje bake. Recept je jednostavan i brz. Uz fritule uvijek napravim i nekakav umak. Mogu se i puniti, što je malo teže, jer su male. Ako želite poboljšati fritule, napravite umak i stavite ga sa strane. Bude zanimljivo.

 

Fritule Melkiora Bašića Možda vas zanima... Melkior Bašić fritule radi prema bakinom receptu Recepti

 

Koliko stižeš kod kuće kuhati i što najradije kuhaš kod kuće?

Ne stignem previše. A i znate pravilo da kuhar ne kuha doma. Moja supruga je za to zadužena. Ona je glavni masterchef i milijun puta sam to rekao – osvojila me kuhanjem. Budući da su blagdani iza nas, sad smo u modeu zdrave hrane – meso, riža, povrće, eventualno lešo.

Božićna kugla Melkiora Bašića | Author: Novatv Chef Melkior Bašić i njegov komplicirani desert iz MasterChefa foto: Novatv

Evo, žicamo recept… Koje je tvoje omiljeno zimsko jelo koje bi preporučio našim čitateljima?

Uvijek ću za zimsko jelo predložiti porchettu od odojka. Treba znati zavezati roladu. Kupite samo potrbušinu malog odojka, zamolite mesara da vam odvoji kosti. Meso s unutarnje strane začinite umakom pesto genovese, tostiranim pinolama, češnjakom, malo to zarolate, zavežete, pecite u pećnici – što niža temperatura, što duže, to bolje. Ili 45 minuta na 200 stupnjeva.

Iako predlažem da se peče duže, jer unutra treba postići temperaturu od 75 stupnjeva. Na kraju, ako želite gore dobiti lijepu boju, upalite gornji grijač da se zapeče. To je jedna od opcija. Druga opcija je da skuhate nešto na žlicu. Nemojte da vas bude strah kombinirati slatko-kiselo. U zadnje vrijeme obožavam smuđa, ali trebate znati ribiča da vam ga ulovi u rijeci.

 

Chop Old House Možda vas zanima... Chop Old House: Novi gastro biser pokraj Zagreba, impresivni meni kreirao je chef Melkior Bašić Recenzije

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.