Recept za šufnudle iz bakine kuhinje

SHUTTERSTOCK Šufnudle
Tradicionalno jelo koje rado pripremamo i danas
Vidi originalni članak

Šufnudle, šiškrle, luleki ili valjušci - sve su to nazivi za ovo tradicionalno austrijsko jelo koje se već generacijama priprema i u našim krajevima. Osim kao desert, možemo ih jesti i kao prilog uz meso i kremasti umak. Mnogi šufnudle pripremaju i umjesto knedli sa šljivama, a u tom slučaju sve što trebate napraviti je uvaljati šufnudle u prepečene krušne mrvice baš kao što bi to napravili s knedlama i dodati džem od šljiva.  
 

recept iz ficleka Foto vodič za pripremu klasičnih knedli sa šljivama
 

Sastojci:

  • 1/2 kg krumpira
  • 250 g glatkog brašna
  • 3 žlice maslaca
  • 1 jaje

Priprema:

  1. Krumpire najprije oguli i nareži na kockice te skuhaj. 
  2. Kada su kuhani, krumpire prebaci u cjediljku i ostavi da se dobro ocijede, barem 15 minuta. 
  3. Od krumpira napravi pire te u njega dodaj brašno, dvije žlice maslaca i jaje te zamijesi tijesto.
  4. Od tijesta napravi tanki valjak te ga nareži na komade željene veličine. Rukama oblikuj valjuške te ih stavi kuhati u slanu kipuću vodu dok ne isplivaju na površinu. 
  5. Dok se šufnudle kuhaju, zagrij tavu i dodaj jednu žlicu maslaca. Kuhane šufnudle ocijedi te ih dodaj u vruću tavu. Šufnudle peci dok ne poprime zlatno smeđu boju s nekoliko strana. 
  6. Posluži ih uz prepečene krušne mrvice i džem kao desert ili same kao prilog glavnom jelu.  
     

slatka klasika Recept naših baka za rižu na mlijeku

Posjeti Gastro.hr