gastro postao
Tradicionalno jelo koje rado pripremamo i danas
Šufnudle, šiškrle, luleki ili valjušci - sve su to nazivi za ovo tradicionalno austrijsko jelo koje se već generacijama priprema i u našim krajevima. Osim kao desert, možemo ih jesti i kao prilog uz meso i kremasti umak. Mnogi šufnudle pripremaju i umjesto knedli sa šljivama, a u tom slučaju sve što trebate napraviti je uvaljati šufnudle u prepečene krušne mrvice baš kao što bi to napravili s knedlama i dodati džem od šljiva.
Sastojci:
- 1/2 kg krumpira
- 250 g glatkog brašna
- 3 žlice maslaca
- 1 jaje
Priprema:
- Krumpire najprije oguli i nareži na kockice te skuhaj.
- Kada su kuhani, krumpire prebaci u cjediljku i ostavi da se dobro ocijede, barem 15 minuta.
- Od krumpira napravi pire te u njega dodaj brašno, dvije žlice maslaca i jaje te zamijesi tijesto.
- Od tijesta napravi tanki valjak te ga nareži na komade željene veličine. Rukama oblikuj valjuške te ih stavi kuhati u slanu kipuću vodu dok ne isplivaju na površinu.
- Dok se šufnudle kuhaju, zagrij tavu i dodaj jednu žlicu maslaca. Kuhane šufnudle ocijedi te ih dodaj u vruću tavu. Šufnudle peci dok ne poprime zlatno smeđu boju s nekoliko strana.
- Posluži ih uz prepečene krušne mrvice i džem kao desert ili same kao prilog glavnom jelu.