Po recept za knedle otišli smo u Ficlek, urbanu gostionicu u kojoj se poslužuju starozagrebački klasici
Iako knedle sa šljivama ne možemo svojatati, neosporno je kako su se, zbog austrijskog političkog i kulturnog utjecaja kroz povijest, zavukle duboko u našu kulinarsku tradiciju. Knedle, i ne samo one sa šljivama, evociraju uspomene iz djetinjstva pa nije čudno što su tijekom kasnog ljeta i rane jeseni standard na jelovniku, a nerijetko se i tijekom ostatka godine vade zalihe iz zamrzivača.
Knedle sa šljivama - recept iz Ficleka
foto: Marijana Zlomislić
Recepata za knedle ima onoliko koliko ima osoba koje ih pripremaju
Recepata za knedle ima točno onoliko koliko ima i kuhara i kuhara amatera koji ih pripremaju. Dvoji se oko vrste i kuhanja krumpira, upotrebe masnoće pa i toga trebaju li u tijestu zaista biti jaja. Budući da volimo točne omjere, osobito kada su tijesta i slastice u pitanju, po recept i detaljne upute otišli smo u Ficlek.
Urbana gostionica Ficlek carstvo je ajngemahteca, abšmalcanih mahuna, kajzeršmarna, zagrebačkih odrezaka - i knedli. Mijese ih uz ostakljenu plohu okrenutu prema ulici Pod zidom, ekvivalentu Instagrama za starije generacije Zagrepčana. Ustupili su nam svoje vrijeme, recept za knedle sa šljivama (i gotove knedle) te savjete za zamrzavanje.
Knedle sa šljivama iz Ficleka
foto: Marijana Zlomislić
Ne gasi ekran dok kuham
Knedle sa šljivama - recept iz Ficleka
35 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
Bijeli krumpir
1
kg
Oštro brašno
500
g
Maslac
100
g
Jaje
2
kom
Šećer
40
g
Šljive
Postupak
Bijeli krumpir oguli, nareži ga na kockice i skuhaj ga u slanoj vodi. Ocijedi ga i pričekaj da se dobro ohladi, barem sat vremena, a potom ga dobro zgnječi uz pomoć gnječilice.
Zgnječeni krumpir, nalik pireu, prebaci na pobrašnjenu podlogu pa dodaj jaja i maslac sobne temperature. Postepeno dodaj brašno i umijesi mekano tijesto koje se lagano lijepi.
Ako nemaš vremena čekati da se krumpir ohladi i krećeš u pripremu dok je još topao, oprezno s dodavanjem jaja. Postoji šansa da će se tijesto sasvim dobro povezati i bez jaja ili samo s jednim.
Dobra je vijest da tijesto ne mora stajati, već odmah možeš krenuti s oblikovanjem knedli. Najprije operi šljive, izvadi im koštice i prepolovi ih pa ih pospi šećerom.
Tijesto razvuci rukama, umetni dvije ili tri polovice zašećerenih šljiva pa ga dobro zatvori i rukama oblikuj knedle. Nemoj previše mučiti tijesto, ali pripazi da ne bude rupica. Bitno je i da ne čekaš predugo s kuhanjem jer će se na zraku vrlo brzo osušiti i popucati.
U Ficleku se jedna knedla priprema od 100 g tijesta i serviraju se u paru. Čak i ako si majstor u nagađanju, izvadi digitalnu vagu i izvaži svaki komad tijesta. Isplati se, primarno, jer će vrijeme kuhanja biti ujednačeno, a ne treba zanemariti ni estetiku.
Vodu za kuhanje knedli obavezno posoli i pričekaj da zavrije. Imaj na umu da ti za istovremeno kuhanje četiri knedle od 100 grama treba otprilike tri litre vode.
Ubaci knedle i pričekaj da isplivaju na površinu, a potom ih izvadi i stavi sa strane kako bi se ocijedio višak vode.
Na tavici zagrij maslac. Kad se rastopi. dodaj nekoliko žlica krušnih mrvica i još kratko miješaj na vatri. Knedle prije serviranja uvaljaj u pripremljenu smjesu.
Knedle sa šljivama u zamrzivaču mogu stajati otprilike mjesec dana.Trebalo bi ih najprije kratko kuhati, da se stvori opna, a potom šokirati u ledenoj vodi da se proces kuhanja naglo zaustavi. Nakon toga mogu u zamrzivač - poručuju iz Ficleka.