Iako knedle sa šljivama ne možemo svojatati, neosporno je kako su se, zbog austrijskog političkog i kulturnog utjecaja kroz povijest, zavukle duboko u našu kulinarsku tradiciju. Evociraju uspomene iz djetinjstva pa nije čudno što su tijekom kasnog ljeta i rane jeseni standard na jelovniku, a nerijetko se i tijekom ostatka godine vade zalihe iz zamrzivača.
Recepata za knedle ima točno onoliko koliko ima i kuhara i kuhara amatera koji ih pripremaju. Dvoji se oko vrste i kuhanja krumpira, upotrebe masnoće pa i toga trebaju li u tijestu zaista biti jaja. Budući da volimo točne omjere, osobito kada su tijesta i slastice u pitanju, po recept i detaljne upute otišli smo u Ficlek.
Urbana gostionica Ficlek carstvo je ajngemahteca, abšmalcanih mahuna, kaiseršmarna, zagrebačkih odrezaka - i knedli. Mijese ih uz ostakljenu plohu okrenutu prema ulici Pod zidom, ekvivalentu Instagrama za starije generacije Zagrepčana. Pratili smo i mi taj retro Insta Story, s tisuću pitanja za kuhara. Ustupili su nam svoje vrijeme, recept (i gotove knedle) te savjete za zamrzavanje.
Sastojci:
- 1 kg bijelog krumpira
- 500 g oštrog brašna
- 100 g maslaca
- 2 jaja
- 40 g šećera
- Šljive
Priprema:
Bijeli krumpir oguli, nareži ga na kockice i skuhaj ga u slanoj vodi. Ocijedi ga i pričekaj da se dobro ohladi, barem sat vremena, a potom ga dobro zgnječi uz pomoć gnječilice.
Zgnječeni krumpir, nalik pireu, prebaci na pobrašnjenu podlogu pa dodaj jaja i maslac sobne temperature. Postepeno dodaj brašno i umijesi mekano tijesto koje se lagano lijepi.
Ako nemaš vremena čekati da se krumpir ohladi i krećeš u pripremu dok je još topao, budi oprezna s dodavanjem jaja. Postoji šansa da će se tijesto sasvim dobro povezati i bez jaja ili samo s jednim.
Dobra je vijest da tijesto ne mora stajati, već odmah možeš krenuti s oblikovanjem knedli. Najprije operi šljive, izvadi im koštice i prepolovi ih pa ih pospi šećerom.
Tijesto razvuci rukama, umetni dvije ili tri polovice zašećerenih šljiva pa ga dobro zatvori i rukama oblikuj knedle. Nemoj previše mučiti tijesto, ali pripazi da ne bude rupica. Bitno je i da ne čekaš predugo s kuhanjem jer će se na zraku vrlo brzo osušiti i popucati.
U Ficleku se jedna knedla priprema od 100 g tijesta i serviraju se u paru. Čak i ako si majstorica u nagađanju, izvadi digitalnu vagu i izvaži svaki komad tijesta. Isplati se, primarno, jer će vrijeme kuhanja biti ujednačeno, a ne treba zanemariti ni estetiku.
Vodu za kuhanje knedli obavezno posoli i pričekaj da zavrije. Imaj na umu da ti za istovremeno kuhanje četiri knedle od 100 grama treba otprilike tri litre vode. Ubaci knedle i pričekaj da isplivaju na površinu, a potom ih izvadi i stavi sa strane kako bi se ocijedio višak vode.
Na tavici zagrij maslac. Kad se rastopi dodaj nekoliko žlica krušnih mrvica i još kratko miješaj na vatri. Knedle prije serviranja uvaljaj u pripremljenu smjesu.