Recepti 05. kolovoza 2021.

Foto vodič za pripremu klasičnih knedli sa šljivama

foto: Marijana Zlomislić
gastro postao gastro.24sata.hr
Po recept  za knedle otišli smo u Ficlek, urbanu gostionicu u kojoj se poslužuju starozagrebački klasici

Iako knedle sa šljivama ne možemo svojatati, neosporno je kako su se, zbog austrijskog političkog i kulturnog utjecaja kroz povijest, zavukle duboko u našu kulinarsku tradiciju. Evociraju uspomene iz djetinjstva pa nije čudno što su tijekom kasnog ljeta i rane jeseni standard na jelovniku, a nerijetko se i tijekom ostatka godine vade zalihe iz zamrzivača. 

Recepata za knedle ima točno onoliko koliko ima i kuhara i kuhara amatera koji ih pripremaju. Dvoji se oko vrste i kuhanja krumpira, upotrebe masnoće pa i toga trebaju li u tijestu zaista biti jaja. Budući da volimo točne omjere, osobito kada su tijesta i slastice u pitanju, po recept i detaljne upute otišli smo u Ficlek. 

 

Možda vas zanima... Gostionica Ficlek nudi jela uz koja smo svi odrasli Najave

 

Urbana gostionica Ficlek carstvo je ajngemahteca, abšmalcanih mahuna, kaiseršmarna, zagrebačkih odrezaka - i knedli. Mijese ih uz ostakljenu plohu okrenutu prema ulici Pod zidom, ekvivalentu Instagrama za starije generacije Zagrepčana. Pratili smo i mi taj retro Insta Story, s tisuću pitanja za kuhara. Ustupili su nam svoje vrijeme, recept (i gotove knedle) te savjete za zamrzavanje. 

 | Author: Marijana Zlomislić foto: Marijana Zlomislić

Sastojci:

  • 1 kg bijelog krumpira
  • 500 g oštrog brašna
  • 100 g maslaca
  • 2 jaja
  • 40 g šećera
  • Šljive

Priprema:
 

Bijeli krumpir oguli, nareži ga na kockice i skuhaj ga u slanoj vodi. Ocijedi ga i pričekaj da se dobro ohladi, barem sat vremena, a potom ga dobro zgnječi uz pomoć gnječilice. 

 | Author: Marijana Zlomislić foto: Marijana Zlomislić

Zgnječeni krumpir, nalik pireu, prebaci na pobrašnjenu podlogu pa dodaj jaja i maslac sobne temperature. Postepeno dodaj brašno i umijesi mekano tijesto koje se lagano lijepi. 

Ako nemaš vremena čekati da se krumpir ohladi i krećeš u pripremu dok je još topao, budi oprezna s dodavanjem jaja. Postoji šansa da će se tijesto sasvim dobro povezati i bez jaja ili samo s jednim.

 | Author: Marijana Zlomislić foto: Marijana Zlomislić

Dobra je vijest da tijesto ne mora stajati, već odmah možeš krenuti s oblikovanjem knedli. Najprije operi šljive, izvadi im koštice i prepolovi ih pa ih pospi šećerom. 

 | Author: Marijana Zlomislić foto: Marijana Zlomislić

Tijesto razvuci rukama, umetni dvije ili tri polovice zašećerenih šljiva pa ga dobro zatvori i rukama oblikuj knedle. Nemoj previše mučiti tijesto, ali pripazi da ne bude rupica. Bitno je i da ne čekaš predugo s kuhanjem jer će se na zraku vrlo brzo osušiti i popucati. 

U Ficleku se jedna knedla priprema od 100 g tijesta i serviraju se u paru. Čak i ako si majstorica u nagađanju, izvadi digitalnu vagu i izvaži svaki komad tijesta. Isplati se, primarno, jer će vrijeme kuhanja biti ujednačeno, a ne treba zanemariti ni estetiku. 

 | Author: Marijana Zlomislić foto: Marijana Zlomislić

Vodu za kuhanje knedli obavezno posoli i pričekaj da zavrije. Imaj na umu  da ti za istovremeno kuhanje četiri knedle od 100 grama treba otprilike tri litre vode. Ubaci knedle i pričekaj da isplivaju na površinu, a potom ih izvadi i stavi sa strane kako bi se ocijedio višak vode.

 | Author: Marijana Zlomislić foto: Marijana Zlomislić

Na tavici zagrij maslac. Kad se rastopi dodaj nekoliko žlica krušnih mrvica i još kratko miješaj na vatri. Knedle prije serviranja uvaljaj u pripremljenu smjesu. 

„Knedle sa šljivama u zamrzivaču mogu stajati otprilike mjesec dana.Trebalo bi ih najprije kratko kuhati, da se stvori opna, a potom šokirati u ledenoj vodi da se proces kuhanja naglo zaustavi. Nakon toga mogu u zamrzivač“, poručuje Ficlekov chef Kristijan.

 | Author: Marijana Zlomislić foto: Marijana Zlomislić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.