Salata od kiselog kupusa – i drugog povrća? Da, i to je moguće

Shutterstock
U ovim našim područjima salata se radi uistinu od raznog povrća i u raznim kombinacijama. Ali nekako kiseli kupus uvijek izbjegne sve kombinacije i ostane sam… Promijenimo to!
Vidi originalni članak

Kiseli kupus je jedna od onih namirnica koje bi mnogi mogli jesti cijelu zimu. Doslovno. S kobasama, dinstano, samo začinjeno kao salatu… I tako u krug. A onda kad čuješ – salata od kiselog kupusa, prvo ti padne na pamet upravo to: začinjeni kiseli kupus. Malo soli, malo papra, malo ulja (bućino ulje je sjajno za ovu kombinaciju! Samo kažemo…) i to je salata, zar ne? E, pa može i drukčije!

Uistinu, na ovim našim područjima jede se svakakva salata, u raznim verzijama, miješana od svakojakog povrća, voća, mesa, sjemenki… Pa ipak, taj kiseli kupus nekako se uvijek kao salata jede sam. Vrijeme je da to promijenimo! Pa neka ova salata od kiselog kupusa i drugog povrća bude početak takvog razmišljanja i pripremanja zimskih salata.

 

Bake znaju najbolje Kako ukiseliti kupus za najfiniju zimnicu ikad?

Da je kiseli kupus zdrava namirnica, u to sumnje nema. Prema nekim pričama, mornari su nekoć često obolijevali od bolesti koja se naziva skorbut, odnosno nedostatka vitamina C. Razlog je bio u hrani koju su nosili sa sobom na višemjesečne plovidbe. Nije bilo hladnjaka, a hrana koju su mogli ponijeti nije imala dovoljno vitamina C. Rješenje su tako nakon puno obolijevanja našli u kiselom kupusu – traje i bez hladnjaka, a krcat je vitaminom C.

Jedna šalica kiselog kupusa sadrži blizu 25 posto preporučene dnevne doze vitamina C. A toliko možeš pojesti u salati! S druge strane, ista količina sadrži tek 30-ak kalorija, nema masnoća (osim ako ne dodate ono ulje…), te samo 6 grama ugljikohidrata. Veliki je plus za tvoj imunitet, ali i – probavu. Još uvijek se nećkaš je li ova salata od kiselog kupusa prava stvar za tebe? Pozivamo te da izađeš iz okvira u kojima se kiseli kupus jede sam na salatu i da ova salata od kiselog kupusa bude tvoj idući izbor kad ti se kiseli kupus nađe u kuhinji!

Salata od kiselog kupusa i drugog povrća

Ova salata od kupusa može biti gotova u samo desetak minuta – ovisno o tom koliko brzo barataš nožem ili sjeckalicom. A bit će slasna nakon samo 30-ak minuta u hladnjaku. Iako, Duže od ovih pola sata može biti samo plus, jer će biti još finija salata.

Sastojci:

Salata

  • 4 šalice kiselog kupusa (oko ½ kg)
  • 1 srednji crveni luk, nasjeckan na kockice
  • 2 stabljike celera, nasjeckane
  • 1 zelena paprika, nasjeckana
  • 1 mrkva, nasjeckana
  • 1 pimiento paprika

Dressing

  • ¼ šalice šećera
  • 2 žlice ulja
  • 2 žlice jabučnog octa
  • 1 žličica senfa
  • ½ žličice soli

Priprema:

  1. Nasjeckaj sve povrće.
  2. Stavi sve u veliku zdjelu i promiješaj, odnosno ako možeš, pokušaj protresti u zdjeli sve sastojke. Znaš, onako kako to rade kuhari i djeluje baš efektno.
  3. U maloj zdjelici pomiješaj sve sastojke za dressing. Možeš to učiniti i u maloj teglici, pa ne moraš miješati, nego samo promućkati da se sastojci spoje.
  4. Polijte po salati, pa ponovno protresite da se sve prožme.
  5. Stavite u hladnjak na najmanje 30 minuta.

Ova salata od kiselog kupusa može „pretrpjeti“ svašta, odnosno možeš u salatu dodati još svojih sastojaka. Osim povrća, moglo bi tu sasvim dobro proći i meso. Pusti mašti na volju! Jer jednom kad shvatiš da kiseli kupus može imati dodatne sastojke u salati – samo je nebo granica.

pametna hrana Fermentirana hrana je zdrava, a ove su namirnice najbolje zimski favorit Kako napraviti najbolju sarmu? Znamo sve trikove

Posjeti Gastro.hr